Quantcast
Channel: FruBilledkunst
Viewing all 574 articles
Browse latest View live

En lille perle i Roskilde

$
0
0

I Roskilde ligger en lille perle lige bag Sankt Jørgensbjerg kirke. Et smukt stråtækt rødt hus med stokroser og vandpumpe i haven. Huset har dannet rammen om maleren L A Rings atelier for godt 100 år siden.

Laurits Andersen blev født i 1854 i den lille landsby Ring, syd for Næstved.

Senere tog han navn efter byen og blev kendt som L A Ring. Det samme gjorde kunstnerven Hans Andersen (Brendekilde). De skulle nemlig udstille sammen og ville ikke forveksles med hinanden.

L A Ring blev gift med Herman Kählers datter, Sigrid, der i en periode arbejdede på sin fars værksted som “maledame”. Her blev hun kendt som en dygtig kunstner.

På billedet herunder har han malet hende ved Karrebæksminde strand … Inspirationen er tydelig, men han har også haft Krøyer som lærer en kort tid ved Kunstnernes Frie Studieskoler.

L A Ring: Dame ved Karrebæksminde Strand (1898) – Statens Museum for Kunst

Ring flyttede i 1914 til Roskilde sammen med familien i et nybygget hus. Da det lille nabohus blev sat til salg, købte han det, for at bruge det som atelier.

Stedet drives af en forening – L A Rings Venner, og de har istandsat det, så det ser ud som på Rings tid. De har faktisk været så heldige at få flere af de oprindelige møbler foræret af nogle af Rings efterkommere.

Når man træder indenfor, kommer man straks ind i det lille køkken, med udsigt til fadeburet. 

Der har tidligere været et vindue i væggen, og flere af Rings værker er malet her – bl.a. “Ved vinduet. Ole Ring” og “Foråret og den gamle”, hvor man tydeligt ser kirken i baggrunden.

Her har Ring malet sin kone i havedøren i Karrebæksminde. Et billede der ikke kun er fyldt med kærlighed, men også med en masse symboler. Ved siden af Sigrid er står et myrtetræ (frugtbarhed og ægteskab). Den Sigrid selv står i døråbningen – på vej til noget nyt.Det solide bord er fra Rings tid.

På bordet ligger en nyudgivet bog med Sigrid Rings smukke akvareller.

Rundturen på atelieret slutter i et lokale hvor man kan se en perlerække af små interessante film om L A Ring. I atelierets have står et fint havebord – lavet af Ring selv. Toppen er lavet af en halveret møllesten. Den anden halvdel brugte han til et bord ved selve huset – som ligger lige op ad trappen til venstre.Her er en lille film du kan se, hvis du vil vide mere om denne spændende kunstner.

 

Kreative hilsner

 


Kære jyske valgfagslærere

$
0
0

Efter 2½ års pause er jeg tilbage med et billedkunstkursus – denne gang med fokus på valgfaget.

Vi skal selvfølgelig se på hvordan prøven skal forløbe, hvordan man kan lave logbog – og hvad man skal skrive i den. Jeg ved også at nogle har haft betænkninger omkring undervisningsbeskrivelsen, så den vil jeg også komme med mit bud på.

Dem, der før har været på kursus med mig ved, at jeg brænder for det praksisnære, så SELVFØLGELIG skal vi også have “hænderne i bolledejen”. Jeg vil præsentere forskellige forløb, og vi skal sammen lave små smagsprøver fra dem.

Jeg kunne sige meget mere, men jeg vil hellere lade mine tidligere kursister tale:

 

“Det har været SÅ fedt at lære og fordybe sig! Tak for en skøn dag, og jeg ville ønske jeg kunne komme afsted igen i morgen. Glæder mig til at skulle hjem og undervise”

 

“Super dejligt og inspirerende kursus! Meget konkret , som man kan gå direkte “hjem” og bruge i undervisningen”

 

“Tusind tak for masser af inspiration. Det har været en sand fornøjelse at møde dig og høre om dine mange gode idéer og inputs”

 

“Rent wellness for sjælen – tusind tusind tak”

 

“Tak for en dejlig dag. Ja, det hele har været i top”

Kurset afholdes i Vestjylland, men jeg vil rigtig gerne holde det flere steder – sig endelig til hvis du har et forslag til et sted vi kan afholde kurset.

Mit lille firma har jo et meget begrænset PR-budget, så jeg er meget taknemmelig for anbefalinger, delinger, likes og “tags”, så vi kan inspirere så mange som muligt.

Kreative hilsener

FruBillledkunst / Tina

—————————————————————-

Inspirationskursus den 11/11/21 kl. 9-15 på

Spjald skole, Halvejen 2, 6971 Spjald.

 

Du tilmelder dig kurset ved at udfylde skemaet her.

Prisen for kurset er 1350 kr. ex. moms. – incl.forplejning.

Tilmeldingsfrist fredag den 1. november 2021

[contact-form]

Sy et inspirationshæfte

$
0
0

Memory Monday

Indlægget her er oprindeligt fra 2013. Dengang havde jeg kun udgivet hæfter i nogle måneder – siden er meget sket, og der er kommet rigtig mange nye hæfter til.

Når du køber et hæfte får du det som en PDF-fil. Mange vælger at printe det som en A4-fil, men jeg holder meget af at printe hæfterne som som A5-hæfter.

Sy-en-bog

Jeg har ikke selv en klipsemaskine, der kan række ind til midten af et A4 ark, og der er heller ikke en på skolen. I stedet syr jeg mine hæfter sammen – det tager kun ganske kort tid, når man lige har prøvet et par gange. Når jeg har dansk, kan jeg også godt lide at lade børnene skrive små bøger selv, og der har jeg også altid haft nål og tråd til at samle dem, så det ser smukt ud.

Sådan gør du

 1. Først skal du printe dit hæfte.

Alle printere er lidt forskellige, så måske skal du lede lidt efter den rigtige indstilling (som regel under egenskaber). Jeg synes, at det går lettest, hvis jeg åbner filen i Adobe Reader (gratis).

