De har lavet en simpel øvelse, og blev så sendt ud for at tage fotografier af ting i perspektiv – og det var de ret gode til. De var hurtige til at finde en masse ens ting til at stille op. Se bare med her ….
Næste gang vil vi bruge fotografierne til at repetere begreberne. Vi skal også tale om hvilken indflydelse det har, når man ændrer højden man tager fotografiet fra.
Papiret collagerne er lavet af, er primært fra min collagepapir-bog, hvor du får mere end 100 ark, du kan printe løs af indtil skolens kopibudget siger stop – altså er du fri for at skulle købe blokke eller pakker, der egentlig kun indeholder 10-12 forskellige ark (men hvor du måske får 3-4 ark af hver slags).
Jeg har desuden tilføjet et par gamle landkort og lidt papir jeg købte, før jeg begyndte at designe det selv.
Kan du huske det mareridt du havde som barn …. det som du blev ved med at drømme igen og igen?
Mit handlede om at blive væk fra min mor på en togrejse.
Jeg kan huske angsten, når jeg skulle træde op i toget. Man kunne se ned på svellerne, og trinene var meget høje – især når man kun er omkring 5 år gammel. For at finde en plads, skulle man gå fra vogn til vogn.
Der hvor vognene sad sammen, var der en slags passage, men for en 5årig virkede den spinkel. Lydene var høje, og hver togvogn havde sin rytme, så når man stod på overgangen, føltes det som at springe af en karrusel …. Det er i alt fald sådan det føltes i mine mareridt.
Marc Chagall blev født i Hviderusland i 1887 i en fattig jødisk familie.
Han udviklede allerede tidligt sin egen malestil, hvor han kombinerer drømme og erindringer. På grund af sit talent, kom han gratis ind på byens kunstskole, og som 19årig flyttede han til St.Petersborg, hvor han studerede kunst. Et år senere fik han et legat, så han kunne rejse til kunstens hovedstad, Paris.
I 1914 rejste han tilbage til hjemby, og året efter bliver han gift med sin elskede Bella, som han havde kendt siden 1909. I 1915 blev deres eneste barn, datteren Ida født. Bella optræder på en del af Chagalls malerier – ofte flyvende sammen med Chagall.
På grund af 1. verdenskrig måtte de blive i Rusland, men i 1924 er de tilbage i Paris (efter et kort ophold i Lithauen og Tyskland).
Frankrig blev han andet hjemland, og han boede der til sin død (bortset fra de år under 2. verdenskrig, hvor han var nødt til at rejse til USA).
Under hele sin karriere beholdt Chagall sin helt karakteristikske malestil, hvor oplevelser og drømme blandes. Hans oplevelser under krigen blev også nedfældet på hans lærreder (bl.a. i “The War” fra 1966).
I 2.klasse startede vi forløbet med at læse Laurence Anholts bog: “Fortæl en historie, Papa Chagall”. Det gav en rigtig god introduktion til Chagalls liv og hans malestil.
Derefter bad jeg børnene skrive 10 drømme / mareridt / oplevelser ned.
Den opmærksomme læser vil nok bemærke skildpadde-gyngen på flere billeder. Vi bor rimelig tæt på BonBonLand, og det er derfor et yndet udflugtsmål for børnefamilier.
Derefter var tiden kommet til at tegne op. Vi brugte A3 karton og børnene tegnede op med enten blyant eller farveblyant.
Vi snakkede om den særlige Chagall-stil, hvor tingene flyder ind i hinanden – præcis som vores drømme nogle gange væves sammen på en uforudsigelig måde.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Med et så frit emne bliver billederne selvfølgelig meget forskellige. Nogle børn har en relativ nem opvækst, mens andre har store ting at kæmpe med. Nogle børn tegner helt frit, og andre finder reference-billeder på nettet.
Denne dreng har haft flere familieture til London, så det var det, der fyldte for ham. Du kan nok genkende nogle af turiststederne på maleriet.
Dette barn kommer fra en krigszone, og på sit hjerteskærendemaleri fik han malet noget af det frygtelige han har oplevet.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Undervejs fortalte børnene rigtig meget om de forskellige elementer i billederne.
