Quantcast
Channel: FruBilledkunst
Viewing all 574 articles
Browse latest View live

Natur-journal

$
0
0

Har du arbejdet med natur-journal i undervisningen?

Når du tegner og maler OPLEVER du på en helt anden måde og husker meget bedre. Derfor er billedkunst et af de meget vigtige fag i skolen! 

For en tid siden stødte jeg på begrebet “nature journaling” – bl.a. på John Muir Laws side. Han bruger tegning til at lave iagttagelser i naturen. Det er både effektivt og smukt!

Det fik mig til at overveje om der er nogle af jer, der laver naturjournaler med jeres skolebørn. Jeg underviser ikke selv i natur/teknologi, men for tiden har vi to-lærer-ordning, hvor jeg er sammen med min kollega, der har n/t-timerne normalt. Vi har overvejet at arbejde med naturjournaler – så måske dukker der noget op her på bloggen.

I mellemtiden er jeg gået i gang med at lave mine egne små natur-iagttagelser – dog efter fotos. Jeg har deltaget i et kursus om at tegne fugle, og lektien var at tegne 15 havefugle inden næste gang… så nu mangler jeg kun 12…

Naturjournaler kan laves med mange forskellige materialer, men John Muir Law bruger ofte akvarel og evt. sort tus, så det var det, jeg besluttede mig for at prøve.

Han er glad for at bruge de vandfyldte pensler, og det gør det da også lidt enklere ikke at skulle have vandglas med. Jeg har et par selv, men jeg har aldrig prøvet at bruge dem sammen med børn – har du, og har du nogle erfaringer, vil jeg meget gerne høre dem. 

Stay creative! 

Kærlig hilsen


Vilde vidunderlig Danmark

$
0
0

Hjemme hos os ser vi næsten aldrig fjernsyn når det bliver sendt. I stedet streamer vi det vi gerne vil se, når vi vil se det, og i går stod den på Vilde vidunderlige Danmark.

Hvor er det dog et fantastisk program! Informativt og super smukt filmet. 
Vi er nået til program 2 – den med hav og kyst. Undervejs hørte vi om strandskaden, som curler sine unger frem i livet.

Som jeg nævnte i mit sidste blogindlæg er jeg også i gang med et online-kursus i fugletegning. Sidste gang var – meget passende – om vandfugle. Og lige som i sidste uge, har vi fået lektier for. Derfor skulle de sorte og hvide fjer samt de flotte rødorange ben og ditto øjne ikke kalde særlig højt, før jeg var nødt til at finde mine akvarelfarver frem!

Jeg kan rigtig godt lide at blande billederne med tekst. Desværre er der ikke så meget biolog i mig, så al teksten er noget, jeg har googlet mig til.


Udover det har jeg brugt en del at min miniferie på at arbejde på en ny bog om akvarel med børn. Dengang jeg selv blev introduceret til akvarellen, var det med massevis af kedelige øvelser …. Det må kunne gøres bedre, tænkte jeg, og så gik jeg i gang. Jeg håber snart at kunne vise dig mere, for jeg er ret begejstret for forløbet.

I dag har jeg optaget 3 film til forløbet – lige til at bruge i undervisningen. Dem glæder jeg mig til at vise børnene, for jeg har så mange gange haft udfordringer, når jeg har forsøgt at vise en hel klasse de forskellige teknikker. Det bliver så meget nemmere og bedre, når vi kan se det i stor størrelse på tavlen!

Pas på dig selv.

Kreative hilsener

Akvarelkursus i 2.klasse

$
0
0

Kender du fornemmelsen, når man genser en god bog man engang har læst og holdt af? Eller den elskede bluse, der på en eller anden måde har forputtet sig bagerst på tøjhylden? ….. Mon ikke vi allesammen ind imellem har de her a-ha-øjeblikke når vi får øje på noget, vi havde glemt vi havde ….

Sådan har jeg det for tiden med akvarellen … eller ikke helt, for jeg er kommet til at holde endnu mere af min akvarel-æske gennem de seneste måneder, og den glæde har smittet mine skolebørn.

Men lad mig lige skrue tiden tilbage til dengang jeg første gang mødte den lille farveæske. Min superdygtige billedkunstlærer fra seminariet var blevet syg, så vi skulle have vikar. En kendt kunstner fra lokalområdet. Kendt måske … men pædagogisk var hun ikke ligefrem.

Jeg husker, hvordan vi skulle lave den ene kedelige øvelse efter den anden og samtidig blev proppet med regler om hvilke farver der kunne blandes, og hvilke, der under ingen omstændigheder måtte blandes. Er der nogen der undrer sig over, at der var meget få akvarel-billeder i min afsluttende eksamensudstilling?