Når du klikker på “print” kommer der en dialogboks op, hvor du kan vælge hæfte. 

Måske kan printeren også hæfte, og så slipper du for problemet …

Det kan min printer dog ikke, så jeg syr hæftet sammen med lidt bomuldstråd, men andet slidstærkt garn kan også bruges.

2. Find midteropslaget og sy gennem midten.

3. Stik nålen ind for oven gennem alle arkene, så den dukker op på midtersiden.

4. Sy nu for neden – gennem alle arkene – ud til forsiden.

5. Stik nu nålen gennem det første hul på midten.

6. Du har nu to løse trådender på midtersiden.

7. Sørg for at trådenderne er på hver sin side af det lange sting.

8. Stram snorene og bind 2-3 faste knuder.

9. Klip enderne af.

Jeg kan godt lide at være forsigtig, så derfor lader jeg ofte ca. 1 cm stritte på begge sider, men du kan gå så tæt på knuden som du tør…

 

God fornøjelse

Super enkel farvelære

$
0
0

Memory Monday

Denne gang er det et 6 år gammelt indlæg jeg hiver frem. Det er virkelig sjældent, at jeg bruger farveark i billedkunst, men her valgte jeg at give eleverne en optegnet tukan for hurtigt at komme i gang med farvelæren – men generelt er det en bedre idé at tage en kopi af elevernes egne tegninger, og lad dem tegne på kopien (Børn tør mere på en kopi end den tegning, de er blevet glad for).

Idéen kan også bruges til en vikartime, hvis børnene eller vikaren har fået lidt teori om farvelære.

www.FruBilledkunst.dk - toucans only paintet in red, blue and yellow

Nogle gange er det godt at fokusere hel tæt. Lige for tiden arbejder jeg med farvelære i et par af mine klasser. Denne lektion var fokus at blande farver ud fra primærfarverne gul, rød og blå med tilføjelse af hvid og sort.

Jeg valgte at give børnene en kopieret tegning, så de kun skulle tænke på at blande farver – egentlig er det jo blot en øvelse, men det gør jo ikke noget, at det ser godt ud samtidig 🙂www.FruBilledkunst.dk - toucans only paintet in red, blue and yellow

Børnene greb opgaven meget forskelligt an. Jeg havde med vilje givet dem en lys kopi for at give dem muligheden for få optegningen til at forsvinde. Nogle valgte at tegne stregerne tydeligt op først. Alle blandede på livet løs og blev begejstret over nye nuancer de havde opdaget. Nogle holdt sig til realistiske farver, mens andre valgte en friere modig koloristisk vej.

Godt arbejde 3.klasse!www.FruBilledkunst.dk - toucans only paintet in red, blue and yellow

 

 

 

 

Kreative hilsner

 

 

Store problemer og tryllestøv

$
0
0

Tænk nu, hvis du fik foræret en håndfuld tryllestøv,

der kunne løse ét af verdens problemer

– hvad ville du så vælge at gøre noget ved?

Det var introduktionen for 8.klasse, da de begyndte emnet. Bagefter lavede vi en fælles brainstorm over store problemer – både de verdensomspændende som sult og fattigdom, og de nære som f.eks. kræft i familien og psykiske problemer.

Eleverne valgte hver et emne, som de derefter lavede deres egen brainstorm om. Vi arbejdede ud fra den sketchnote jeg har lavet om logbogsskrivning, hvor de både skulle skrive stikord, finde kunstværker og fotos.

                                                                                        Hjemløshed

Der var frit valg af materialer til at fremstille deres eget billede (Blyant, neocolor, farveblyant og akvarel), men inden det skulle de eksperimentere med komposition, farvevalg og materialevalg. 

Når jeg her i indlægget kun bringer blyantstegninger er det altså ikke fordi det var eneste mulighed, men det var et populært valg – måske fordi gråtoneskalaen egner sig godt til at beskrive problemer …

Jeg har brugt en del af forløbet før i en 5.klasse, og jeg har rigtig meget lyst til at vise dig et af billederne derfra også. Det var en dreng der gerne ville arbejde med et historisk problem: pesten.

Depression

                                                                                        Depression

Næste del af projektet er at fremstille en lerkrukke, der afspejler tryllepulverets virkning. Inden da skal eleverne dog lave et “trænings-projekt” (en lerpose), hvor de lærer om lerets mulighed (og begrænsninger) – mere om det en anden gang.

Hvis du vil se en undervisningsbeskrivelse for hele forløbet, finder du den her:

Jeg eeeelsker altså mine valgfags-timer! Man får sådan nogle gode snakke med eleverne – både fagligt og personligt – især når man vælger emner der er tæt på hjertet.

De bedste hilsner

Fototemaer

$
0
0

Nu er mine 7.klasser snart igennem fotokurset,  Det er altså en genial måde at arbejde med billedsamtale og præsentation på, fordi det er relativ nemt og hurtigt at tage billeder. Eleverne får langt mere træning i overvejelser om komposition, farvevalg etc.

Når grundkurset er forbi, holder jeg af at give dem tematiske billedlektier for. Det ene hold skulle i ferien tage billeder med temaet EFTERÅR.

Jeg har endnu ikke set alle deres resultater, da der har været elevsamtaler i denne uge, men jeg glæder mig! Det er også grunden til at det er mine egne fotosider jeg viser frem her i dag.

Billederne skal sættes ind i deres digitale logbog (i Google slides) og på et tidspunkt printer jeg alle siderne, så de får dem fysisk også.

Jeg er forresten ret begejstret for denne måde at lave logbog på. Det sparer rigtig meget undervisningstid at de kan sætte billederne ind derhjemme, og det giver mig et fantastisk overblik, at jeg kan sidde i ro og fred i min forberedelsestid og tjekke at de får lavet deres ting… Men mere om det en anden gang.

Jeg har planlagt et fotoemne mere: PÅ TUR. Her kan turen både være i skoven, en tur til stranden, en tur til rideskolen, en tur til bedste …

Mine tur-billeder er fra smukke Tromøy i Norge, hvor min datter er flyttet til.

Desuden plejer jeg at have et fototema omkring julen. 

