Quantcast
Channel: FruBilledkunst
Viewing all 574 articles
Browse latest View live

Mit mest delte forløb

$
0
0

Et af de første forløb, jeg delte her på bloggen, er også blevet det mest delte – nemlig Op Art-forløbet.

Det er ikke uden grund, for det er et virkelig godt forløb at bruge! Dels kan man komme inden om en spændende tid i kunsthistorien, dels bliver det bare altid flot, og så engagerer det alle uanset tegneerfaring! What´s not to like?

Jeg bruger stadig forløbet ofte – men der kommer ind imellem nogle nye twists. Her er et par korte glimt fra årets Op Art-forløb i 4.klasse … men der kommer mere!

Du kan finde meget mere Op Art her på bloggen – og udførlige trin-for-trin-vejledninger – f.eks. i dette indlæg!

Kreative hilsner fra 

PS Det er disse trin-for-trin-forklaringer, der gik viralt … og tilmed er blevet “stjålet” mange gange og udgivet i andres navne …

 


Øv ….. en serviceopdatering om viskelædere

$
0
0

Øv altså! Jeg lavede en stor viskelædertest i foråret, og fandt begejstret ud af, at Søstrene Grene havde testen næstbedste viskelæder til næsten ingen penge….

Men da jeg sidste gang var ude for at købe flere af dem, var de udgået af sortimentet. Der er pt. 3 nye viskelædere i butikkerne – jeg vidste ikke hvilket jeg skulle vælge, og købte et af hver. Jeg har testet dem, og ingen af dem lever desværre op til det grønne, jeg købte i foråret.

Her kan du se de 3 nye slags … De er nogenlunde lige gode, men jeg synes det nederste visker en smule mere af HBblyanten ud – og så er det oven i købet billigst.

Men det visker altså ikke så rent som mit “gamle” ….

Og til sidst sammenlignet med et par af de meget kendte… Det er stadig en hel del bedre end Faber-Castells trekantede viskelæder, og nogenlunde samme kvalitet som Staedtler Mars Plastic.

Det bedste er dog stadig Faber-Castell Dust Free, men det er desværre også lidt dyrt …. men tjek lige priserne. En hurtig google-søgning gav priser fra 8,00kr til 22,95kr!

,

Indlægget er IKKE sponsoreret – kun lavet for at hjælpe dig med at købe det bedste til den billigste pris

 

Nu kan du også lave de smukke dyretegninger med dine elever

$
0
0

Jeg har et par gange vist billeder fra mit dyretegningsforløb, som jeg er ret begejstret for – f.eks. her og her.

Det er også et forløb, som får folk til at stoppe op, når billederne hænger udstillet på gangen – og et forløb, hvor eleverne ikke altid tør lade deres originale billeder hænge fremme, men spørger om vi kan udstille en farvekopi, så der ikke sker noget med deres tegninger.

Jeg har prøvet forløbet et par gange – oprindeligt på profil- og valghold, men denne gang laver jeg det med min ene 6.klasse, som snart er færdige.

Jeg har samlet alle mine forberedelsespapirer – deriblandt 30 forskellige dyrefotos, så forløbet er forholdsvis nemt at gå til.

Mine hæfter har i lagt tid haft en enhedspris, men eftersom nogle af dem er på omkring 20 sider og andre – som dette – er på 80 sider, har jeg besluttet mig for at køre med to priser – én for de mindre hæfter og én for de større.

Det sælges – som sædvanligt – i to licensversioner … men det kan du læse mere om på denne side.

Undervejs vil eleverne lære en hel del om både valør og kvadreringsmetoden på en nem og overskuelig måde.

God arbejdslyst.

 

Fotorealistisk blyantstegning – valgfag i billedkunst

$
0
0

Mine 7.klasses-hold er i gang med at arbejde med fotorealisme.

Vi har talt om kunsthistorien og set på nogle af værker af Strøbek, Kluge og Trampedach. Nu er eleverne selv i gang – først med dette lille øvebillede af macarons. Eleverne har lært virkelig meget gennem disse billeder.

Vi har talt om “at hive alle de små detaljer” ud af fotoforlægget, og jeg kan se, at de er blevet mere og mere opmærksomme undervejs. Det kommer dem til gavn, når de skal lave deres eget større værk – men mere om det i et kommende indlæg!

Nogle er allerede gået i gang med det nye projekt, og det er planen at de sidste bliver færdige med macaron-billederne næste gang…. Men her får du et par af de færdige….

Det har også været fantastisk at opleve hvordan de unge mennesker har overrasket sig selv undervejs …. De vidste ikke, hvor meget de egentlig kunne (når de altså bliver presset på en kærlig måde!)

Det er jo også noget af det, der gør det så fantastisk at være billedkunstlærer – det at se, hvordan de udvikler sig undervejs og langsomt kommer til at blomstre…

Jeg har altså verdens bedste job!

De bedste hilsner

 

Billedkunst i 6.klasse

$
0
0

Efter 6.klasse blev færdige med deres akvarel-silhuet-billeder, har de arbejdet med dyr i sort og hvid – og nu er de første blevet færdige!

Jeg har prøvet forløbet før med 7. og 8.klasser, men det er første  (men ikke sidste) gang jeg prøver det med en 6.klasse. Det tager godt nok sin tid, når man kun har 45 minutter og både skal have eleverne ind i lokalet, fundet tegningerne frem, pakke sammen og spritte af … men tiden er SÅ godt givet ud.

Efter en kort frustrationsperiode i starten, bliver (så godt som) alle elever tændt på opgaven, og optagede af at ramme både valør og struktur så godt som muligt – og det er fantastisk at kunne det med en 6.klasse. Det er jo netop på det tidspunkt de fleste holder op med at tegne – som jeg selv gjorde det – fordi man ikke bliver tilfreds med det man formår.