Tiden gik og jeg har flere gange prøvet at blive gode venner med den lille æske, og efterhånden kom vi på talefod, men venner blev vi aldrig – altså før i år, hvor et par kunstnere som Marla Baggetta og John Muir Laws fik mig til at kigge på akvarellen igen. – Og nu er jeg som sagt blevet vild med den!

Akvarel er nemt og overskueligt. Oprydningen er minimal og det er let at tage med udenfor – fantastisk i disse dage! 

Her er et par billeder fra min 2.klasse, der er i gang med et grundlæggende akvarelkursus. For selvfølgelig skal man lære nogle teknikker, men de kan altså præsenteres langt mere indbydende end det, jeg blev udsat for.

Børnene har malet nogle forskellige is og hver is har lært dem noget nyt. Den første is lærte dem bl.a. hvordan man bruger en waterbrush, som altså er en gamechancer, når man maler akvarel med børn! En waterbrush er en pensel med indbygget vandbeholder. Den er nem at lære at bruge, og du slipper for snavsede skylleglas, hvor vandet lynhurtigt bliver grumset – eller vælter. På billedet herover kan du se en af eleverne, der er i gang med at male med en waterbrush.

Eftersom børnene kun går i 2.klasse, har det været et helt grundlæggende kursus.

Havde de været ældre kan det godt være at jeg har inddraget “drysse med salt”- eller “plastfilm”-teknikken – men jeg ved det ikke, for ærlig talt holder jeg nu selv allermest af den simple og nemme stil – uden for mange dikkedarer.

Billederne har jeg lamineret og hængt op ude på den store skolegang – til glæde for dem, der går forbi og til påmindelse for eleverne om alt det, de har lært. Det har været et fantastisk forløb, som jeg helt sikkert vil gentage – også gerne med ældre elever, og mine 2.klasses-børn glæder sig til at få billederne med hjem.

Hvilke akvarel-forløb har du haft særlig succes med?

Kreative hilsner 

 

Nu kan du få fat i akvarelkurset

$
0
0

Måske læste du indlægget om akvarelkurset i 2.klasse …. Det er et forløb, jeg er blevet rigtig glad for, og jeg har nu fået samlet det hele til et inspirationshæfte, så du kan bruge det direkte i din undervisning.

Når jeg før i tiden har undervist børn i akvarel, har jeg stået med min lille æske og vist dem de forskellige farveblandinger, de skulle bruge … Denne gang fandt jeg på at optage undervisningen og vise det på den interaktive tavle – og wauw – pludselig kan dem på bagerste række også tydeligt se, hvad de skal gøre. DET var en gamechanger!

I hæftet har jeg indsat både links og QRkoder, så det er nemt at komme til filmene.

Jeg har også lavet en tegneguide du kan printe og bruge – enten i stedet for filmene eller som supplement. 

I hæftet har jeg også skrevet i detaljer hvilke materialer vi har brugt – bl.a. en waterbrush, som er et scoop til akvarelundervisningen! 

Du kan læse lidt om forløbet her.

Jeg håber du bliver lige så glad for forløbet som jeg har været, og at det kan være en god og solid indføring i akvarellens fantastiske verden.

Du finder hæftet til sædvanlig billig pris her.

God fornøjelse

Billedkunst og n/t – skønt tværfagligt forløb

$
0
0

Gennem corona-skole-tiden har jeg været så heldig at arbejde sammen med min søde kollega Maja Samsing, der har vores klasse i bl.a. n/t og dansk. Vi besluttede os for at lave et tværfagligt projekt om kløver, og jeg synes det blev rigtig godt, så jeg har glædet mig til at dele det med dig.

Maja indledte projektet med at fortælle om kløver. Bagefter læste ungerne nogle læsebøger hun har lavet og løste nogle opgaveark.

Turen var nu kommet til billedkunst-delen. Børnene plukkede hver en kløver og gik i gang med at tegne og male den. De har for kort tid siden fået et akvarelkursus, og det kom dem virkelig til gavn her. Noget af tiden sad vi ude, noget inde, mens vi malede 3 forskellige slags kløver. 

Det var virkelig spændende at finde forskelle og ligheder – og det er jo først når man tegner/maler et motiv, at man VIRKELIG ser det. Det var noget af det, der gjorde det super interessant at arbejde på denne måde – først fik børnene en viden, men da de skulle male fik de øje på så meget mere!

Til sidst skulle tegningerne fyldes med iagttagelser og informationer om alt det, de har lært. Det var helt frivilligt, hvad de skrev, men vi lavede en stor brainstorm på tavlen, som de kunne tage udgangspunkt i.

Teknikken svarer faktisk til den multigeniet Leonardo da Vinci brugte – det at tænke både i billeder og ord. Det kan man se på flere af hans skitser – så derfor kalder vi det “Da Vinci-sider”. 