Har du andre gode forslag til temaer eleverne kan tage billeder af? Skriv gerne i kommentar-feltet.

Kreative hilsner

 

Op Art og digitale billeder

$
0
0

Før vi blev corona-nedlukkede, arbejdede daværende 4.klasse med op art. Jeg havde planlagt at de skulle afslutte med kronen på værket – at gøre deres billeder levende, men det blev jo så en hel del forsinket … men her er det.

Eleverne har tegnet deres op art kugler og derefter lavet gif-filer af dem. Det kommer til at se sådan ud:

Det er bare rigtig svært at udstille, så derfor har de lavet en QR-kode til deres fil. Enhver med en mobiltelefon kan nu scanne deres kode og se deres værk. 

Her kommer lige en forklaring på hvordan man gør:

Du tager din telefon op og åbner kameraet. Lad som om du vil tage et billede af den sorte firkant. Nogle telefoner hopper direkte ind på filen – på andre (f.eks. min iPhone) kommer der en grå bjælke øverst, hvor den spørger om jeg vil åbne “qrs.ly”-linket. Når du klikker på den, kommer du direkte til gif-filen, hvor den orange bold hopper frem og tilbage.

Her er en anden:

Du kan se bolden hoppe ved at scanne denne kode:

Hvis du selv får lyst til at lave projektet med dine elever kan du finde mere vejledning i mit hæfte:

Nu er jeg gået i gang med et nyt spænde foto-surrealistisk-tegneprojekt med den dejlige klasse – mere om det i et senere indlæg.

Kreative hilsner

Fagligt kursus for valgfaget: plademetoden

$
0
0

Mine valgfags-forløb er ofte bygget progressivt op med en vekselvirkning mellem faglige kurser og tematisk arbejde.

For kort tid siden skrev jeg om forløbet “Store problemer og tryllestøv”, der blev indledt med denne tanke: Hvis du fik en håndfuld tryllestøv, der kunne løse ét problem, hvad skulle det så være? 

Eleverne skulle derefter udvælge et problem og lave et billede af det. Hvis du ikke har set indlægget, vil jeg opfordre dig til at klikke på linket ….

Nu er turen så småt kommet til anden del af projektet: en krukke til tryllepulveret, men inden da indlagde jeg et fagligt kursus om plademetoden, som var ny for mange af eleverne.

Eleverne fik til opgave at fremstille en pose af ler. En af fordelene ved plademetoden er, at man hurtigt og præcist kan få bygget en form op, og det giver mere tid til den kreative udsmykningsfase. Jeg opfordrede dem til at afprøve forskellige ting, så de fik nogle erfaringer før de skulle lave deres “rigtige” krukke.

På billedet ovenfor kan du se, hvordan den ene elev har ridset sit eget mønster ind. Den anden elev var fra starten meget opsat på at give overfladen struktur, så hun fandt på at krølle et stykke sølvpapir og trykke det ned i overfladen. Hun valgte også med vilje at lave revner ned i posen, da hun planlægger at gøre det i sin tryllestøvskrukke. 

Eleven her ville gerne lave en julepose og hentede derfor en lille grankvist udenfor. På siderne har hun indridset en række symbolske tændstiksmænd, der sidder sammen, for “jul handler om fællesskab“, som hun så fint udtrykte det.

Lektien til gangen efter var at tegne en skitse af deres tryllestøvskrukke, der skulle afspejle krukkens indhold. Det er faktisk slet ikke nogen let opgave!

Overvej selv … hvordan ville du lave en krukke til et pulver, der gjorde folk raske fra cancer? – Eller en, der afskaffede klima-problemerne? – Eller en, der afskaffede krybskytteri?

Eleverne er i fuld gang med krukkerne, og jeg glæder mig til at kunne vise mere frem!

De bedste hilsner


Tegnekursus for valgfaget

$
0
0

På min skole samles eleverne fra 3 forskellige matrikler, når de kommer i udskolingen. Derfor begynder jeg min valgfags-undervisning med et grundlæggende tegnekursus, hvor jeg lærer eleverne forskellen på “se”  og “iagttage“.

Jeg plejer at fortælle om min første aha-oplevelse i billedkunst på seminariet, hvor jeg fandt ud af, at øjnene sidder MIDT  i ansigtet og ikke oppe i den øverste tredjedel … Jeg havde “set” på ansigter hele mit liv, men aldrig “iagttaget” hvordan et ansigt egentlig ser ud.

Du kan (gen)læse om forløbet her.

Efter det grundlæggende kursus, har jeg valgt at eleverne skal arbejde med fotorealistisk blyantstegning. Det er et fantastisk forløb og dér, hvor eleverne opdager, hvor meget de har flyttet sig. Hæftet indeholder bl.a. et fagligt kursus, hvor eleverne skal tegne macarons efterfulgt af et tematisk fotorealistisk tegneprojekt.

Du kan se lidt mere om forløbet her.

Jeg har samlet mine forberedelsesnoter, erfaringer og kopiark mm. i de to hæfter – lige til at bruge i din undervisning.

Her kan du få fat i dem:

IAGTTAGELSESTEGNING

 

BLYANTSTEGNING SÅ DET LIGNER – Fotorealisme

Kreative hilsner

 

NYT kursus på Sydsjælland

$
0
0

I november holdt vi et kursus i Spjald, og det er med glæde at vi nu kan indbyde til et kursus her på Sjælland. 

Det bliver den 10. marts 2022 i Næstved – i de dejlige lokaler i Sjølundhuset på Præstøvej.

 

Vi skal selvfølgelig se på hvordan prøven skal forløbe, hvordan man kan lave logbog – og hvad man skal skrive i den. Jeg ved også at nogle har haft betænkninger omkring undervisningsbeskrivelsen, så den vil jeg også komme med mit bud på.

Dem, der før har været på kursus med mig ved, at jeg brænder for det praksisnære, så SELVFØLGELIG skal vi også have “hænderne i bolledejen”. Jeg vil præsentere forskellige forløb, og vi skal sammen lave små smagsprøver fra dem.