Ved at give eleverne en solid undervisning i iagttagelse håber jeg at kunne fastholde flere af de unge mennesker i, at billedsproget også er dejligt at kunne udtrykke sig i.

Ved at udelukke kuløren og holde sig til en sort-hvid-skala bliver opgaven også lettere. Det er en “passende svær” opgave, som jeg siger til dem. Det alt for lette lærer man jo for lidt af, og det alt for svære giver for ofte nederlag.

Når vi bruger kvadreringsmetoden, opdeler vi det uoverskuelige og vanskelige i små overskuelige bidder …. 

Flere af eleverne har også spurgt mig, om det er muligt at udstille en farvekopi af deres tegning i stedet for originalen, fordi de er så glade for deres tegning, at de ikke vil risikere at der sker noget med den, mens den er udstillet. Det gør indtryk på mig – og jo, det er helt ok at udstille farvekopierne!

Som sagt er det kun de hurtigste jeg viser dig her … men du må bære over med mig, hvis der snart kommer et indlæg med flere dyrebilleder – for hvem kan modstå fristelsen, når billederne bliver så flotte?

De bedste hilsener

PS Hvis du også gerne vil lave smukke dyrebilleder med dine elever og gerne vil have hjælp til forberedelsen, kan du finde mit hæfte med forklaringer og 30 forskellige fotos her.

 

TILLYKKE 🎂

$
0
0

TILLYKKE her fra bloggen til kunstneren Wayne Thiebaud, der i dag fylder 100 år! Og tak for inspirationen til dejlige pop art lækkerier!

Her er nogle af de parafrase-billeder, jeg gennem tiden har lavet med med elever – værsgo – kaloriefrie fristelser!

Alle billederne er lavet af elever fra 1.-4.klasse.

De bedste hilsener

PS – du kan finde mine forløb inspireret af Wayne Thiebaud: Lagkager og Is, dessert og tyggegummimaskiner her:

 

 

Små søde monstre

$
0
0

Måske så du 3.klasses frottage-monstre for kort tid siden?

Børnene har også arbejdet med monstre i ler inspireret af James DeRosso – et andet forløb, jeg ynder at vende tilbage til.

Vi har arbejdet med hvidler – både fordi det er smukt, men også fordi det er hurtigere at rydde op efter end rødler.

 Børnene har tegnet skitser først, men har fået frie hænder til at afvige fra dem, hvis de fik andre/bedre idéer undervejs.

Hvis du ikke har lavet monstre med din klasse før, synes jeg du skulle prøve – det er super sjovt, og børnene lærer rigtig meget om at arbejde med ler!

God fornøjelse

 

 

En skøn eftermiddag i selskab med Thorvaldsen og H. C. Andersen

$
0
0

For kort tid siden havde HrBilledkunst og jeg en fantastisk eftermiddag ved Nysø nær Præstø. Projektformidler Anne Mette Liedecke Dall havde inviteret os til en rundvisning, hvor hun gavmildt øste ud af sin store viden om både baronparret Henrik og Christine Stampe, der ejede Nysø, og om de kunstnere der kom der – mest om Thorvaldsen og H C Andersen.Hun fortalte om hvordan den verdensberømte Thorvaldsen trak sig tilbage til Nysø, når han havde brug for lidt ro, og om hvordan Christine Stampe fik samlet en hel lille flok af tidens berømte kunstnere omkring slottet – bl.a. H C Andersen, der delte mange fællestræk med Thorvaldsens livshistorie. Begge var de vokset op i fattige kår og var blevet verdensberømte for deres arbejde. 

Vi hørte også om, hvordan den ydmyge Thorvaldsen egentlig ikke var interesseret i at lave en skulptur af sig selv – “han lavede jo bare sit arbejde…”, men baronesse Christine Stampe fik lokket ham til det – til stor glæde for eftertiden.

Selvom han var 69 år, da han lavede skulpturen, har han fremstillet sig selv “i sin bedste alder” – muskuløs og men en stor hårpragt som HrBilledkunst misundte ham …

Han står lænet op ad en skulptur – Håbets gudinde – som han er i gang med at skabe. I hænderne har han hammer og mejsel.

Det var også baronessen, der sørgede for at få brændt nogle af lermodellerne, som normalt blev kastet i lerspanden, så de kunne genbruges.

 

Læg mærke til, hvor mange fine detaljer, der er i leret. Så mange er det slet ikke muligt at genskabe i gipsen, og endnu flere af dem går tabt, når skulpturen skal hugges i marmor. 

Kan du genkende Thorvaldsens egen hånd ovenfor – den blev lavet som et studie til selvportrætsskulpturen. Den anden hånd er Christine Stampes.

Anne Mette fortalte, hvordan baronessen kom forbi Thorvaldsen, når han arbejdede … og så fik vi en sød lille anekdote om hvordan hun en gang var kommet forbi med et fad med kagedej, der skulle formes til småkager. Thorvaldsen greb lidt af dejen og med sine modellerpinde, formede han småkager af dejen. En af dem er faktisk bevaret og er i samlingen! – Den er dog ikke udstillet. Vidste du før øvrigt, at Thorvaldsen som regel ikke selv huggede sine marmorskulpturer? De blev formet efter Thorvaldsens forlæg af såkaldte kopihuggere, men kaldes alligevel hans værker.

Når man skal lave skulpturer, har man brug for godt lys. Oprindeligt havde baronessen indrettet et loftsatelier til Thorvaldsen, men han havde brug for mere lys direkte ned. Derfor arrangerede hun, at Thorvaldsen blev sendt på en rejse et par uger. Imens fik hun opført en lille pavillon til ham og arrangeret en fest, da han kom tilbage. Grundtvig holdt indvielsestalen!

 

Man kan ikke få lov til at komme ind i pavillonen, men man kan se den fra den anden side af voldgraven. 