Sommerferien står for døren, men vi har lovet hinanden, at det ikke bliver sidste gang, at vi arbejder på den måde. Det var tværfaglighed hvor begge fag virkelig blev tilgodeset, og hvor børnene lærte en masse!

Tak fordi du læste med – jeg håber indlægget har kunnet inspirere dig.

Kreative hilsner

Da Vinci-sider – lav dem selv sammen med dine børn

$
0
0

Hvis ikke du så mit sidste indlæg, hvor jeg skrev om vores tværfaglige projekt, synes jeg du skal finde det her.

2.klasse har arbejdet med kløver og derefter lavet Da Vinci-sider om deres viden. En Da Vinci-side er et lille billede / note, hvor man maler og skriver om det, man har lært. Her er et eksempel:

Tak til alle jer, der gav positive tilbagemeldinger – både her på bloggen og på Facebook. Det glæder mig meget.

Jeg har lavet et hæfte, hvor jeg beskriver billedkunst-delen af projektet, og fordi jeg blev så glad for at bruge video-undervisning til akvarelkurset, har jeg brugt teknikken igen. Du kan altså vælge om du selv vil gennemgå hvordan man maler kløver, eller du vil bruge videoerne. Videoerne finder du ved at bruge de links, der er i hæftet. Jeg har også lavet QR-koder til dig, hvis du synes det er lettere.

Jeg har desuden lavet en tegneguide, som det kan være rart for børnene at have ved siden af sig, når de selv skal male.

Forløbet er lavet med en 2. klasse, men du kan sagtens lave det med større elever!

Det hele får du – til sædvanlig billig pris – hos Bubbleminds. Jeg håber du bliver lige så glad for projektet som jeg, for jeg (og ungerne) har helt sikkert fået lyst til at lave flere da Vinci-sider! Faktisk er jeg blevet så glad for det, at akvarellen absolut skal med i sommerferie-tasken!

NaturFeens bog med baggrundsviden og læsebøger i 2 niveauer finder du her:

God fornøjelse.

Årsplaner i billedkunst

$
0
0

Feriens sidste aften …. i morgen begynder vi igen med planlægning og møder. Gad vide hvordan det nye skoleår bliver – det sidste blev jo ikke helt, som vi havde forestillet os. 

Jeg håber sådan at der snart kommer nogle opdaterede Corona-retningslinjer for skolerne – synes der er meget vi ikke helt ved endnu…. Må eleverne dele redskaber i billedkunst? Må de dele farver (det er jo ret svært at afspritte farvekridt)? Må de klippe i det samme papir, når vi laver collager?

Mange spørgsmål, men i mine årsplaner har jeg ladet som om verden er helt normal – så må jeg justere undervejs. Jeg overvejer at skrive et indlæg om forløb man kan lave, hvor man deler så lidt som muligt – Du må meget gerne skrive i kommentarerne, hvad dine overvejelser angående billedkunstundervisningen i corona-tider går på.

Jeg ved, at der plejer at være en del søgning på mine årsplaner her i begyndelsen af august, så jeg linker her til dem, så du ikke skal søge efter dem. Klik på billederne for at komme til planerne.

1.klasse

2.klasse

Derudover tænker jeg at indsætte et “da Vinci-forløb” – det er en spændende måde at arbejde på, og jeg er for tiden meget optaget principperne for Da Vincis tænkning – Det bliver jeg altså nødt til at fortælle dig om i et andet indlæg snarest!

Hvis du ikke har arbejdet med akvarel tidligere, vil jeg anbefale dig at bruge akvarelkurset også – det er en sjov og givtig måde at undervise børnene om hvordan man bruger akvarellen – uden en masse regler og kedelige øvelser.

3.klasse

Og mon ikke der ryger et “da Vinci-forløb” med i årets løb ….

4.klasse

5.klasse

Min årsplan er lavet dengang vi havde to ugentlige billedkunst-lektioner – nu hvor vi kun har en, når man naturligvis slet ikke så meget. Du kan eventuelt “klippe” planen over i to dele og lave resten i 6.klasse.

6.klasse

Igen en enkelt lektion om ugen. Det kræver god planlægning, god klasseledelse og gode arbejdsvaner. Jeg skal have 2 6.klasses-hold næste år, så jeg får trænet det hele! 

Hvis du ikke har brugt alle forløbene under 5.klasse, kan du vælge at lægge nogle af dem i 6.klasse. Alternativt kan du få lidt inspiration fra min plan – den ser sådan ud:

  • afrikanske silhuetter ... som et hyggeligt forløb at starte med. Det er trods alt længe siden vi sidst har set hinanden.
  • Dyr i sort og hvid. Et forløb om valør, som jeg tidligere har brugt med mine valghold – jeg overvejer at bruge det i 6.klasse, så de kan få en forsmag på valgholds-stoffet.
  • Stilleben som linoleumssnit. Det er et nyt forløb, som jeg er i gang med at udarbejde.
  • Moderne selvportrætter – det er altid meget spændende at arbejde med portrætter, der siger mere end bare noget om, hvordan man ser ud.