Jeg kunne sige meget mere, men jeg vil hellere lade mine kursister fra Spjald tale:

 

“Inspirerende og nemt at bruge! Lige til at gå til.”

 

“Du har lavet en kursusdag, hvor jeg kan se jeg har travlt, men du har vist mig en vej at gå. TAK”

 

“Super inspirerende og levende kursus”

 

“Det har været en dag med fuld fart, men hold nu op, hvor har det været lærerigt. Der skal lyde et kæmpe tak!”

 

“Rigtig relevant indhold. Fuld fart på. Meget fin forplejning!”

 

Jeg glæder mig til endnu et skønt kursus 🙂

 

Kreative hilsner

PS.: Mit lille firma har jo et meget begrænset PR-budget, så jeg er meget taknemmelig for anbefalinger, delinger, likes og “tags”, så vi kan inspirere så mange som muligt.

—————————————————————-

Inspirationskursus den 10/3/22 kl. 9-15 på

Sjølundhuset, Præstøvej 10a, 4700 Næstved

 

Du tilmelder dig kurset ved at udfylde skemaet her.

Prisen for kurset er 1350 kr. ex. moms. – incl.forplejning (så du behøver ikke madpakken denne dag)

Tilmeldingsfrist fredag den 1. februar 2022

[contact-form]

 
Afmelding/afbud
I løbet af 1-3 dage fra tilmeldingen vil jeg sende dig en bekræftelse på, at du er optaget på kurset, og tilmeldingen er bindende, når du modtager bekræftelsen. 

Hvis du bliver forhindret eller syg, har dit arbejdssted altid mulighed for at sende en anden medarbejder. Deltagerbetalingen refunderes ikke ved afbud/ fravær.

 

I L. A. Rings fodspor

$
0
0

Jeg har tidligere skrevet om det lille hyggelige atelier L.A.Ring havde i Roskilde, og som holdes i gang af en flok kunstelskere. Sidste gang nåede vi kun at se atelieret, men de skønne mennesker har også lavet en fin gåtur i malerens fodspor.

Så en kold, men solrig decemberdag tog jeg og HrBilledkunst på kunsttur (mens vores datter tog sin engelsklærer-eksamen). Jeg har taget et par billeder, så du kan være lidt med ….

Turen begynder foran atelieret, der ligger lige op til det hus, hvor Ring boede sammen med sin kone Sigrid (- En af Herman Kählers døtre). Ring blev født i 1854 i landsbyen Ring, syd for Næstved, med navnet Laurits Andersen. Senere tog han navnet efter byen for ikke at blive forvekslet med vennen, Hans Andersen (Brendekilde).

Vi havde downloadet gratis-appen Useeum, og fundet turen her. Selv hvis du ikke er i Roskilde og kan se stederne, er det faktisk interessant at høre guiden…

Kort fra L.A.Rings hus og atelier, ligger det smukke gadekær.

Jeg fik ikke taget billedet fra præcis samme position hvor Rings malede, men du kan nok fornemme lidt af stemningen alligevel. 

Da vi kom forbi Sankt Jørgensbjerg Kirke, var der de smukkeste blålilla skygger på muren. 

Fra kirken kan man gå direkte ad nogle charmerende smalle gamle stier ned ad “bjerget”. 

Vi kom omkring flere spændende steder – steder, som vi ikke havde opdaget, hvis det ikke havde været for den fine guide på Useeum. 

Et af de sidste steder var familiens gravsted, som prydes af en smuk sten, hvor Rings svigersøn, Hans Hempel, har udhugget omridset af figuren fra maleriet “I høst”.

Ring holdt af at male jævne mennesker i hverdagssituationer, og billedet her betød ekstra meget for ham. Modellen er Rings bror, Ole Andersen, der døde tidligt.

Selve turen tog omkring 1½-2 timer og var både smuk og lærerig – absolut en anbefaling værd. 

… og vores datter … Hun klarede i mellemtiden at score et 10tal…

 

De bedste hilsner fra den stolte mor 

Surrealistisk analog fotomanipulation

$
0
0

Måske har set billeder som dette på nettet … Et fotografi, der i forgrunden har en hånd, der holder et stykke papir. På papiret er en tegning af noget, der på en måde KUNNE have været det, som papiret dækkede for …. 

Tegningerne indeholder dog altid elementer af “noget drømme-skørt”, som er den måde jeg synes er lettest at forklare surrealisme på. Du ved … når man ligger og halvdrømmer – så kan alt ske. Du kan flyve med vinden eller ride på en grønstribet flyvende zebra.

Billederne er inspireret af Ben Heines fantastiske værker fra hans serie: Pencil vs. camera. 

Lige for tiden bruger jeg forløbet som online-undervisning for nogle af mine valgfagselever, men tegningerne her er lavet af elever fra 5.klasse.

Vi indledte med at se på Ben Heines værker, som blev efterfulgt at en snak om surrealisme, hvor vi så Dalis smeltende ure og Magrittes himmeløje og flere andre værker.

Derefter valgte eleverne baggrundsbilleder. Det ville naturligvis have været godt, hvis de havde brugt deres egne billeder, men ved at bruge billeder fra nettet blev der større diversitet i motiverne (og samtidig fik vi en snak om copyrights og hvor man kan finde og bruge “lovlige” billeder fra).

Det er bedst, hvis eleverne på forhånd har arbejdet med blyantstegning, så de ved noget om de forskellige hårdheder, kontrast etc. – men ellers har du muligheden for at introducere dem til det i forløbet også.

Forløbet her har jeg endnu ikke lavet som et inspirationshæfte, men det er med, når jeg holder mine kurser for valgfags-lærere. 

Først ser vi på alle reglerne i forbindelse med prøverne – regler, undervisningsbeskrivelse, udstilling osv.

Bagefter arbejder vi med tre forløb egnet til de store elever (som altså også godt kan være en 5. eller 6.klasse)… Se mere om kurset her (her finder du også siden, hvor du kan tilmelde dig)

De bedste hilsener

Hvad skal børnene tegne efter tegnekurset?