Anne Mette fortalte også levende om, hvordan både Thorvaldsen og H C Andersen holdt af at bade i Præstø fjord – lige ved siden af godset. Det hele blev meget levendegjort af alle de små detaljer og historier, hun kunne fortælle!

Det var forresten også på Nysø, at H C Andersen skrev sit første udkast til Nattergalen. Selvom handlingen er langt hen til Kina, opstod inspirationen på Nysø. Anne Mette fortalte om hvordan hun havde en lille udstoppet fugl og en optaget nattergale-trille med, når hun lavede oplæg tilpasset danskundervisningen – det lød så spændende.

Da HrBilledkunst og jeg kørte hjem fra Præstø var det næsten som om vi havde været sammen med Thorvaldsen – eller Thor, som han ofte blev kaldt – og H C Andersen. Det var en FANTASTISK oplevelse, som kun han anbefales.

Desværre er skoletjenesten foreløbig kun til midten af januar 2021 – jeg håber sådan, at ordningen bliver forlænget, for jeg vil virkelig gerne besøge stedet med mine elever. Desværre kunne vi ikke få lov til at tage af sted i år pga. corona, selvom det nok må være en af landets mest sikre samlinger (det er kun åbent for offentligheden om sommeren, så man har det hele for sig selv).

… og ellers – så tag til Thorvaldsens samlingen til sommer – på et tidspunkt, hvor der er omvisning. Jeg kender ikke de andre omvisere, men jeg kan varmt anbefale Anne Mettes omvisninger. Det var faktisk så godt, at vi har planlagt at tage derned igen, når stedet åbner.

God fornøjelse

 


Billedkunst i 3.klasse – påfugle

$
0
0

Måske læste du med for en tid siden, da jeg skrev om den udfordring jeg havde givet min 3.klasse – nemlig at blande sig frem til de farver en påfuglefjer har ….

3.klasse er nu gået videre og har tegnet hele påfuglen. Jeg har guidet dem gennem optegningen af fuglekroppen, og derefter har de malet færdig med en blanding af Neocolor og Lyra Super Ferby farveblyanter.

Det er et rigtig fint forløb til at lære dem om forskellighederne ved de to materialer – Hvornår er det bedst at bruge farver, og hvornår er farveblyanter at foretrække?

Undervejs har vi kigget på fotografier vi har fundet på nettet.

 

Bagefter er det meningen, at eleverne skal male malerier af motivet. Vi har allerede grundet lærrederne med grøn-turkis, så vi får dækket den hårde hvide overflade, og børnene glæder sig meget til at komme i gang.

Håber billederne har kunnet inspirere dig.

Kreative hilsner

PS – Hvis du vil have yderligere hjælp, kan du finde den i mit hæfte Påfugle – et tegne- og maleforløb.

Billedkunst valgfag – nyt tema

$
0
0

Jeg glæder mig i denne tid! – Ja – altså til jul, selvfølgelig, men også rigtig meget til mine timer i 8.klasse. De er nemlig i gang med et spændende og udfordrende projekt.

Eleverne skal – enten alene eller i par – skrive en billed-/børnebog. Illustrationerne skal udføres i collage, men ellers er der ingen bindinger.

Jeg startede med at give eleverne et oplæg om børnebogens historie – og den er jo faktisk ikke så gammel endda! Undervejs skrev eleverne sketchnotes.

Derefter fik de et oplæg om hvordan man skriver en billedbog, og så brainstormede eleverne over hvilken konflikt, deres bog skulle handle om, og hvordan deres hovedperson skulle være. Vi talte også om opbygningen af en bog – altså forside, titelblad, kolofon mm.

De har bygget en bogskabelon og er nu gået i gang med historierne og illustrationerne.

Collagerne bliver lavet af vores “hjemmelavede” collagepapir, som vi har lavet sideløbende med de andre dele i projektet. Det har i øvrigt været rigtig sjovt at lave det, og selv en erfaren billedkunstlærer kan blive begejstret over de flotte effekter.

Vi har set på collager af Picasso, Matisse, Carle og St. Hilaire og talt om deres meget forskellige stilarter og teknikker.

Så nu går jeg altså og glæder mig til hver onsdag, hvor bøgerne lige så stille tager form. Det er ret spændende!

Jeg glæder mig til at vise dig mere af processen.

De bedste hilsner

Behind the scene

$
0
0

Det er min skemafrie dag. Der er te på kanden og i min smukke kop, men hovedet er fuldt af overvejelser.

Jeg er gået i gang med at lave en kort kunsthistorie – primært til valgholdene. Selvfølgelig skal eleverne ikke kunne den udenad, som en kongerække …. men det ville dog være dejligt, hvis jeg kunne give dem et hurtigt overblik. 

Men hold op, hvor er der mange overvejelser undervejs. Hvilke kunstretninger er de vigtigste? Hvilke skal nævnes kort? Hvilke kan springes over?

Og hvad med årstallene – her er mine mange kilder heller ikke enige… Og hvornår slutter en kunstretning? 

Jeg har besluttet mig for at strukturere kunsthistorien i 15 “stationer”. Nogle af stationerne rummer så flere kunstretninger/underretninger. 

Selvom jeg synes, jeg har rimelig styr på kunsthistorien, er jeg nødt til at læse op på en masse. Bagefter skal jeg lave en kort tekst om hver retning og en sketchnote til hver “station” – altså endnu flere overvejelser.

Der er rigeligt program til hele dagen… og sikkert også en hel del af juleferien – men jeg synes det er en spændende udfordring!

Du må have en rigtig dejlig dag.

Kreative hilsner

 

 

Kunsthistorie – nu kan du få første hæfte

$
0
0

Her hjemme er vi for tiden 3 undervisere. 3 forskellige kommuner – 3 forskellige skoler … 3 forskellige “kongeriger”, med hver sine mødetider, fagrække etc.