Men det er jo med årsplaner som med budgetter – de holder ikke altid. Nogle gange kommer der et eller andet i vejen, eller også trænger klassen bare til noget andet end det, der står i planen. Eller også bliver jeg inspireret til nye forløb, jeg ikke kan vente med at lave med dem …

Jeg vil slutte nu og nyde de sidste par ferietimer – God fornøjelse med planlægningen i næste uge.

Vi “høres” ved

Kreative hilsner

 

 

Nyt hæfte – til 5.-6.klasse og valghold

$
0
0

Dette hæfte har været flere år undervejs! Jeg talte på et tidspunkt med en sælger, der fortalte, at sådan var vi lærere ofte … skal gå og “koge” på idéerne en tid, før de er klar til at blive ført ud i livet.

For nogle år siden udgav jeg “Lær perspektivtegning med ét forsvindingspunkt”. Det var dengang tanken hurtigt at fortsætte med en 2’er, men sådan blev det ikke.

Til gengæld er den her nu i en endnu bedre udgave, for jeg har fået det kombineret med sigtemåling. På den måde får du næsten 2 hæfter i ét, men det hænger så tæt sammen, så det giver god mening.

Måske er du lidt usikker på hvad sigtemåling er … 

Sigtemåling er teknikken du bruger, når du måler længder og vinkler på dit motiv. Det kan du gøre med blyanten som du kan se på billederne her …. men jeg har en lettere metode, som jeg viser dig i hæftet.

5.klasse brugte metoden og tegnede smukke kander og katte – men metoden kan selvfølgelig bruges til ALT. 

Men nu kan du altså også lave forløbet sammen med dine elever. Du finder hæftet hos BubbleMinds – til sædvanlig billig pris – her kan du læse om de to forskellige udgaver.

Kreative hilsner


Sådan får du mest ud af dine potentialer …

$
0
0

Leonardo da Vinci bliver omtalt som en af historiens største genier med bedrifter indenfor en lang række forskellige områder. 

En fyr, der hedder Michael J. Gelb har skrevet en bog der hedder: How to Think Like Leonardo da Vinci. Jeg har ikke fået læst bogen – kun et resumé, men det er virkelig spændende tænkning/opdagelser.

Gelb argumenterer for at man ved at følge de 7 livsprincipper som Leonardo da Vinci angiveligt havde, kan man udvikle sine potentialer bedst muligt – og mange af dem kan vi billedkunst-lærere kun nikke genkendende til. 

Jeg vil ikke komme ind på dem alle – kun et par, men prøv at google bogens titel og find beskrivelsen, eller find en af de mange youtube-videoer, hvor han forklarer om sin tænkning.

Et af dem, “Sensazione“, handler om at styrke sine sanser – især synssansen – gennem hele livet. Er det ikke det vi gør i allerfineste grad, når vi skal iagttage et motiv før vi tegner det? Det er jo først dér vi virkelig opdager alle de små finurlige detaljer ved motivet.

Mit yndlingseksempel er, at jeg først opdagede at øjnene sidder midt i hovedet, da jeg som 21-årig kom på seminariet og skulle til at tegne selvportrætter i billedkunst. Tænk – jeg havde gået rundt i så mange år og set på så mange forskellige ansigter uden i virkeligheden at have SET dem.

Et andet princip, “Arte/Scienza“, handler om at tænke “med hele hjernen” – altså både den kreative og den logiske side…. Som lærer med linjefag i både billedkunst og matematik kan jeg ikke være mere enig. De to måder at tænke på supplerer hinanden på en fantastisk måde! Det er jo også det princip vi arbejder med, når vi underviser børnene om f.eks. perspektiv-tegning eller farvelære. Teori, der bliver fulgt op af kreative projekter.

Leonardo udnyttede det bl.a. når han lavede sine tegninger og skrev masser af noter på – noget han både gjorde, når han skulle iagttage ting (se øverste tegning) og når han skulle konstruere/opfinde ting – som man kan se på tegningen herunder.

 

Det er bl.a. Leonardo da Vinci, der har inspireret mennesker, der laver naturjournaler – altså tegner og skriver om deres oplevelser i naturen. 

Måske så du, at jeg skrev om vores kløver-projekt før ferien, hvor jeg samarbejdede med 2.klasses n/t- og dansk-lærer.

Børnene læste om kløver og bagefter gik vi ud og fandt nogle forskellige kløvertyper.

Vi undersøgte dem og malede dem, og bagefter skrev børnene nogle af de ting ned, som de havde lært. Derfor var det oplagt også lige at inddrage geniet da Vinci og hans måde at tænke på.