$
0
0

Hvordan lærer man børn at tegne? Det er et godt og vigtigt spørgsmål for en billedkunstlærer! Hvis du har fulgt min blog i et stykke tid, har du helt sikkert set indlæg fra mit strukturerede tegnekursus. 

I kurset lærer børnene at få et sprog for de forskellige typer streger og de ser, hvordan man kan sammensætte stregerne til flotte motiver.

Bagefter følger jeg ofte op med et andet tegneprojekt, hvor de bruger det, de har lært. Det kan f.eks. være de helt enkle motiver som tukaner, søpapegøjer , vaskebjørne eller pandaer .

Er børnene lidt ældre – f.eks. 2.-3.klasse, vælger jeg lidt sværere motiver som zebraer, giraffer eller kameler.

Når børnene har prøvet et par af den slags forløb, kan man gå over til et projekt som pingvin-billederne her. Jeg har guidet børnene gennem optegningen af den første pingvin, så de har en idé om hvordan man på en hensigtsmæssig måde kan “angribe” billedet.

Derefter gav jeg børnene stregtegninger af pingviner i andre positioner, som de kunne vælge mellem, når de skulle tegne deres billeder færdige. 

Undervejs gik jeg rundt og vejledte dem – lidt om selve optegningen og en hel del om komposition.

Er der steder hvor øjet “keder sig”?

Kan du tegne noget i forgrunden eller baggrunden, så der bliver mere dybde i dit billede? (Brug overlapninger)

Vil det være flottest, hvis pingvinen kigger mod venstre eller højre?

Jeg kan også godt lide at sætte naturfilm med musik på tavlen, mens vi arbejder. Det kan give børnene flere idéer, og hjælpe dem til at holde koncentrationen. Her har jeg fundet en youtube-film om pingviner, som du kan bruge, hvis du vil lave et tilsvarende emne.

Denne gang har valgt at give børnene Neocolor til at farve billederne. Andre gange har jeg valgt (tør)pastel, men det kræver en strammere organisering, fordi det griser så meget.

Jeg har valgt at børnene skulle male på en kulørt baggrund. Det er der både fordele og ulemper ved.

Det er f.eks. svært at få børn til at male “hvid sne” på et stykke hvidt papir, og maler de ikke et godt lag hvid først, bliver de blå og lilla skygger meget dominerende. Det er også sværere at se, hvor man har malet hvidt på pingvinerne, hvis man vælger hvid baggrund.

Til gengæld toner baggrundsfarven hele billedet, og der skal males kraftigt for at dække baggrunden, og det kræver mere gnide-arbejde at få den hvide farve nogenlunde jævn.

Denne gang valgte jeg at gå med en grå baggrund. Jeg bruger – som altid – karton til at male på. Når jeg kræver at børnene skal gennemarbejde deres billeder, skal papiret/kartonen kunne holde til at der bliver lagt mange lag og gnedet i farven. Derfor tegner mine børn sjælden på papir, hvis det er længerevarende projekter.

Undervejs taler vi også en del om at farverne “stråler” mere og bliver mere spændende at se på, hvis der er flere lag oven på hinanden – noget vi også har talt om siden den abstrakte øvelse i tegnekurset.

Hvis du også har lyst til at dine elever skal tegne pingviner og du gerne vil have mine arbejdspapirer og forberedelsesark, kan du finde det hele her, til en billig pris.

Kreative hilsner

Pop Art og Op Art

$
0
0

Hvordan gør man kunsthistorien overskuelig og interessant for sine elever?

Det spørgsmål stillede jeg mig selv for godt et år siden – og så gik jeg i gang med at skrive en kunsthistorie beregnet til folkeskolen. Det blev imidlertid mere omfattende en jeg kunne forestille mig, men nu kommer 11.del som omhandler en fantastisk tid i kunsthistorien.

I midten af 50erne var abstrakt ekspressionistisk kunst meget fremme i Amerika – tænk Pollocks “Action painting”, hvor han kastede masser af maling ned på et lærred og derefter trampede eller cyklede hen over det … Så er scenen ligesom sat.Som modtræk begyndte en flok kunstnere at se på hverdagen og fandt inspiration i populær-kulturen.

Kunst skal kunne forstås umiddelbart og afspejle den tid vi lever i, mente de – og derfor begyndte de at male billeder af f.eks. suppedåser (Warhol) og kager (Thiebaud) eller klippe en ramme ud af en tegneserie, modificere den lidt og lave den til et maleri (Lichtenstein).

Op Arten (Optisk kunst) opstod som en udløber til Pop Arten, og har siden været en inspiration for mange kunstnere, designere (og billedkunstlærere).

Har du fulgt mig her på bloggen en tid, vil du også have set hvordan perioden har inspireret mig – f.eks. har jeg lavet flere kage/is-projekter inspireret af Thiebaud, og mine sider med Op Art er nogle af de mest sete på bloggen.

Derfor er det med glæde, at jeg kan frigive mit kunsthistorie-hæfte om perioden nu. Jeg har dog haft lidt hårde overvejelser undervejs.

Problemet ved at skrive om den nyere kunst er, at alle billederne stadig er underlagt kunstnernes rettigheder, så derfor har jeg ikke ret til at bringe dem i mit hæfte. Jeg har derfor indsat links og QR-koder som leder dig direkte til billederne på nettet.

I hæftet får du:

  • Tekstside, der kan kopieres til eleverne
  • Sketchnote, der sammenfatter pointerne
  • Collageside, der kan hænges op, pynte dit billedkunstlokale og være visuel reminder om det, der er gennemgået
  • Billedeksempler (nogle af dem som links/QRkoder) med lærernoter
  • Sjove engagerende opgaver til eleverne

Og alt det får du til den sædvanlige billige pris.

Her finder du siden, hvor du kan se mere om hele serien.

Kreative hilsner

 

Hvorfor skal du vælge billedkunst på valgfag?

$
0
0

For nylig så jeg et facebook-opslag, hvor en kollega oplevede at eleverne fravalgte billedkunst som valgfag. Hun spurgte efter idéer til en beskrivelse af faget, der får eleverne til at vælge det.