“Coronaskole” bliver fortolket meget forskelligt rundt omkring!

På min skole skal vi kun undervise i vores primær-klasser – d.v.s. rigtig mange af mine billedkunst-timer er aflyst. (Til gengæld læser jeg så timer jeg ikke plejer at have, så på den måde går regnskabet jo op…)

Men det betyder selvfølgelig færre indlæg her på bloggen.

Til gengæld sparer man dejlig meget transporttid og “mellemtid” andre steder, og den har jeg brugt på min kunsthistorie…. Måske så du, at jeg gik i gang med det i mit tidligere indlæg.

Planen var at det bare skulle være et enkelt hæfte, men det var simpelthen for svært at gøre kvalificeret – der er så meget jeg gerne vil have med! Derfor bliver det altså en kunsthistorie-serie.

I hvert hæfte kommer der to læsesider til eleverne, og en sketchnote, der samler trådede. Derudover har jeg udvalgt nogle billeder og skrevet lidt flere lærernoter til dem.

Nu er det jo ikke meningen at eleverne skal kunne kunsthistorien udenad som vores bedsteforældre kunne kongerækken, men jeg tror, at det er vigtigt at eleverne er aktive,  for at få lidt ejerskab til det de lærer. Derfor har jeg lavet et par opgaver til hvert hæfte.

I renæssancen handler det om at lave memes, udfylde talebobler og lave billedcollager som den ovenstående eller denne:

 

Desuden er det tanken at billedcollagerne sammen med sketchnotes kan bruges til en fin tidslinje i billedkunstlokalet.

Jeg håber du får glæde af hæftet – jeg glæder mig i alt fald til at bruge det, når jeg får lov til at være sammen med mine valghold igen.

Her er links. så du kan få fat i hæftet: Personlig licens (29kr)   Afdelingslicens 119kr + moms

De bedste hilsner

PS – Tak til alle jer, der var søde at svare på min Facebook om I bruger Google Slides eller Powerpoint. Der var cirka halvt af hver, så jeg har lavet begge dele… 

PPS – Jeg tænker godt, at du kan bruge hæftet online-undervisning … hvis du er så heldig at få lov til at have dine elever

PPPS – jeg har også planer om at bruge hæftet til mellemtrinnet 

Lær om barokken i kunsten

$
0
0

Nu kan du få hæftet om barokken – med det hele!


Du får det til sædvanlig billig pris: 
PERSONLIG LICENS

AFDELINGSLICENS

Jeg ville blive glad for at høre, hvad du synes om hæftet 🙂

Kreative hilsner

Tværfagligt arbejde med engelsk

$
0
0

Her i coronatiden får vi virkelig trænet vores omstillingsmuskler! Jeg plejer at have en masse billedkunsttimer, men de er skåret drastisk ned, så jeg kun kommer i to forskellige klasser.

Til gengæld har jeg fået engelsk i “min” 3.klasse (foruden billedkunst, matematik og kristendomskundskab, som jeg plejer). Vi arbejder for tiden med et tværfagligt projekt.

Harry the Dirty Dog og Picture Writing

Jeg startede med at lave et oplæg om bogen Harry the Dirty Dog . Derefter lavede vi forskellige engelsk-relaterede opgaver – der er virkelig mange arbejdsark til bogen på nettet. En af opgaverne var at finde kompositionen i historien – begyndelse, midte og slutning. 

For en tid siden læste jeg om Picturewriting. Det er startet af Beth Olshansky, der har skrevet bogen The Power of Pictures: Creating Pathways to Literacy Through Art.  Jeg har ikke læst bogen, men billederne på hjemmesiden og de videoer, der er oploadet på youtube, inspirerede mig meget, så derfor er jeg sprunget ud i det.

Egne historier

Børnene begyndte med at tegne skitser af historien.

Første del er  “begyndelsen”, som er en præsentation af hovedpersonen og problemet. Vi har aftalt at hovedpersonen skal være et dyr – gerne inspireret at et dyr, de har en relation til. Det kan være ens eget kæledyr, bedstes kæledyr eller en bamse, der får liv. Problemet i Harry-historien er, at hunden ikke ville vaskes, og derfor stikker af. Problemet behøver altså ikke være stort, men ingen gider læse en bog hvor alle bare har det godt hele tiden. Vi startede med at snakke om hvilke problemer, man kunne arbejde med – f.eks. ensomhed og jalousi.

Næste del – “midten” – skulle bestå af (mindst) 2 billeder, hvor problemet foldes ud. 

Nu skal det jo være simple børnehistorier, så slutningen skal indeholde løsningen på problemet. Harry bliver sulten og savner sin familie, så han løber hjem og bliver vasket. På samme enkle måde, skal børnene finde en løsning på deres problem.

Collager

Mit ene valghold er også i gang med at lave collage-bøger (selvom jeg ikke har snakket med dem siden midten af december – suk). Fra det projekt havde jeg lidt papir tilbage, men desværre ikke helt nok. Ideelt set ville jeg have lavet alt papiret med eleverne, men jeg brændte altså efter at komme i gang, så vi brugte resterne og supplerede med nogle ark, jeg lavede i min forberedelsestid.

Collagerne “bygger” de på A5-karton. Jeg bruger ordet “bygger”, fordi de ikke må lime delene sammen før hele billedet er færdigt. Børnene skal lave MINDST 4 collage-billeder, men eftersom de arbejder i forskelligt tempo, når nogle at lave 6-8 billeder, og nogle når måske kun 3 – især fordi der er lidt ekstra fravær i denne tid.

Når historie-illustrationerne er færdige, skal de i gang med at skrive – det bliver også godt, er jeg sikker på!