Jeg håber, at indlægget har været inspirerende for dig.

Hvis du gerne vil arbejde med kløver-projektet, kan du finde detaljeret vejledning i mit inspirationshæfte: Da Vinci-sider – Kløver.

Kreative hilsner

 

Blyanter – en ny verden for 2.klasse

$
0
0


Jeg eeeelsker at arbejde med mit blyantsforløb med 2.klasserne!

Det er så fantastisk at åbne deres øjne for, at det, som de bare troede var en blyant, faktisk er indgangen til noget meget større …

  • at blyanter findes i forskellige hårdhedsgrader –
  • at der slet ikke er bly i blyanter, men grafit –
  • at man kan tegne mange forskellige slags streger –
  • at hver enkelt blyant kan lave rigtig mange nuancer –
  • at man kan lave sin egen tegnestub –
  • at man med stubben kan skabe et helt anderledes udseende …
  • og at man endda kan tegne med stubben alene, når man har fået nok grafit på den.

I år er jeg så heldig at have 2 anden-klasser, og jeg bruger forløbet i begge – simpelthen fordi det er så godt og grundlæggende. 

Jeg startede med at fortælle kort om hvordan man opfandt blyanten, derefter afprøvede eleverne et par forskellige hårdhedsgrader (6B, 2B, HB og 2H). På billederne kan du se, hvordan de er i gang med et lille abstrakt øvebillede.

“Reglerne” er helt enkle: husk, at der skal være forskellige “farver” (altså noget næsten sort, noget mørke-gråt, noget lyse-gråt og noget hvidt, og forskellige former (lige streger, buer, snirkler, striber, tern, prikker etc.) – ellers keder øjet sig

Børnene arbejder på at stykke A5 kopipapir denne gang. Nogle år har jeg ladet dem arbejde direkte i deres “egne bøger”, men i år fik jeg lyst til at vi skulle udstille dem først.

Jeg tror at vi bliver færdige i næste uge – så glæder jeg mig til at vise dem frem her på bloggen …. Jeg bliver bare altid så begejstret, når “mine” børn laver flotte værker – men det kender du måske ….

Hav en dejlig kreativ uge!

De bedste hilsner

PS Her er linket til mit hæfte, hvis du gerne vil have en detaljeret gennemgang af forløbet.

 

 

Skøn akvarel-safari for 5.klasse

$
0
0

Nogle gange har man bare brug for et hyggeligt projekt! 

På dette års skema har jeg to 6.klasser, som jeg ikke har haft i lang tid – dels pga. corona, dels pga. fagfordelingen. Derfor besluttede jeg mig til at trække et lille godt projekt frem fra gemmerne – nemlig afrikanske silhuetter i akvarel. 

Vi startede med at tale om farver og bløde farveovergange ud fra en fotografier, og derefter gik ungerne i gang med at male baggrunde.

De fleste nåede at blive færdige på de 45 minutter, men vi arbejdede også meget koncentreret.

Næste lektion var programmet at øve sig på at male silhuetter af afrikanske dyr. Eleverne googlede for at finde idéer, og gik derefter i gang med at male på almindeligt kopipapir. 

Imens gik jeg rundt og talte om proportioner og nøje iagttagelse.

3. gang begyndte eleverne til at male dyrene på baggrunden. Det er altid lidt spændende, for når man maler med akvarel findes der jo ikke et viskelæder. Jo vist kan man duppe noget af farven op, men når man maler med koncentreret sort farve ovenpå en lys baggrund, bliver man nødt til at være kreativ, hvis man får lavet noget utilsigtet. 

Måske kan det lille dyr males over med et større, eller du kan male et træ i stedet. Måske kan klatten på himlen forvandles til en fugl …

Vi talte også en del om komposition – at der ikke måtte være områder, hvor øjet keder sig på billedet. Nogle gange skal der ikke så meget til før kompositionen bliver meget bedre!

I morgen regner jeg med at billederne bliver færdige, men for at du kan have en idé om hvor vi ender, indsætter jeg et billede fra sidste gang jeg arbejdede med forløbet.

Jeg glæder mig til at se 2020-versionerne – og til at vise dem til dig.

Kreative hilsner

FruBilledkunst

 

 

 

 

Valgfagstanker – 8.klasse

$
0
0

Hvor er det altså spændende at have valgfag i billedkunst! I år har jeg tre hold – et hold i 8.klasse og to i 7.

I 8.klasse er vi i gang med et langt projekt, som egentlig startede før corona-hjemsendelsen. Vi brainstormede over verdens problemer – både de helt store som sult og sygdom og de helt nære som ensomhed og skilsmisse.

Hver elev skulle derefter fremstille et værk, der illustrerede problemet. Jeg foreslog dem at bruge neocolor, farveblyanter, grafitstifter og blyanter. En enkelt ville gerne lave en collage, så det fik hun lov til.