Jeg tror, at det i sådan en “salgstale” er vigtigt at pointere hvad eleverne får ud af det – hvad de lærer. Det er selvfølgelig lettest, hvis man har en idé om hvilket indhold man vil lægge i undervisningen i løbet af de to år. 

Når jeg starter sådan et forløb, har jeg ikke fulde årsplaner liggende, men jeg ved, at der er nogle grundlæggende ting, jeg vil igennem.

For mig er det: 

  • iagttagelse og fotorealistisk blyantstegning
  • fotografering med mobilen
  • billedlæsning/kunsthistorie

Hvis du har haft valgfag før, er det en super idé at supplere teksten med fotos fra forløbende – vi ved jo at billeder taler meget mere end ord!

Du kan måske tilføje/ændre listen, men mit håb er, at du kan bruge min beskrivelse som inspiration til din egen – for vores fag er jo det skønneste!

Her kommer min tale:

Kunne du tænke dig at lære at tegne, så det ligner?

Hvis du vælger billedkunst lærer du at tegne realistisk – langt bedre end du troede, at du kunne. Noget der vil imponere både dine venner og voksne, der ser det – og jeg vil gerne love dig, at det ikke varer særlig længe, før du kan se, at du har udviklet dig super meget.

Men selvfølgelig skal vi ikke kun tegne. Vi skal også male, lave grafik, arbejde med ler og meget andet.

Men skal du så være supergod for at komme på holdet? Nej, jeg underviser dig, så du lærer det.    

Kunne du tænke dig at lære at tænke mere kreativt? 

Når du skal lave andre opgaver i udskolingen – f.eks. projektopgaven, er det en KÆMPE fordel at have lært at tænke kreativt, som vi gør det i billedkunst. Du får også en masse gode idéer, du kan bruge til det produkt, I skal lave til opgaven – og det gør rigtig meget indtryk og kan nemt give mere i karakter.

Kunne du tænke dig at lære at tage de smukkeste fotografier i den lækreste instagram-stil?

I billedkunst lærer du også, hvordan du får allermest ud af dit kamera i mobilen. Vi har et helt fotokursus, hvor du lærer alt om mobilfotografering – det er noget du vil være glad for resten af dit liv.

Kunne du tænke dig at lære at lave gode billedanalyser?

Det er også noget I skal arbejde med i dansk, men dem der har billedkunst har et KÆMPE fortrin, og kan nemt score ekstra point for deres billedanalyse. Og igen – du behøver ikke kunne noget på forhånd – jeg skal nok lære dig det.

 

Hyggelige arbejdsomme timer

Ud over det, er jeg overbevist om, at det er skolens hyggeligst timer. Jeg glæder mig altid til mine timer, og vi har altid en fantastisk stemning . Det plejer at være sådan, at når jeg ikke står foran klassen og underviser – altså når eleverne arbejder på deres billeder eller skulptur eller hvad vi nu er i gang med, så må de lytte til deres egen musik – det er nemlig den måde rigtig mange kunstnere arbejder på også.

Hvad er så forskellen på billedkunst på valghold og det du har haft indtil nu?

For det første er niveauet på valgholdet meget højere – du bliver simpelthen SÅ meget dygtigere. Du lærer også at blive meget bedre til at præsenter dine ting (igen noget du får glæde af resten af livet). Du lærer at sige noget med billeder, der får folk til at lytte efter hvad du siger.

Har du andre gode tip til “salgs-talen”, så skriv det gerne i kommentarfeltet.

De bedste hilsner

PS Husk inspirationskursus i Næstved den 10/3


En surrealistisk tegneleg

$
0
0

Jeg er gået i gang med mit kunsthistorieforløb på mine to 7klasses-valgfagshold. Vi begyndte med pop art og går så baglæns.

Timen starter med et hurtigt oplæg om kunst-retningen, hvor eleverne får noget viden og vi sammen ser på  og snakker om nogle billedeksempler.

Det er lektie til gangen efter at lave en lille collage med nogle værker fra perioden.

Jeg elsker den slags opgaver, for den rummer stor mulighed for differentiering. Dem, der vil have det hurtigt overstået, kan lave lektien på 5-10 minutter. Dem, der bliver mere interesserede, kan “nørde” længere og gøre mere ud af opsætningen f.eks. med skrift.

Ugen efter repeterer vi efter den sketchnote, der er i kunsthistorie-hæftet, og ser på elevernes collager.

Kunsthistoriehæfterne rummer også små opgaver. Til surrealismen har jeg naturligvis lagt en exquisite corpse-opgave ind. Det lyder flot, ikke?

I virkeligheden er det den fælles tegneleg, de fleste af os har leget, da vi var børn – den med at man tegner lidt af en tegning på et stykke papir og folder det, så den næste kun kan se en lille smule af de streger, der skal videreføres.

Som oplæg viste jeg eleverne nogle af kunstnerskabte exquisite corpse-tegninger, man kan finde på bl.a. MoMA.

Vi talte om, hvordan de er forskellige fra dem, som (små) børn laver: de er mere surrealistiske i motivvalget og tegningerne er mere gennemarbejdede. 

Derefter gik vi i gang. Resultatet er over al forventning! Jeg delte eleverne ind i hold på 4. Alle eleverne havde et stykke papir, og tavleuret blev sat på 3 minutter, hvorefter tegningerne cirkulerede. 

Efter 4.mand havde tegnet, foldede vi tegningerne op. Den sidste tegner fik 3 minutter mere til at få tegningen til at se færdig ud, og derefter holdt vi en miniudstilling i klassen.

Eleverne synes det var sjovt at arbejde med kunsthistorien på den måde, og jeg er sikker på, at de har fået meget bedre fat på, hvad surrealisme er.

Resten af timen arbejdede eleverne videre med deres fotorealistiske tegninger, som jeg glæder mig til snart at vise dig.

Kreative hilsner

 

Gel-tryk i skolen

$
0
0

I efteråret blev jeg præsenteret for en “ny” måde at lave grafik på – gel print – eller gel-tryk, som jeg kalder det på “halv-dansk”.