Kreative hilsner

 

 

 

 

Kort kunsthistorie – kubisme og futurisme

$
0
0

Uh, der er et større projekt, jeg har kastet mig ud i med kunsthistorien…. langt større end jeg havde forestillet mig – men også meget mere spændende!

Serien er egentlig skrevet til udskolingens valghold, men jeg vil bruge den på mellemtrinnet også…. og ja, den kan  også bruges til online-undervisning.

Her kan du se en præsentation af hæftet om kubisme/futurisme:

 Der er mange fordele ved at selvudgive – en af de store fordele er, at jeg kan sælge det til dig for en rigtig billig pris…. en af ulemperne er tik gengæld, at der ikke er en PR-afdeling og et stort markedsføringsbudget til at reklamere for mine hæfter.

Derfor vil jeg være MEGET taknemmelig, hvis du vil hjælpe mig med at dele videoen. Det kan du gøre ved at kopiere dette link https://youtu.be/2JGXguBmfnQ og sende videre, eller tagge en kollega på min facebookside.

Tak for hjælpen!

De bedste hilsner

 
PS Du kan få fat i hæfterne fra serien her


Din nye kalender?

$
0
0

Her er min nyeste lille “baby” … eller ny, kan man måske ikke kalde den, for på en måde, har jeg arbejdet på lærerkalenderen i flere år – kun afbrudt af et par år, hvor jeg kun brugte min iPad …. Men nogle ting fungerer nu bedre på papir! 

Derfor har jeg lavet en smuk lærerkalender med ALT det du har brug for i løbet af skoleåret. 

Der er simpelthen så mange fordele ved at samle sin egen kalender – den mest åbenlyse er selvfølgelig at du får præcis de ark, du har brug for, og slipper for ting, du alligevel aldrig bruger – som f.eks. en postnumre til Grønland…

Dernæst kan du lave så mange ark, som du har brug for – f.eks. X-lister, som vi lærere vist aldrig kan få for mange af. I FruBs lærerkalender får du listen som en redigerbar wordfil – dvs. du kan skrive elevernes navne ind og printe lige så mange ark, du har brug for – til alle dine klasser.

Du kan indsætte ekstra ark i løbet af året – f.eks. planen over idrætsdagen eller oversigten over gangvagter – altså alle de 1000 papirer, du plejer at lede efter i din taske eller har som løsark inde i din almindelige kalender.

Du vælger også selv om kalenderen skal være i A4 eller A5.

BASIS-KALENDER A5 LUKSUSKALENDER A5 BASIS-KALENDER A4 LUKSUSKALENDER A4

I kalenderen får du:

  • Smukke ugesider, hvor du kan skrive dinej planlægningsnoter. Og så har jeg indføjet en TO-DO-Liste hver uge sammen med en lille akvarel og et citat – bare for at have lidt til øjet og sindet også …
  • Månedsoversigter 
  • Årskalendere – som du kan printe så mange af som du har lyst til. Du kan bruge en til oversigt over årets møder og en til oversigt over din årsplan i hvert fag …. eller hvad du nu har lyst til
  • Årsplan-side – hvis du foretrækker at skrive din årsplan i månedsbokse. Desuden er der afsat plads til at skrive andre datoer og aftaler, der er vigtige for klassen.
  • Bestillingsside – hvor du kan notere de materialer, du har bestilt og som kommer i løbet af skoleåret
  • Hjemmesider – hvor du kan notere de forskellige portaler du bruger, sammen med login-oplysninger …. (selvom du bør skrive dine passwords som koder – f.eks. ved kun at notere de første 2-3 bogstaver)
  • Budget/regnskabsside – til dig, der skal holde styr på et fagbudget (eller som er kommet til at lovet at holde styr på klassekassen)
  • Tidsregnskab – til at holde øje med din arbejdstid eller dine timepuljer
  • Kontaktliste – til alle de numre du ikke har i din telefon … f.eks. ITsupport, ergoterapeuten, naturvejlederen eller hvem du nu har brug for at holde kontakt med. Du kan også bruge den til dine private kontakter – f.eks. havemanden, frisøren etc. 
  • Forældremøde-seddel – fordi du måske også kender situationen, hvor man på et lærermøde får at vide, at man skal huske at tage bestemte punkter op på næstkommende forældremøde. På arkets bagside er der plads til at notere klassens kontaktforældre og evt. aftaler I laver.
  • Makkerpar – brug listen til læsemakkere eller andre par-arbejdsgrupper
  • Gruppelister – denne liste kan du bruge både faglige grupper og legegrupper
  • x-lister – som jeg nævnte ovenfor, får du en redigerbar fil, så du kan nøjes med at skrive navnene ned én gang. Derefter kan du bare printe alle de ark, du får brug for.
  • Bogliste – en oversigtside til de romaner, som dine kollegaer anbefaler (eller som du skal huske at anbefale til dem) eller den faglitteratur, du får anbefalet på kurset. Du kan også bruge en side på de bøger, som klassen skal læse. Du kan også bruge siden til at tracke de bøger du får læst i løbet af året.
  • Filmliste – Hvor du kan skrive hvilke film du/klassen skal se … eller har set.
  • Pladser – I kalenderen får du ark til at lave pladser – der er både et til enkeltpladser, 4mands-grupper og 6mands-grupper.
  • Tomme skemaark – til klassens skema, til din teammakkers skema eller til faglokalet …
  • Ønskeseddel – fordi det altid er lettere at komme på ønsker i januar end kort før jul. Hav listen i din kalender og notér i løbet af året. Hvis du har en mand som min, der kun ønsker sig sokker og underbukser i julegave, kan du også lave en liste, hvor du noterer dine gode gaveidéer gennem året, så det ikke er så svært at finde på noget i december.
  • Desuden får du naturligvis ternet og linjeret papir – til alle de 1000 andre ting en lærer skal huske, finde på og strukturere
  • Hvis du er glad for at lave “bullet journals”, vil du nok også glæde dig over, at jeg har lavet prikpapir til kalenderen. 