Jeg arbejdede med samme forløb i en 4.klasse, og der samarbejdede jeg med en af klassens andre lærere, så børnene fik tid til at beskrive deres billeder. Da det kom til stykket fravalgte jeg dog at udstille beskrivelserne sammen med billederne – en del af dem blev simpelthen for “nøgne”, og så meget af en barnesjæl skal ikke hænge fremme på en udstillingsgang. Stærke og berørende historier! De blev printet og sat ind i deres egen bog sammen med en formindsket farvekopi af deres maleri.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Billederne er malet med akvarel og NeoColor II.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Har du arbejdet med Chagalls billeder i din undervisning?
Skriv gerne i kommentaren – evt. med billeder, så vi kan inspirere hinanden.
Image may be NSFW. Clik here to view.Omkring 100 af jer, der plejer at få tilsendt mail, når der kommer nyt her på bloggen – altså bl.a. Mona, Rikke, Mads, Hanne, Louise, Lotte, Susanne og Ole – får nok ikke nyt fra mig mere …. fordi I står registreret med jeres skolekom-adresser.
Jeg håber selvfølgelig, at vi stadig kan følges. Men det kræver, at du enten selv ændrer din mailadresse eller skriver en kort mail til mig med din nye mailadresse, så vil jeg gerne rette den for dig.
Denne test har været lidt af en øjenåbner for mig! Selvfølgelig har jeg haft nogle viskelædere, der var bedre end andre, men det er egentlig ikke noget jeg har tænkt særlig meget over.
Med et fastlagt billedkunst-budget, gælder det jo om at få det meste for pengene. Mange produkter vælger jeg først og fremmest efter kvalitet – mine Neocolor-farver for eksempel, mens jeg bare har valgt det nemmeste/billigste andre gange – for eksempel mine viskelædere.
Jeg har testet 11 forskellige viskelædere – både den slags jeg har købt til billedkunst og et par jeg havde herhjemme. Til sidst tog jeg en tur i storcenteret og købte en håndfuld forskellige for at få et bedre overblik.Image may be NSFW. Clik here to view.
Men lad os komme i gang med gennemgangen.
Til hvert viskelæder har jeg lavet et testkort. Øverst har malet et felt med HB blyant (en almindelig skoleblyant) og 6B (en tegneblyant, der giver en mørkere streg). Nederst har jeg lavet en prøve med Lyra Super Ferby-farveblyant (den jeg bruger oftest i billedkunst).
Til sidst har jeg malet et felt med en sort Berol colour fine – nogle gange vil jeg gerne kunne lade børnene tegne op med tus og viske blyants-skitsen op – altså er målet, at den sorte tus ikke bliver påvirket af viskelæderet.
Jeg har opsamlet snulleret fra processen og lagt det på kortet, så du kan se, hvor meget der skal ryddes op bagefter … Det er bare så irriterende at komme til et bord fyldt med viskesnuller! Vurderingen af viskelæderne er dog udelukkende baseret på deres effekt.
Her er et viskelæder fra Lyreco, som har den store fordel, at det er billigt! Jeg har købt en hel æske til billedkunst … altså før denne test.
HB-blyanten viskes kun halvt ud. Værre står det dog til med 6B-blyanten, der ikke viskes særlig godt ud, men til gengæld fedter grafitten ud på papiret. Farveblyanten bliver også gnedet lidt ud, men tussen påvirkes ikke.
Snulleret er meget småt og krummet.
Lyrecos viskelæder opnår derfor kun én stjerne. Alt i alt ikke et viskelæder man bør bruge til billedkunstundervisningen.
Tyske Lyra laver flere typer af viskelæder, men jeg kan ikke finde noget produktnavn, så du må tjekke med fotoet. På bagsiden er angivet et artikelnummer: 7413300.
HB-blyanten forsvinder nogenlunde, men 6B-blyanten efterlades med lidt mere skygge end rasoplast-viskelæderet.
Farveblyanten bleges næsten lige så meget som rasoplast-viskelæderet, og tussen påvirkes ikke.