Siden da har jeg brugt 100vis af timer på at arbejde med teknikken, for jeg havde rigtig meget lyst til at bruge det i skolen.

På youtube findes en hel del videoer, hvor man kan se forskellige teknikker, men for mig har det været en udfordring, at løfte trykkene fra craft/hobby til art/kunst – men jeg synes, at jeg er nået i mål med nogle forløb, jeg glæder mig til at bruge i skolen og fortælle dig om her på bloggen…

“Forelskelse” – Gel-tryk 8.klasse

For kort tid siden havde jeg nogle fagdage med 8.klasse, hvor vi gik i gang. 

Det første modul stod i eksperimenternes tegn. Eleverne fik en kort introduktion og gik derefter i gang.I modulet efter gav jeg eleverne et kort oplæg om abstrakt kunst – eksemplificeret i Mondrians værker. 

Derefter skulle de i hold lave abstrakte værker ud fra nogle titler jeg gav dem. De fik 8 minutter pr. billede, fordi tidspres nogle gange fremmer den kreative tænkning.

Ugen efter fik eleverne 40 minutter til at gøre deres tryk til “et værk”. De fleste tryk behøver – efter min mening – “lidt kærlighed og knofedt” for at blive noget, man har lyst til at have hængende.

Vi er nu gået i gang med en ny – mere figurativ – tilgang til gel-tryk. Temaet er HVERDAG bl.a. med inspiration fra Turells digt og Rina Liebergs værker. Jeg glæder mig til at vise dig mere …

Har du arbejdet med gel-tryk i skolen?

De bedste hilsner

PS – jeg er gået i gang med at lave en serie med hæfter om geltryk, så du slipper for de 100vis af timer, jeg har brugt på at prøve mig frem ….

 

 

 

Den nemmeste måde at lave logbøger på valgholdet

$
0
0

På valgholdet skal der føres logbog. Det er både klogt og sjovt!

I logbogen samles tanker og idéer. I logbogen vises processen. I logbogen evalueres. Logbogen kommer til at samle gode billedkunst-minder, og det er for alvor her eleverne kan se alt det de har lært. Logbøger er fantastiske!

Det eneste problem er logistikken. Skal du bruge din undervisningstid til det? Og hvad med dem, der var til tandlæge/på ferie/syge den dag, hvor I skrev logbog over det emne, I har været i gang med?

Jeg har prøvet 3 vidt forskellige typer af logbøger og fået en masse erfaring, som jeg gerne vil dele med dig i dette blogindlæg.

Saml-alt-i-en-mappe-metoden

I begyndelsen tænkte jeg: vi samler alt i en mappe.

Jeg spørger lige: har du set ned i en teenagers taske (hvis den altså indeholder andet end en computer, der samler alt)? Eller ind på en teenagers værelse?

Al min erfaring siger mig, at teenagere har brug for lidt hjælp til organisering. Derfor tænkte jeg: Undervejs kan vi sætte det ind i en spiralryg for at få lidt styr på det ….

Det tog E-V-I-G-H-E-D-E-R!!! Og der var altid nogle, der manglede noget …

Metode forkastet!

via GIPHY

 

Den gode gamle sorte “Min bog”

Dem, der har fulgt min blog gennem lidt tid, vil vide at jeg gennem hele indskoling-mellemtrinnet bruger “Min egen bog”

I starten brugte jeg gamle bøger (se billedet nedenunder), men de sidste 6-7 år, har jeg brugt de sorte kvadratiske bøger fra Tiger. De har blanke sider i en god papirkvalitet. Bogen bliver både brugt til gennemgang, logbog og til ekstraarbejde.

Derfor var det nærliggende at bruge samme type bøger til valgholdet.

Jeg tilpassede mine kopiark, så de kunne limes ind i bogen. Når eleverne tog billeder, printede jeg dem, så de også kunne komme ind i logbogen.

Fantastisk tænkt …. men det tog såååå laaaaang tid for mig som lærer at få kopieret, printet og samlet op på elevernes arbejde. 

En ulempe mere ved de nævnte to metoder er, at du er nødt til at gennemblade hver e-n-e-s-t-e bog for at sikre dig, at du har alle dine elever med. Og det kan kun gøres i billedkunstlokalet, hvor bøgerne står …. 

Jeg har omkring 20 på hvert af mine 4 hold – så det tager en hel det tid, og det er meget svært – selv for en systematiker som mig – at holde mig ajour med alles logbøger.

Konklusion: metode forkastet – omend med tungt hjerte, for en veludført logbog er bare lækker! På mine hold var der bare for mange, der ikke fik arbejdet nok med den.

Heart Throw Away GIF by Griffics

Digital logbog

Dette år har jeg så brugt digital logbog til mine elever, og her kommer en hurtig konklusion: jeg er begejstret.

Jeg har valgt at sætte bogen op i Google Docs, og opfordret eleverne til at downloade den gratis app til deres telefon. På den måde er det lyn-hurtigt for dem at tage et billede i timen og lægge det op i deres logbog (= sparet lærertid ved printeren). De første par gange bruger vi tid på det i undervisningen, men eleverne lærer det meget hurtigt.

Ofte giver jeg også en hurtig lektie for hjemme – f.eks. tage nogle billeder til fotokurset eller lave en fotocollage af en bestemt tidsperiode (kunsthistorie). Eleverne kan nemt lave lektierne uden at skulle have deres bog med hjem (som de alt for ofte glemmer hjemme).

Jeg kan sidde i min forberedelse og se hvilke elever, der trænger til at blive mindet om en lektie (=sparet tid i forhold til at skulle bladre igennem alle bøgerne eller se alle mapperne igennem).

I de sorte bøger, prøvede jeg at guide eleverne til at holde god orden ved at lade dem lave faneblade og bede dem om at sætte billeder ind på en bestemt side – men overraskende mange af eleverne havde svært ved at bruge strukturen. I de digitale logbøger kan jeg bede eleverne om at sætte deres billeder ind på fx side 38 – det er langt lettere for dem at forholde sig til, viser mine erfaringer fra dette år.