Praktisk side til dine sticky notes

Forrest i kalenderen sætter du din laminerede huskeliste/printe-liste. Den er beregnet til at sætte nogle sticky notes på, så du altid ved, hvor du har dem!

Let at finde rundt

For at gøre det nemt at finde rundt, har jeg lavet en smukke skilleblade og faneblade, du kan sætte ind i din kalender. Igen kan du lave lige så mange, som du har behov for – f.eks. en til hver klasse, en til hvert fag, en til skolepapirer, en til private ting, en til papir etc.

Der er også en vejledning og skabelon, hvis du vælger at bruge andet papir – f.eks. sider fra en gammel kunstkalender, som jeg har gjort her (sidstnævnte gælder dog kun A5 udgaven).

BASIS-KALENDER A5 LUKSUSKALENDER A5 BASIS-KALENDER A4 LUKSUSKALENDER A4

Og så en lille ekstra ting ….

Jeg har også lavet nogle sider med overskriften Succeshistorier. Jeg har været lærer i over 25 år, så jeg ved fra egen erfaring, at det er et skønt job, men også at det ind imellem kan være ret hårdt.

For mange år tilbage begyndte jeg at nedskrive nogle af mine egne succeshistorier fra hverdagen i en bog – du ved, de oplevelser og ord, der går ind i hjertet. At læse i den giver ny styrke til dage, hvor man trænger til lidt ekstra … og det er så meget lettere at huske modvinden end medvinden.

Gennem årene har jeg givet tanken videre til en del kollegaer, som også har haft glæde af den praksis, og jeg håber at du også vil give det en chance. I kalenderen har jeg lavet sider specielt til det for at gøre det nemt at dig at få episoderne skrevet ned – f.eks. i et frikvarter, så du husker det.

BASIS-KALENDER A5 LUKSUSKALENDER A5 BASIS-KALENDER A4 LUKSUSKALENDER A4

Saml din kalender som du har lyst

Du kan samle kalenderen på mange forskellige måder – jeg viser dig hvordan i en guide du får med kalenderen. 

  • Disc-bound – med de små knappe-lignende skiver. Kræver en speciel hullemaskine – f.eks. fra Happy Planner.
  • En planner-kalender (gælder kun A5-udgaven)– f.eks. Filofax, Mayland eller lignende. Min gyldne kalender er fra CChobby/stof2000. Jeg bruger en almindelig hullemaskine til at klippe de 6 huller, men det kræver en speciel men nem teknik – jeg har lavet en guide du får med sammen med kalenderen
  • Et almindeligt ringbind 
  • Desuden kan du bruge en spiral-binder, men så er det sværere at indsætte papir i løbet af skoleåret.

BASIS-KALENDER A5 LUKSUSKALENDER A5 BASIS-KALENDER A4 LUKSUSKALENDER A4

Basis- og luksus-udgave

Det har været et stort arbejde at lave kalenderen, men jeg har alligevel valgt at sætte prisen lavt – kun 60 kr, skal du give for kalenderen. Det giver alle mulighed for at være med!

Vil du have luksusversionen, skal du sende mig dit skema – så skriver jeg det ind for dig. Det gør planlægningen mere overskuelig og nemmere (se eksemplet øverst på denne side).

Samtidig får du en kalligraferet forside med dit navn, så kalenderen bliver nem at kende. 

Men Tina … jeg kender ikke mit skema endnu, siger du måske. Det gør ikke noget! Du køber bare luksusudgaven nu, og sender skemaet til mig, når du får det engang i juni…. Men der er selvfølgelig grænser for hvor mange luksusudgaver jeg kan nå at lave, så derfor er der et BEGRÆNSET ANTAL.

BASIS-KALENDER A5 LUKSUSKALENDER A5 BASIS-KALENDER A4 LUKSUSKALENDER A4

De bedste hilsener

FruBilledkunst/ Tina

Skønne dyretegninger af 6.klasse

$
0
0

Engang for lææænge siden – altså før sidste corona-hjemsendelse – lavede jeg dette projekt med 6.klasse. Nogle få af eleverne blev færdige med deres billeder og dem viste jeg frem her på bloggen.

Resten blev sendt til hjemmeundervisning i december med de fine polychromos-farveblyanter, billedforlægget og deres tegninger.

Nu hvor de så småt er vendt tilbage til skolen gør jeg mit bedste for at få samlet op på projektet.

Jeg har desværre ikke set børnene siden december – hverken fysisk eller online, men jeg vil lige dele nogle af de fine færdige værker, der er kommet tilbage.

 

Som jeg skrev sidst, er det første gang jeg prøver projektet i 6.klasse. Tidligere har jeg kun brugt det i udskolingen, men det fungerer også rigtig godt i slutningen af mellemtrinnet – eneste ulempe (foruden corona-afbrydelser) er at eleverne kun har én lektion om ugen.

Inden vi gik i gang med forløbet, har jeg fortalt eleverne om fotorealisme, og vi har set på nogle værker.

Tegneforløbet er super godt, fordi det virkelig rykker elevernes opfattelse af hvad de kan. Samtidig gør det dem meget mere opmærksomme på de forskellige lys/mørke-nuancer.

 

Ved at arbejde udelukkende med sort og hvid (og kartonets farve) skærpes opmærksomheden om valørfarven!

Desuden har vi talt om teksturen – hvordan skal stregerne males? – Korte eller mellemlange streger til pels og fjer, og små tætte cirkler til mere “glatte” overflader som næb og øjne.

Jeg håber indlægget har inspireret dig til at arbejde med valørtegning med dine elever.