Bagefter øvede vi fremlæggelsen, hvor de skulle fortælle om processen, skitser, eksperimenter undervejs, komposition mm. Jeg havde egentlig tænkt at det skulle munde ud i en (uofficiel) karakter, men eftersom jeg ikke havde været så tydelig i mine krav til fremlæggelsen ved starten af projektet, var det lidt svært – I’ve learned my lesson!

Jeg har delt vurderingen op i 6 forskellige kriterier – bl.a.

  • sammenhæng mellem idé og udførelse
  • håndværksmæssige krav 
  • begrundelser for valg taget undervejs

Eleverne fik dog en fornemmelse af fremgangsmåden, og det er meningen, at de skal fremlægge deres næste værker på samme måde. Det glæder jeg mig til at se hvordan fungerer!

Deres næste projekt er at forestille sig, at de har et tryllepulver, der kan løse netop det problem de har arbejdet med. Det pulver skal naturligvis have en passende beholder som skal afspejle pulverets egenskaber. 

For at lære pladeteknikken lavede vi først en lerpose. De kunne dekorere den som de ville – vi brugte bl.a. pasta og bogstagstempler. De er i ovnen lige nu, så det bliver spændende at se dem igen.

Elevernes næste opgave var at designet af deres tryllepulver-beholder. De tænkte nogle gode tanker, og sidste gang blev krukkerne lavet. I denne uge skal de lave finish på dem – det løfter kvaliteten så utrolig meget.

7.klasserne er også i gang med nogle spændende projekter – men det vil jeg dele i et andet indlæg meget snart.

Kreative hilsner

Valgfagstanker – 7.klasse

$
0
0

Det har været spændende at starte to nye valgfagshold op i år.

Ligesom sidste år er jeg startet med et grundlæggende tegnekursus. Jeg vil så gerne have eleverne til at se forskellen på at “se” på en ting og virkelig “iagttage” den. Det er en virkelig øjenåbner for de fleste!

Nu er vi så gået i gang med at se på blyantstegninger. Jeg startede med at fortælle om blyantens udvikling og derefter har eleverne lavet nogle helt grundlæggende øvelser … som svarer til dem, jeg har beskrevet i mit blyantstegningshæfte.

Eleverne skal lære om fotorealisme og trompe l’oeil, og bagefter skal de tegne et par fotorealistiske tegninger – først en lille øvetegning, og dernæst et selvvalgt motiv.

Sideløbende bruger vi fotokurset. Det er altså bare en god måde at få talt om komposition, kontrast og meget mere. Jeg kan allerede se at de har udviklet sig (selvom nogle vist stadig har problemer med at oploade deres billeder – det er i alt fald ikke alle, der har afleveret lektier).

Næste gang skal de igennem fotoredigering – det er noget, der virkelig løfter deres billeder, så det bliver godt! 

De bedste hilsner

 

 

Det pædagogiske paradoks – og tanker om valgfagsundervisningen

$
0
0

Min datter er lige startet på seminariet og har for nylig skrevet en opgave om det pædagogiske paradoks – altså det at vi på den ene side gerne vil have frie ansvarlige selvtænkende mennesker, men på den anden side er nødt til at begrænse deres frihed for at opdrage dem til det – Kant strammer den oven i købet og kalder det tvang. (Rousseau og Kant)

Det fik mig til at tænke på det paradoks – den balancegang jeg føler i valgfagsundervisningen.

På den ene side vil jeg gerne have mine elever til at sige noget med deres værker – men på den anden side er jeg nødt til at lære dem nogle teknikker og procedurer for at de skal kunne tale så stærkt og udtryksfuldt som muligt.

Nogle gange lykkes det mig at komponere nogle forløb, hvor de kan “tale frit”, mens de lærer nogle faglige teknikker, men som regel laver jeg et lille bundet forløb først, hvor de lærer det grundlæggende – som de derefter kan bruge i deres eget værk.

Lad mig give et eksempel. Min 8.klasse er i gang med at lave lerkrukker, der skal kunne indeholde et tryllepulver, der kan løse et af verdens problemer – og krukken skal naturligvis afspejle pulverets virkning. 

For at lære dem pladeteknikken, laver vi en lerpose sammen. De får godt nok lov til at bestemme dekorationen, men resten har jeg fastlagt… Altså et bundet projekt før et mere frit projekt.

Mine 7.klasser er gået i gang med blyantstegning. Her er også en række små øvelser/bundne billeder, de skal lave, før jeg giver “ordet frit”.

 

Det er i øvrigt også det der gør, at jeg ikke bryder mig om at skrive for portalerne. Jeg har skrevet et enkelt forløb, men sagde derefter fra. Min forløb bliver næsten altid bygget progressivt op på den måde, men når man skriver for portalerne, skal brugerne have mulighed for at vælge opgaverne til og fra – og starte med sidste side, hvis det er det, de har lyst til.