Snulleret samler sig som små pølser, der er nemme at samle sammen, men viskelæderet forbliver halvsnavset, som du kan se på billedet. Det betyder, at du er nødt til at tjekke viskelæderet før du sætter det på papiret.
Konklusionen er, at Lyras viskelæder er en mellem-kvalitet – bedre end Lyrecos, men ikke helt så godt som Staedtler rasoplast.
Et viskelæder, der findes i rigtig mange af børnenes penalhuse, måske på grund af den trekantede blyantsform gør det nemt at håndtere.
Det er et af testens dyreste viskelædere, og derfor er det også skuffende, at det præsterer så dårligt. HB-blyanten viskes kun halvt ud, og viskelæderet fedter 6B-blyanten lidt ud, dog ikke så slemt som Lyrecos.
Så trods sin høje prisklasse, giver jeg kun Faber-Castell grip 4 stjerner.
Jeg har testet yderligere 4 viskelædere, men for at indlægget ikke skal blive for langt, bringer jeg resten af testen incl. et samlet overblik i morgen.
Vidste du forresten, at viskelæderet kan fejre 250 års fødselsdag i år? Opfindelsen tilskrives den engelske ingenør Edward Naire, der tog et gummibånd i stedet for brødkrummer til at viske ud – og konstaterede at det virkede bedre. Det tog yderligere 88 år før Hymen Lipman søgte om patent på en blyant med viskelæder i toppen.
Igen et billigt viskelæder med en ringe præstation. HB-blyanten bliver kun halvt visket ud, og 6B-blyanten ses tydeligt efter viskelæderet har været brugt.
Farveblyanten har næsten samme farve som før, og derfor ændres tussen selvfølgelig heller ikke.
Snulleret er småt og krummet, hvilket gør det sværere at børste af papiret.
Et blødt og lækkert viskelæder. Jeg har købt det online til 15-20kr., men da jeg sidst var i min lokale boghandler, havde de det til 10kr pr styk.
Wow – man kan næsten ikke se, at der har været tegnet under HB-blyanten, og selv 6B-blyanten efterlader kun en meget svag skygge.
Farveblyanten bleges også rigtig meget, og den sorte tus får lov til at stå ren.
Viskelæderet hedder “Dust Free” og det er noget af en overdrivelse. Som du kan se, kommer der noget snuller, men det “pølser” rigtig meget, så det er super nemt at fjerne.
Alt i alt et super dejligt viskelæder – mit nye favorit!
Dust Free får 9 stjerner.
Maped Gum PenImage may be NSFW. Clik here to view.Et af testens dyreste – købt i Bilka. Gum Pen er – som navnet antyder – en viskelæder-pen. Det gør den let at håndtere og det er nemt at se, hvad der skal viskes ud, fordi viskelæderet er så tyndt.
Fordelene opvejer imidlertid ikke viskelæderets dårlige kvalitet, hvilket giver det en dumpekarakter. Det er det viskelæder, der fedter 6B-blyanten mest ud, og efterlader mest farve efter HB-blyanten.
Det næste viskelæder kan jeg ikke huske navnet på. Det står hverken på viskelæderet eller æsken, hvor jeg desværre har en del tilbage, men det er købt hos en af de almindelige skoleforhandlere. De var billige og kvaliteten er derefter.
Dårlig udviskning af HB-blyanten og lidt fedteri når man skal udviske 6B. Jeg forstår virkelig godt, hvorfor mine elever en gang imellem er blevet lidt frustrerede – jeg undskylder og lover at jeg ALDRIG mere vil købe dem!
Mine egne to-go-HB-blyanter er fra Flying Tiger, så jeg testede også deres viskelæder.
Det er jo praktisk med et viskelæder sammen med blyanten, og det kan da også godt bruges en gang imellem – men du må ikke forvente dig noget særligt. Selvom det præsterer en anelse bedre end både Maped Gum Pen, CChobbys, Lyrecos og det grønne no-name, er det ikke et viskelæder jeg vil anbefale mine elever at bruge i billedkunst.