Desuden har jeg lagt en del af mine undervisningsark ind i bogen fra starten af året, så der ikke er nogen, der glemmer at få et ark, fordi de er fraværende. Jeg har desuden lagt en funktion ind, så jeg kan “sende” nye ark ind i deres logbog gennem året. Og her sparer jeg virkelig mange frustrationer! Nu er der ikke noget der hedder: “jamen, jeg var der ikke da I fik det ark”.

Det eneste jeg mangler er følelsen af papir …. Så derfor har jeg sat bogen op i A4-format, så den er lige til at printe ud. Jeg tænker mig at printe siderne ud et par gange om året (når vores nuværende printer-mangler-flere-patroner-krise er ovre). Siderne kan så nemt og elegant samles i en klemryg til ganske få kroner.

Det giver også en dejlig besparelse på budgettet ikke at skulle købe nye logbøger … Vi billedkunst-lærere har jo som regel noget vi ønsker os til undervisningen…

Happy Season 9 GIF by The Office

Konklusion

Konklusionen er altså helt klar. Digitale logbøger er vejen frem!

  • De er både nemmere, hurtigere og billigere end de andre måder, jeg har afprøvet.
  • Digitale logbøger giver bedre overblik
  • Logbogen hjælper eleverne med at strukturere deres tænkning og indlæring, og den viser deres fremgang. Sidetallene hjælper eleverne med at holde orden.
  • Ved at samle det i en digital logbog undgår jeg, at nogle ting bliver væk i løbet af valgfags-tiden.
  • Ved at give mine kopiark direkte ind i bogen, undgår jeg at nogen mangler vigtige papirer undervejs.

Kreative hilsener 

 

PS… Jeg er i øvrigt også fortaler for, at du selv som billedkunst-underviser bruger en logbog

PPS – Kig forbi bloggen i morgen, hvis du vil se min digitale logbog

Sådan laver du digitale logbøger til billedkunst-valgfaget

$
0
0

I går skrev jeg et halvlangt indlæg, hvor jeg sammenlignede de metoder jeg har brugt til at lade mine valgfagselever føre logbog. Konklusionen var helt klar: 

Digitale logbøger er nemmere, hurtigere og billigere.

De giver både elever og lærer bedre overblik og læreren kan hurtigt og nemt dele kopiark ud til eleverne.

Det tager imidlertid en del tid at sætte en logbog op – især hvis den skal være lækker at se på – men det har jeg også en løsning på. Se med her, hvor jeg præsenterer min nyeste udgivelse:

Som du kan se har jeg også lavet en lærervejledning/arbejdsbog. Den er letlæst og med enkle øvelser, så du hurtigt kan lære teknikkerne. 

Bogen er lavet i Google Slides, og vejledningen er lavet til Slides, men lad det ikke hindre dig, hvis du er PowerPoint-bruger. Filen kan sagtens åbnes i PowerPoint og teknikkerne er de samme, men knapperne sidder lidt forskelligt og hedder ikke altid helt det samme. Hvis du har almindelig PowerPoint-bruger-erfaring, vil du sandsynligvis hurtigt kunne finde ud af de små forskelligheder.

Du finder logbogen her.

Har du spørgsmål til logbogen, så sig endelig frem – enten her på bloggen eller på facebook …

De bedste hilsner

 

Hvilken størrelse skal din lærerkalender have?

$
0
0

Hvis du følger mig på Facebook har du måske set, at jeg netop har udgivet min lærerkalender for næste år. Der er kommet et spørgsmål til hvordan man vælger størrelsen af kalenderen

Jeg elsker min A5-kalender – for mig har den nok plads til at skrive ugeprogrammet og det fylder ikke så meget. Min kollega Heidi skriver væsentlig mere ind i sin ugeplan, så hun foretrækker at have den i A4-format, så sidste år solgte jeg lærerkalenderen i både A4- og A5-format. 

I år er det anderledes …. på en måde. Når du køber kalenderen får du en fil du kan udfylde med dit skema og skolens ringetider. Derefter bestemmer du selv, om du vil have den printet i A4 eller A5 – så du får på en måde begge formater til samme pris.

… Og hvis der kommer skemaændringer i løbet af skoleåret, kan du nemt ændre det i filen, og printe de uger du har brug for ud igen.

Her får du en vejledning som en video (2½ minut):

Hvis du hellere vil have vejledningen på skrift, kommer den her:

Køb din kalenderfil hos BubbleMinds, og download den til din computer – f.eks. på dit skrivebord.

Åbn den med Acrobat Reader – som sandsynligvis allerede ligger på din computer. Det gør du nemmest ved at højreklikke på filen og vælge “Åbn med …” og derefter vælge Acrobat Reader.

Har du ikke programmet, der bruges til at læse PDF-filer, kan det downloades gratis her.

Gå ind på planen for uge 31, og skriv ringetiderne ind i de blå felter.

Skriv dit skema ind i uge 32-planen. Hvis du har et helt modul med samme fag, kan du selv vælge om du vil skrive faget ind for hver lektion eller kun skrive det ved modulets start.

Du kan nu se, at ringetider og skema vil poppe op på samtlige uger – helt uden ekstra arbejde!

Nu er det tid til at printe. Her følger en beskrivelse – først for A4-formatet og derefter for A5.

Hvis din kalender skal have A4-format, skal du klikke på

  • TILPAS under “tilpasning og sidestørrelse”
  • UDSKRIV PÅ BEGGE SIDER
  • og derefter på UDSKRIV

Hvis din kalender skal være A5, skal du klikke på:

  • HÆFTE under “tilpasning af sidestørrelse”
  • ROTER AUTOMATISK SIDER PÅ HVERT ARK
  • og derefter UDSKRIV

Når alle siderne er udskrevet, skærer du bunken over på midten. “Klap” de to bunker sammen, og du er klar til at gå i gang med at klippe huller.

Har du endnu ikke besluttet, hvordan du vil samle din kalender, har jeg også en vejledning, der måske kan hjælpe dig med det – find den her.

 

Viewing all 574 articles
Browse latest View live