Det hænger dårligt sammen med min pædagogik, så det er en af grundene til at jeg foretrækker at udgive mine hæfter selv (og så er det selvfølgelig også en fordel, at det holder prisen nede for dig som underviser).

Hvad tænker du om forholdet med frie eksperimenter og mere strukturerede forløb?

Hvordan balancerer du dem i din undervisning?

Kreative hilsner

PS – de øverste plakater er ikke tegnet af en valgholdselev, men fra et forløb jeg har lavet med 3.klasse – men de taler så klart, at jeg synes de skulle med som et eksempel på en klart kommunikation.

Safari – 6.klasse maler akvarel

$
0
0

Eftersom jeg ikke havde set mine 6.klasser i lang tid, startede vi året med et let og ukompliceret emne: safaribilleder. Jeg skrev om det for kort tid siden, så måske kan du huske nogle af “undervejs-billederne”.

 

Nu er begge klasser blevet færdige, så jeg har glædet mig til at vise dig nogle af de færdige værker.

Hvis du selv har lyst til at lave forløbet kan du læse mit sidste indlæg, hvor der er lidt mere beskrivelse – det er et enkelt forløb, som de fleste elever holder af.

God malelyst

 

 

 


Grrrrrr…..

$
0
0

Grrrr …. Lyden af et monster…. Eller måske er de slet ikke så farlige.

3.klasse har arbejdet med frottage, og her kan du se et par af resultaterne.

Eleverne startede med at høre om Max Ernst – den tyske maler, der opfandt frottage-teknikken en regnvejrsdag på et hotel i Frankrig. Bagefter så vi nogle af hans frottage-billeder.

Jeg fortalte historien for mine elever, men jeg har fundet et lille klip til dig, som du evt. kan bruge i din undervisning:

Speakeren på klippet taler engelsk, men du kan jo fortælle historien og lade dem se klippet bagefter…

Derefter gik eleverne på “skattejagt” efter spændende strukturer. De fik omkring 10 minutter.

Jeg synes det kan være lidt svært for børnene at konstruere monstrene direkte, så derfor er de lavet som collager. 

Jeg er VILD med at bruge bølgepap til baggrunden – det giver en hård men lidt neutral baggrund. 

Alt i alt er det et dejlig grafik-projekt, som jeg vender tilbage til gang på gang, og som jeg kan anbefale dig at prøve … 

Du kan se billeder fra et tidligere forløb her og her.

God fornøjelse

 

 

Følelsen af HJEM ….

$
0
0

Det er skønt at være på ferie! …. Men det er nu også skønt, når man kommer hjem! Hjem til de kendte og elskede ting.

Hvad giver dig følelsen af HJEM?

Er det din bløde stol, hvor du kan smække benene op og læse en god bog?

Er det din have, hvor du kan gå og hive ukrudt op mellem roserne i dit smukke bed?

Er det dit køkken hvor du kan tilbered et lækkert måltid til dine kære eller måske pladsen foran din symaskine?

Stop lige et øjeblik og overvej hvad det egentlig er, der giver dig følelsen af HJEM efter en ferie … eller en lang arbejdsuge. 

Det er opgaven jeg har tænkt mig at give mine 7.klasses valgfagshold, og så er det en super god øvelse at lave for sig selv også…. 

Det minder mig forresten om en gang, hvor jeg havde set en fantastisk opgave på nettet. Jeg havde gemt den og besluttet at bruge den på et tidspunkt. Ugen efter kommer min datter hjem med den i tasken – hendes lærer har givet hende den for, og hun synes, at den er svær at komme i gang med, så vi sætter os og snakker om den.

Pludselig indser jeg at opgaven faktisk slet ikke er så fantastisk, men faktisk ret svær at åbne – selv for en lærer.

Det lærte mig en masse! 

Derfor kan jeg godt lide at give mig selv lektier for, før jeg udsætter eleverne for dem. Det lykkes selvfølgelig ikke altid, men ofte…. og nogle gange bliver man oven i købet så bidt af det, at der kommer flere versioner ud af det … 

Efter at have tegnet min smukke tekop, min elskede akvarel og en god bog med noter, besluttede jeg mig for at tegne vores hus.

Det er så dejligt at komme hjem til. Godt nok er haven ikke særlig velplejet og vinduerne trænger til at blive pudset – men det er mit HJEM, og jeg holder så meget af det. Det er rammen om mit liv.

Døren står lidt på klem – der er nogen hjemme! 