Et knetgummi er et meget blødt viskelæder, man ælter lidt, før man bruger det. Lige som med modellervoks, kan man forme det til den form man ønsker – f.eks. en spids, hvis man vil genskabe højlyset i et motiv.
Knetgummiet er beregnet til tegning og klarer testen rigtig godt. Kun et svagt spor er tilbage efter blyanterne. Til gengæld nytter det ingenting at bruge det på farveblyant – det fjerner næsten intet.
Knetgummiet fra Faber-Castell får 7 stjerner.
SammenfatningImage may be NSFW. Clik here to view.Her ser du alle testkortene ved siden af hinanden. Eftersom vi mest bruger viskelædere til blyantstegning, har jeg lagt dem oven på hinanden. Jeg har lagt kortene efter stjernetildelig – det bedste øverst, men det billedet jo helt tydeligt!
Jeg er blevet langt klogere gennem denne test – og det har været spændende at dele med dig!
Efter en introduktion til blyantens historie, forskellige hårdhedsgrader mm,. går børnene i gang med at tegne deres fiskebilleder. Jeg har tegneguides til klovnefisk set fra 3 forskellige vinkler, men der kommer hurtigt gang i børnenes fantasi, og vi må i gang med at søge efter referencebilleder til søheste, synkende skibe, hajer og andet godt.
Billederne er blevet færdige og hænger nu til udstilling på skolen, men jeg vil meget gerne give dig et lille blik af udstillingen. Jeg synes børnene har gjort det så godt.
Før jeg kom på seminariet tegnede jeg et par enkelte tegninger. Jeg kan særligt huske en af dem – især fordi mine svigerforældre fik indrammet den.
Jeg var vældig stolt af den, men når jeg kigger på den i dag kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor meget bedre den var blevet, hvis jeg havde fået en tilsvarende undervisning i skolen.
Jeg vidste intet om blyanters forskellige hårdhedsgrader og forskellige udtryk. Jeg anede ikke hvad en tegnestub var og hvordan man brugte den …. for slet ikke at tale om, hvor let, hurtigt og billigt det er at lave sin egen.
Ved at undervise børnene i blyantstegning giver vi dem derfor en gave for livet. For ganske få kroner kan man få en god tegneblyant og komme i gang med at lave smukke detaljerede tegninger med fin kontrast.
Hvor meget kan der egentlig skrives om et lille stykke tilbehør?
For 14 dage siden fortalte jeg her på bloggen om min viskelædertest, og at jeg havde fundet et nyt ynglings-viskelæder. Så troede jeg sådan set, at det var det …. All is said and done …
Men heldigvis er det gået anderledes! En Facebook-følger anbefalede et viskelæder fra Søstrene Grene. Jeg var derinde i går, og købte to varianter for en sikkerheds skyld, men havde meget lave forventninger … det ene kostede 1,48kr, og det andet 1,98kr…. og hvad kan man få for den pris?
En hel del viste det sig! Lad os begynde med “det dyre”.
Grønt viskelæder fra Søstrene Grene
Image may be NSFW. Clik here to view.
Det visker skoleblyanten overraskende godt ud og tager også det meste af tegneblyanten. Det tager også en god del af farveblyanten og lader tussen upåvirket, hvilket jeg ser som en fordel.
Viskelæderet er skåret skråt i enderne. Generelt er det en fordel, fordi det er lettere at viske små præcise detaljer med en skarp kant, men kanten her er lidt blød og føles lidt skrøbelig. Som du måske kan se på billedet, knækkede det ene hjørne også af, da jeg brugte viskelæderet til den lille test.
Der kommer en del snuller, men det meste samler sig i pølser, så det er nemt at fjerne.
Samlet vil jeg give viskelæderet 8 stjerner – altså en foreløbig 2.plads!
Wow! Det her er vildt! Jeg sidder med et viskelæder til 1,48kr og så præsterer det helt fantastisk.
Der hvor jeg har visket HB-blyanten ud, er papiret næsten helt hvidt, og der er kun en skygge tilbage af 6B-tegneblyanten.
Viskelæderet lysner også farveblyanten en del, som jeg gerne vil have, og efterlader tussen sort.
Snulleret lægger sig som pølser i stedet for at krumme ud over det hele – herligt!