Hvis du vil have yderligere vejledning og 30 forskellige fotos eleverne kan arbejde efter, kan du finde mit inspirationshæfte her.

God tegnelyst

PS – hvis du ikke selv har prøvet at arbejde fotorealistisk efter et fotografi, skulle du unde dig selv at prøve det. Det er super spændende!

Heidi: Jeg kunne godt ønske mig …

$
0
0

For at få det lavet den bedst mulige kalender, bad jeg sidste år tre af mine kollegaer om at være testere.

Derfor har jeg selvfølgelig sprugt dem, om der er nogle områder de kunne ønske sig anderledes eller der er noget, der skulle forandres. Generelt var de rigtig glade for den, men Heidi nævnte at hun savnede nogle faneblade med integrerede faner – så det har jeg lavet til hende – og til dig!

Jeg har lavet fanebladene både til A4 og A5-versionen. 

Fanebladene skal “stikke” ud, så derfor skal A4-fanebladene printes på dobbeltsidet A3 papir, og A5-fanebladene på A4. 

Klip fanebladene ud, skriv på fanen og laminer, klip igen – så er du klar til at fylde din kalender.

Fanebladene er smukke og harmoniske i sig selv, men du kan selvfølgelig også personliggøre bladene med klistermærker, fotos, udklip eller lignende inden du laminerer dem.

Her har jeg limet to glittersommerfugle på. Hvorfor? Fordi jeg bliver glad af at se på smukke ting!

Du kan også printe siderne og bruge dem som skabeloner. Brug dit eget scrapbooking-papir eller en gammel fotokalender – her har jeg brugt sider fra en kunstkalender.

Udover det nævnte Heidi også at hun var lidt træt af at det var tidskrævende at sætte ekstra sider ind i en spiralbundet kalender i løbet af året- men det problem har jeg også løst – det vil jeg skrive om i en anden mail…

Læs mere om kalenderen her

Her kan du bestille kalenderen:

BASIS-KALENDER A5 LUKSUSKALENDER A5 BASIS-KALENDER A4 LUKSUSKALENDER A4

De bedste hilsener

PS – du kan selvfølgelig også bruge fanebladene til andre mapper, hvor du ellers ville have brugt (kedelige) ensfarvede plastik-faneblade.

PPS – skriv til mig, hvis du har et ønske til kalenderen. Det er min ambition at det skal blive Danmarks bedste lærerkalender.

Og til sidst en lille bøn … Jeg vil blive meget glad, hvis du vil fortælle dine kollegaer om kalenderen/dele opslaget. Jeg har brugt RIGTIG mange timer på udviklingen men alligevel sat prisen meget billigt i håb om at kunne hjælpe flest muligt…. men som selvudgiver har jeg en meget begrænset reklamebudget. Så af hjertet tak for enhver bemærkning på lærerværelset eller de sociale medier.

 

 

Eventyrlige collager – Matisse i 2.klasse

$
0
0

På vores lange skolegang hænger der for tiden en smuk udstilling af farvestrålende collager.

Det er 2.klasse, der har arbejdet med klip inspireret af Matisses smukke klip 1001 nat – måske kan du genkende elementer fra eventyret om Alladin suppleret af de karakteristiske Matisse-former.

Som du kan se på et af billederne, startede børnene med at få noget viden om Matisse. 

Jeg læste billedbogen “Matisse. Farvernes konge” højt for dem, og bagefter lavede vi sammen en huskeside i deres “egen bog”. Det er en praksis, jeg har brugt de sidste par år – at børnene laver en sketchnote efter en gennemgang af et emne i billedkunst. Det hjælper dem til at huske stoffet meget bedre.

Bagefter gik børnene i gang med at øve sig i at klippe de karakteristiske “Matisseformer” – dem du kan se på de to nederste billeder. 

Egentlig foretrækker jeg at børnene klipper på “på fri hånd”, men nogle børn føler sig meget usikre, så de får lov til at tegne formerne op på bagsiden, før de klipper. 

Øvefigurerne klipper børnene i kulørt kopipapir.

Gangen efter blev indledt med en billedanalyse af Matisses collage:

  • Hvordan er baggrunden bygget op?
  • Hvilke farver er der brugt i værket, og hvordan er de sammensat?
  • Hvad forestiller motiverne? …. Her genfortalte jeg kort rammefortællingen om 1001 nat …Om hvordan den kloge Scheherazade hver nat begynder på et nyt eventyr for at redde sit liv fra sultanen, der har for vane at henrette sine brude efter bryllupsnatten. Vi taler også om et par af de eventyr, der er i 1001 nat: Alladin og  Ali Baba og de fyrretyve røvere.

For en del år siden kunne jeg købe noget specielt “rivepapir” med meget dybe farver, men de er desværre udgået. Jo, man kan godt finde rivepapir (kulørt papir med hvid bagside), men farverne “stråler” ikke så meget som tidligere …. Jeg køber som regel kopipapir af strålende farver og kombinerer det med Color Bar rivepapir… Men hvis du kender et sted man stadig kan få “den gammeldags slags”, hører jeg gerne fra dig.

Derefter begynder eleverne på at bygge baggrunden op. Det er ikke tilladt at lime før alle firkanterne er lagt på, for ofte skal der pusles lidt rundt for at finde den bedste komposition. Vi har brugt almindelig limstift til at lime collagerne sammen. 

Jeg synes det er lidt sjovt at arbejde med det aflange billedformat, så derfor har jeg halveret A2karton på langs, men andre gange har jeg også lavet projektet med A3 karton. 

Når baggrunden er lavet, skal der motiver i firkanterne. Måske kan du genkende både den magiske lampe, lampens ånd og det flyvende tæppe? Der skal som udgangspunkt være et motiv i hver firkant. Børnene i denne klasse var rigtig glade for at hjælpe hinanden – nogle var gode til at klippe det hjerter, andre til at klippe lamper og de var søde til at klippe for hinanden. 