Det fik mig til at tænke videre – for egentlig er det jo bare nogle mursten, møbler og en masse sager. Det der egentligt giver mig følelsen af HJEM …advarsel: nu bliver det lidt “cheesy”, men det kommer lige fra hjertet…

Det der først og fremmest giver mig følelsen af HJEM er et kram fra min elskede mand – så det måtte jeg selvfølgelig også lave en tegning af!

Så nu til dig … hvad er HJEM for dig. Skriv eller del et fotografi på min facebook-profil af det!

De bedste hilsner

Kan du finde farven?

$
0
0

Der er magi og eventyr over påfugle, når hannerne rejser deres smukke hale! 

3.klasse skal i gang med mit tegne/male-forløb om påfugle, men inden da gav jeg dem en udfordring. Jeg lagde en påfuglefjer foran dem, og bad dem om at tegne den på sort papir med neocolor.

Det blev en rigtig god time, og mange gode samtaler om at blande farver – hermed er inspirationen givet videre til dig.

Fjerene har jeg for øvrigt købt hos CChobbyFor en god ordens skyld – linket er kun lagt for at hjælpe dig – jeg tjener ikke en øre på det!

Hav en dejlig dag.

PS. De hurtige malede en ekstra fjer i deres egen bog.

Den sorte farve får farverne til at stråle mere, så derfor startede de med at male siden hurtigt med siden af en sort neocolor, som vi gned ud med en fugtighedsserviet – voila – en sort side til at male på.

 

Det vigtigste tegneredskab

$
0
0

Hvis jeg kun havde et meget meget lille budget og INGENTING i mit billedkunst-lokale – hvad ville jeg så købe? 

Som det allerførste ville jeg købe blyanter – helst i flere hårdhedsgrader – f.eks. 2H, HB, 2B og 6B. De første 3 slags har jeg oven i købet fundet virkelig billigt hos Lyreco. 6B-blyanterne er lidt dyrere, men kig dig godt for – der er STORE prisforskelle. Nogle gange hænger det sammen med kvaliteten, men langt fra altid.

Så ville jeg selvfølgelig købe Lær at tegne med blyanter – som er et grundigt og sjovt forløb, der kan gennemføres allerede fra 2.klasse. Efter en kort historisk gennemgang og nogle øvelser, maler børnene nogle fine klovnefisk-billeder – dels ud fra de tegneguides, der er i hæftet, dels efter fantasien og referencebilleder, de finder på nettet.

Nå ja, så ville jeg også købe et par gode viskelædere. Desværre er det gode billige fra Søstrene Grene vist udgået, men jeg har købt det udvalg de havde, da jeg sidst var der – dem vil jeg teste for dig. 

Jeg foretrækker at lade eleverne tegne på kopikarton – det holder til lidt mere, når jeg beder dem om at gennemarbejde deres tegninger. (Kopikarton har jeg også fundet billigst hos Lyreco). Og her skal jeg lige huske at fortælle, at min blog er 100% sponsereret af mig selv – jeg får ikke en øre for at henvise til firmaerne – jeg gør det kun for at spare din tid.)

I forløbet har eleverne også lært at fremstille en tegnestub selv – det er et fantastisk tegneredskab, og det kan fremstilles for ganske få øre – du kan se hvordan i hæftet.

Jeg bruger næsten altid blyantsforløbet i 2. klasse. I år har jeg 2 af dem, og det er der kommet mange skønne billeder ud af – jeg glæder mig meget til at få dem udstillet!

Kreative hilsner

 

Snirkelkrukker … med benspænd

$
0
0

Nu har jeg efterhånden lavet snirkelkrukker mange gange – og jeg bliver lige begejstret hver gang.

Jeg eeeelsker den fornøjelige fabulerende “leg” med leret, og den måde mine elever (- og kursister) inspirerer hinanden.

Denne gang tænkte jeg, at det var tid til at indføre et benspænd! Krukken skulle afspejle et eventyr efter eget valg!

8.klasse havde fået som lektie at vælge et eventyr og tænke over hvordan de kunne lade snirkelkrukken afspejle det. Til det sidste lerprojekt vi har arbejdet med, krævede jeg gennemtænkte skitser og præcise mønsterdele, så denne gang besluttede jeg, at de skulle bruge en eksperimenterende tilgang – så ingen skitser forud!

De fik 1 gang (90 minutter) til projektet (- men kunne godt have brugt lidt mere). Som du kan se, er billederne taget mens eleverne var i gang med arbejdet. 

Altså et projekt du kan bruge direkte i din (valgfags)undervisning!

God fornøjelse

PS – hvis du aldrig før har lavet snirkelkrukker, kan du finde en grundig vejledning her.

PPS – i starten skrev jeg “leg med ler” – jeg understreger altid overfor eleverne, at vi ARBEJDER med ler, men derfor må man jo godt ha’ det sjovt i mens – præcis som når vi “leger” med spil i matematik …

Viewing all 574 articles
Browse latest View live