Mit nye favorit-viskelæder Faber-Castell No Dust har fået en alvorlig konkurrent! Godt nok præsterer det en smule bedre, men prisen er mindst 6 gange så høj som dette billige hvide viskelæder.
Sidste gang gav jeg Faber-Castell No Dust 9 stjerner og det grønne Grene-viskelæder har lige fået 8 …. altså må jeg havne på 8½ stjerne for dette lille fantastiske viskelæder. En ny klar 2.plads!
Oversigt
Men jeg synes du skal have lov til at bedømme selv – derfor har jeg lavet et nyt oversigts-billede:
Image may be NSFW. Clik here to view.Jeg elsker at lære nyt og blive dygtigere, og derfor er jeg næsten altid i gang med et eller andet net-kursus i noget kreativt. Lige nu er jeg i gang med et skyggelægningskursus hos Pencilkings, og i den forbindelse blev jeg præsenteret for et par gamle amerikanske tegnedrenge.
Andrew Loomis (1892-1959) har skrevet flere bøger om tegning – bl.a. “Drawing the Head & Hands”, hvor han gennemgår, hvordan man tegner hovedet set fra forskellige vinkler. Først gennemgår han “skema-modellen”, og derefter viser han en hel række variationer eftersom det er de færreste, der passer præcis ind i et skema.
Loomis bøger kan stadig købes for 200-300kr – men det bedste er, at du kan få dem helt gratis! På denne side kan du downloade alle han bøger.
Jeg har læst et par af dem, og jeg synes det er super spændende!
Den anden fyr er Frank Reilly (1906-1967). Han har udviklet en model for planerne i ansigtet, men desværre ikke udgivet noget som helst. Heldigvis er hans undervisning blevet overleveret, og du kan f.eks. finde den på Youtube.
For en god ordens skyld vil jeg lige nævne, at jeg ikke kunne finde på at bruge hverken bøgerne eller filmen direkte i undervisningen – de er kun til min livslange videreuddannelse….
Min skønne elever på valgholdet har stillet spørgsmål som disse en hel del gange. Det er jo sådan set forståeligt nok, eftersom det er deres første prøve, og de derfor er usikre.
Jeg har en del gange forklaret, hvordan det kommer til at foregå, men nu har jeg besluttet at gøre det visuelt. Det tror jeg kan bringe mere ro på.
Image may be NSFW. Clik here to view.Måske har du også lyst til at give dine valgfag-elever en kopi. Billedet her er kun i dårlig opløsning, så lad være med at kopiere det – det er kun egnet til skærmbrug. I stedet skal du hoppe over til BubbleMinds og “købe” min sketch-note – HELT GRATIS – i en fornuftig printkvalitet.
En spændende ting ved Linda Chengs billeder er, at de hvide felter aldrig er “rigtig hvide” – de er altid blandet med spor af andre farver.
Hvordan kan man styre at farven kun bliver “et spor” og ikke f.eks. en rød streg? Det gør man ved at male hvid først, derefter tilføje farvesporene med let hånd, og til sidst male ovenpå med hvid igen.
Hanne vedlagde også en sød mail, der gjorde mig rigtig glad:
Hej FruBilledkunst
Jeg har endnu engang brugt dine fantastiske oplæg til min billedkunstklasse.
Børnene er MEGA stolte af deres billeder, læreren ligeså og flere kolleger kommer ind på personalestuen for at høre, hvem der dog har lavet de flotte snemænd.
Det er virkelig en fornøjelse at læne sig op ad dig. Tak.
Mvh Hanne Ø
Og til dig Hanne vil jeg bare sige 1000 tak fordi jeg har fået lov til at se jeres fine værker. Det er en stor fornøjelse at se mine materialer blive brugt, og det gør indtryk hver gang jeg får en hilsen af den slags – You made my day!
Billederne er primært malet med Neocolor, hvor vi har haft meget fokus på farveblanding, skyggefarver o.lign.
Jeg har brugt forløbet før, men jeg elsker de skønne billeder, der kommer ud af det – og det samme gør ungerne. Lige nu hænger de og pynter på skolens lange gang – måske burde jeg vedhæfte en undskyldning til dem på kur ….