Til sidst har børnene fyldt kanterne med kulørte hjerter.

Jeg håber du er blevet inspireret til at lave collager med dine elever.  I stedet for at arbejde med et 1001nat-tema, kunne det være H C Andersen.

Du kan også vælge at vise børnene Matisses himmel/hav-collager og med det tema – det har jeg også gjort nogle gange med god succes.

God arbejdslyst

Mette og Jytte – Hvad giver mest mening?

$
0
0

Mette møder ind på skolen, finder sin lille lærerkalender frem og noterer mødetiden. Hun lægger kalenderen ned i tasken og finder sin forberedelsesmappe frem og tjekker hvad hun skal bruge til første time.

Så kommer hun i tanke om at ikke alle fik afleveret ugeopgaven. Hun leder i sin taske efter det papir, hun skrev navnene op på….

 

Mette er heldigvis i god tid, så hun har tid til en kop kaffe før timen. Hun møder sin gode kollega, der sprudlende fortæller om en god bog, hun lige har læst. Mette går hen til sin arbejdsplads og skriver titlen op på en gul sticky-note og gemmer den i lommen.

Til teammødet om eftermiddagen skal Mette planlægge forældremøde sammen med Jytte. Der var et eller andet vigtigt punkt, som ledelsen sagde skulle med på mødet, men de har begge glemt hvad det var. De leder i Aula efter beskeden – og de leder længe, for Aula er ikke så nem at søge i. Måske printede Mette papiret ud, så hun går hen til sin plads og kigger sin bunke igennem …

Mette sidder på kontor med Kirsten

Kirsten mødte nogenlunde samtidig med Mette. Da hun kom tog hun sin flotte FruB lærerkalender frem, noterede mødetiden, slog op på “3.A-fanebladet” og konstaterede hvem, der ikke havde afleveret den sidste stil, og lod sin kalender ligge fremme, mens hun henter sin kaffe.

Hun er også med i snakken om bogen, og går straks ind og slår op på “privat-fanebladet” og skriver titlen op på bogsiden.

Heldigvis for Mette og Jytte sidder Kirsten ved bordet ved siden af, da de begynder at brokke sig over det mødepunkt, de ikke kan finde.

 

Kirsten slår op på 3.A-fanebladet, hvor sedlen til forældremøder er. Her skrev hun punktet op, da det blev sendt ud, så det er hurtigt at finde. På bagsiden står der i øvrigt, hvem der er i forældrerådet, så hun kan skrive til Maltes mor, at de gerne må købe nogle nye bolde til klassen.

Hvad giver mest mening for dig?  

Du har sikkert laaaangt mere styr på dine papirer end Mette – men tænk nu, hvis du bare kunne have det hele samlet – i en flot og overskuelig mappe….

Her kan du læse mere om kalenderen

Links til køb:

BASIS-KALENDER A5 LUKSUSKALENDER A5 BASIS-KALENDER A4 LUKSUSKALENDER A4

13 grunde til at sammensætte din egen kalender

Det er selvfølgelig lettere at gå hen til boghandleren for at købe en kalender, men der er så mange fordele ved at samle sin egen:

  1. Du får præcis de sider, du har brug for (du behøver jo ikke bære rundt på postnumrene til Grønland eller 4 siders verdenskort)
  2. Du får et overskueligt skema til at skrive ugens planlægning (tilpasset skoledagens 8 lektioner/4moduler)
  3. Du kan sætte planer ind for anderledes dage (f.eks. planen til idrætsdagen eller emne-ugen) 
  4. Du bestemmer selv, hvor meget du vil bære rundt på. Måske vælger du ugeplanlægningssiderne for 3 måneder og skifter dem efterhånden. Andre aftaler kan du notere på månedssiderne)
  5. Du har alle dine papirer samlet (Mere tid til en kop kaffe – mindre på at lede efter en seddel eller et dokument på din computer)
  6. Du har altid x-sedler ved hånden (Når du først en gang har indtastet elevnavnene er det slut med løse sedler over hvem der har fået udleveret hvilket bognummer/afleveret stil/ indsæt selv ______________ … Vi lærere har brug for utrolig mange x-sedler – du printer bare et par nye, når du får brug for det)
  7. Du har et sted at skrive oplysninger ned (Bog/filmtitler, punkter til forældremødet, ønsker, gruppedannelser, pladser i klassen etc)
  8. Du bestemmer selv rækkefølgen af dine papirer – og du kan ændre den, hvis du ombestemmer dig.
  9. Du får et godt overblik og kan hurtigt finde det du leder efter (du bestemmer jo selv hvilke faneblade du har – og får du brug for et ekstra, printer du det bare)
  10. Du har altid notatpapir med dig (uanset om du foretrækker linjeret, ternet eller prikket notatpapir. Når du har skrevet sedlen, kan du flytte den hen til den klasse, notatet drejer sig om)
  11. Du får en lang række ressourceark tilpasset lærergerningen (det sparer tid og giver overskuelighed)
  12. Du får du noget pænt at kigge på og et lille tankefuldt citat til hver uge … (Du kan personliggøre din forside og skifte den så ofte som du har lyst – det koster kun en laminering og måske et print.)
  13. Prisen. Hvis du skal købe en trykt kalender, koster den ofte mere – især hvis den er beregnet til lærere…

Her kan du læse mere om kalenderen

Links til køb:

BASIS-KALENDER A5 LUKSUSKALENDER A5 BASIS-KALENDER A4 LUKSUSKALENDER A4

Kreative hilsener

PS Kender du nogen, der også ville være glad for at få mere overblik over lærerhverdagen, så send denne mail videre. – Der er en knap længere nede …. Du risikerer at gøre en anden glad

Viewing all 574 articles
Browse latest View live