Jeg havde praktikanter lige før vinterferien, og dem har jeg bedt om at lave et forløb om perspektivtegning med to forsvindingspunkter til min 5.klasse.
Vi var heldige at klassen allerede havde arbejdet med perspektivtegning i både billedkunst (med et forsvindingspunkt) og i matematik, så selve grundforståelsen var til stede.
Den første opgave var at fotografere perspektivbilleder med 2 forsvindingspunkter. De blev delt i 3mand-hold og fik 5-10 minutter til opgaven.
Eleverne brugte deres egne telefoner, og skulle derefter oploade billederne til vores google-drev eller sende dem til mig, så jeg kunne gøre det. Ulempen ved at bruge elevernes egne telefoner er jo, at det kan være en udfordring at få samlet billederne.
Efter fotograferingen fik de en gennemgang af hvordan man tegner en kasse i perspektiv. Mange fangede det med det samme, og for resten var det jo bare en fordel, at vi var 3 lærere.
Hvis du læser ældre litteratur om undervisning i billedkunst, anbefaler rigtig mange, at man opbygger en billedbank af referencebilleder – hvilket er et glimrende råd!
På min gamle skole lå billedkunstlokalet i kælderen og i det ene hjørne stod en kæmpe kommode med en masse skuffer – ikke helt så fin som den, jeg har sat ind øverst i billedet, men princippet var det samme. Jeg startede straks med laminere billeder og lægge dem i skufferne efter kategorier.
Tiden gik, jeg flyttede skole og teknikken udviklede sig, så i dag har jeg min kæmpe kommode af billeder helt digitalt – hurtigt, nemt og meget mere effektivt. Imidlertid har det taget mig noget tid at finde ud af, hvordan jeg skulle organisere billederne – for ligger de alene på fotorullen, gør de jo meget lidt gavn.
Jeg har valgt at have min billedsamling på Dropbox, så jeg ikke mister alt, hvis min computer crasher. Det gør også, at jeg har adgang til billederne både hjemme og på skolen. Du kan få 2BG gratis, og hvis du tilmelder dig via dette link, og installerer dropbox på din computer, får du yderligere 500Mb. Jeg skal i sandhedens interesse oplyse, at jeg også får noget ekstra data, men eftersom jeg endnu har 1,8TB ubrugt date, bringer jeg kun linket for din skyld.
Du kan selvfølgelig også bruge andre sky-løsninger f.eks. Google drev (hvor du får 15GB gratis), Onlime (hvor du får 5GB) , OneDrev (5GB gratis) eller simpelthen bare på din computer.
Først opretter du en mappe, der hedder BILLEDBANK.
TIP: Hvis du gerne vil have mappen til at stå øverst, kan du kalde den 00BILLEDBANK. Alfabetiseringen vil så automatisk sætte den øverst.
Dernæst er du klar til at oprette kategorier. Jeg har mange!
Som du kan se, er de opdelt lidt forskelligt. Nogle er opdelt efter motiv, andre efter en kunstner, nogle efter teknik. Måske skulle man være mere konsekvent her, men jeg gemmer billederne efter hvad jeg husker dem på.
Nogle af mapperne indeholder flere underkategorier – f.eks. min bjørnemappe:
Hver kategorimappe indeholder typisk 4 undermapper. For f.eks. pandaer, ville den se sådan ud:
Panda – fotoreference – altså fotos jeg har taget og oploadet eller fundet på nettet
Panda – elevarbejder – Jeg kan godt lide at have de færdige elev-værker samlet
Panda – elevarbejde undervejs – det kan være en god idé at tage nogle billeder af processen undervejs – dels for at huske, hvordan du gjorde, dels til udstilling sammen med de færdige værker
Panda – inspiration – her lægger jeg billeder/malerier etc. af andre kunstnere – her er billeder/malerier af pandaer lavet af kendte og ukendte børn og voksne. Det er også her, jeg ville lægge et spændende blogindlæg eller andet der vedrører emnet.Image may be NSFW. Clik here to view.
Det er et stort arbejde at kategorisere alle sine billeder – det var det i alt fald for mig, da jeg gjorde det for nogle år siden. Dengang havde jeg omkring 12.000 billeder på min fotorulle – nu er den oppe over 23.000.
Jeg forslår, at du begynder lige så stille – måske bare med et par kategorier – f.eks. fra de sidste 2-3 projekter du har lavet. Efterhånden så du arbejder med nye ting, organiserer du billederne i din billedbank, og med tiden vil du have en skattekiste af inspiration! …. Nemmere, billigere, hurtigere, større og mere effektivt end mit gamle skuffe-system.
I første klasse arbejder jeg aldrig med ler – primært fordi vi kun har 45 min sammen om ugen, og det er simpelthen for lidt tid til det.
Når vi første gang skal arbejde med ler – altså som regel på et tidspunkt i 2.klasse – er lermonstre mit favorit-projekt. Vi tager udgangspunkt i James De Rossos skønne lermonstre. Vi taler om hvad et monster er, og hvordan det, at arbejde med monstre, kan gøre monsteret derhjemme under sengen lidt mindre farligt.
Btw …. det hjælper desværre ikke på sokkemonsteret – det er stadig lige så farligt!
Efter at have set på nogle af DeRossos monstre, taler vi om fællestræk. Hans monstre har stort set altid en funktion.
Enten er de krukker, tandbørsteholdere, slik-skåle, urtepotter eller lignende. Dernæst har de alle runde øjne med en sort prik, men ingen næse. En del af dem har også stribede horn. Image may be NSFW. Clik here to view.
Derefter var tiden kommet til at finde skitsebøgerne frem. Vi talte lidt om lerets natur. At det kom fra jorden, og at man ikke kan forme en balletdanser med en kæmpe kjole stående på et ben.
En del børn havde prøvet at forme figurer i bolledej, og det giver dem en erfaring, de kan bruge, når de skal tænke i mulige former.
Børnene gik i gang med at tegne deres idéer. Mit oplæg var, at de skulle tegne 3 skitser hver – men nogle af børnene gjorde rigtig meget ud af tegningen og nåede kun 2, og det var helt ok. Der var også nogle, der slet ikke var til at stoppe, og nåede op på 5-6 skitser, fordi de simpelthen boblede over af kreative idéer.
Min tanke var, at tegninger “kun” skulle stå som blyantstegninger, men nogle af børnene ville meget gerne farvelægge deres monstre med farverne fra penalhuset, så det fik de lov til.
Desværre var jeg også nødt til at forberede børnene på, at “leret også bestemmer”, og ikke alt det man planlægger, kan lade sig gøre.
Som regel er der også et par stykker, der ikke får lavet en krukke, fordi den falder sammen undervejs – alt det prøver jeg at forberede eleverne på, inden vi tager fat i leret. Hvis man har god tid – måske fordi man kan lave timeombytninger – kan man selvfølgelig giver børnene flere forsøg, men det er vanskeligere hvis man er faglærer.Image may be NSFW. Clik here to view.
Har du lavet lermonstre med din klasse? Det er et sjovt projekt!
Vi startede med den åbne papkasse. Så længe kassen var lukket, var der kun 2 flader at forholde sig til. Der stod noget skrift på den ene side, men eftersom den stod parallelt med kassens side, skulle skriftens perspektivlinjer jo have samme forsvindingspunkt som kassens side.
Men – udover papkasser, der er stablet pænt og hushjørner, er det meste af verden jo lidt mere kompliceret, og derfor har eleverne brug for at lære at sigtemåle – altså at forholde sig til hvordan de forskellige vinkler er i forhold til hinanden.
Først lavede vi nogle øvelser, og derefter viste jeg dem et foto af en åben papkasse, som de skulle tegne. Det er altid lettere at tegne efter 2d. for så ser alle de samme linjer.
De hurtige nåede oven i købet at tegne flere detaljer og lidt skygger ind.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Gangen efter talte vi om at bruge sigtemåling til organiske motiver – altså hvordan man relativt hurtigt kunne tegne motivet op ved at vurdere vinklerne, og derefter tegne konturen ind. Herunder kan du se et par eksempler fra børnenes arbejde.
Det er første gang jeg har ført emnet videre end papkassen, og da jeg gik fra timen, var jeg helt høj! – Kender du det … Når eleverne bare klarer den endnu bedre end man havde håbet, og der er en generel forståelse for en kompliceret teknik …. Heldigvis har jeg nogle søde kollegaer, der bærer over med mig, når begejstringen bobler, og jeg bare MÅ fortælle ….
Eleverne har arbejdet ud fra fotos, hvor de har “øjen-målt” alle vinkler. Derefter har de tegnet selve motivet op, og til sidst arbejdet med “farvelægning” med forskellige blyanter.
Jeg havde valgt motiverne ud til eleverne: en kande og et par kattebilleder. Efter gennemgangen fik de lov til at vælge hvilket motiv, de ville arbejde med.
Eftersom kanden skulle have en glat skinnende overflade med flotte højlys, skulle der arbejdes godt med tegnestubben.
For et par år siden arbejdede vi med blyantstegning af fisk, så eleverne kender heldigvis en masse til både de forskellige blyanters hårdheder og til brugen af tegnestub, så det gjorde processen lettere.
Kattene derimod skulle jo helst se pelsede ud, så der brugte eleverne kun tegnestubbene i de helt indledende stadier.
Vi talte også en del om at bruge viskelæderet som tegneredskab – se f.eks. på knurhårene på katten herover.
Der som sagt kun en håndfuld, der er færdige med deres billeder, men jeg GLÆDER mig så meget til at arbejde videre med ungerne! De gør det bare så godt!
Normalt bruger jeg meget sjældent kulørte tusser i billedkunst, men jeg har fået en kurvfuld foræret, og netop til dette projekt passer tusser PERFEKT.
Undervejs tog vi et par “Museumsrunder”. Det foregår ved at børnene får lov til at gå stille rundt et par minutter og se hvad klassekammeraterne har lavet.
Jeg har for længe siden fortalt børnene, at det er en ÆRE, når nogle har lyst til at bruge ens idéer, så vi har heldigvis aldrig “Hun-aber-efter”-klager.
Senere skal vi tegne hundene op – det glæder jeg mig til.
Sikke en tid! Jeg var en af dem, der i sidste weekend fik besked på at holde en uges ferie. Efter lidt frustration over alt det arbejde, jeg havde planlagt og skrevet til min klasse om, besluttede jeg mig for at gøre noget af det, jeg ikke når nok af i dagligdagen – nemlig at få malet selv.
Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg tager forskellige tegne/male-kurser online. I øjeblikket er jeg i gang med et tegnekursus hos Pencilkings og et pastelkursus hos Marla Baggetta.
Det er altid spændende at blive “puffet” lidt, og som Baggetta siger – “Hvis du gør, som du altid har gjort, får du det resultat som du plejer”.
Marla Baggetta har i øvrigt haft nogle “mal med”-sessions på youtube, som du kan følge, hvis du – ligesom jeg – elsker pasteller. Nogle af billederne her i indlægget er fra disse malegange.
Desuden har jeg puslet lidt med et par nye hæfter.
Det første har faktisk været lang tid undervejs. Måske har du set de super smukke valør-dyr tegnet med sort og hvid farveblyant? Jeg mangler kun ganske lidt på det hæfte nu – måske bliver det færdigt i påskeferien….
Jeg har også arbejdet på et hæfte om perspektivtegning og sigtemåling, og der mangler jeg kun nogle fotografier af elevernes tegninger – men det bliver jo først, når jeg er tilbage på skolen.
Og så er det blevet til en del skovture og hjemme-zumba – det er jo ikke kun farverne, der skal have motion.
Nu står påsken for døren – og pressemødet, vi alle er så spændte på! Gad vide hvornår vi kan komme tilbage til den smukke grå hverdag igen.
Men kære netvenner – uanset udfaldet af pressemødet vil jeg ønske jer en rigtig dejlig ferie. Håber mine billeder har kunnet inspirere dig til selv at komme igang med blyanter og farver.