Quantcast
Channel: FruBilledkunst
Viewing all 574 articles
Browse latest View live

Koloristiske væddere og kulørte papirklip

$
0
0

Et lille glimt …. og en masse billeder fra kursets anden dag.

Tirsdag eftermiddag arbejdede vi med guidet tegning, og kursisterne tegnede en vædder, som vi kopierede. 

 

Disse kopier brugte vi som udgangspunkt for farvelære – og det kom der en række super flotte billeder ud af, selvom alle ikke blev helt færdige. (Alle, der har været med på mine kurser ved, at jeg lægger et tæt program, for at give mest mulig inspiration med hjem).

Vi har både arbejdet med primærfarver, sekundærfarver, valørbillede og naboskalaer. 

Jeg er stor fortaler for en gang imellem at lægge rammer for farveholdningen – nogle gange af pædagogiske hensyn, andre gange af æstetiske. Rammerne kan også være en igangsætter for kreativiteten – og det er vigtigt at huske på, at rammerne kun er vejledende. “Kræver” et motiv, at man sprænger rammerne, skal man naturligvis gøre det.

Eftermiddagen bød på collagearbejde – dels med inspiration fra farvernes mester, Matisse, dels fra den kendte færøske billedmager William Heinesen, der har arbejdet inden for mange billedgenrer – bl.a. har han lavet nogle fine collager til sin bog “De fortabte spillemænd”.

Her er vi i gang med vores fælles parafrase over Heinesens klip:

Og til sidst et foto af den færdige flotte collage:

Kreative hilsener

l


Færøerne – sidste kursusdag

$
0
0

Selvom sidste kursusdag både bød på blyantstegning og perspektiv-tegning, fik jeg ikke taget nogle billeder af det …. men til gengæld skal du ikke snydes for et par af de fine moderne færøske malerier.

Vi malede baggrund med et væld af forskellige teknikker dagen før. Tilbage stod kun at male selve motivet. Jeg havde valgt 6 typiske færøske motiver, kursisterne kunne vælge imellem.

Egentlig er det jo oplagt at bruge stencils, men jeg plejer at bruge overhead-transparenter, så man kan variere motivets størrelse. Det eneste problem er, at overheadprojektorer er ved at være historiske ….

Hjemme på skolens har jeg efterhånden en samling på 4-5 stykker, fordi vores søde pedeller ved, at de skal spørge mig, før noget kasseres. Her kunne vi kun skaffe 1-2 maskiner og det er ikke så meget, når man samtidig helst skal nå et helt hold…. 

Men malerierne blev fine! Jeg er stolt af mine kursister og taknemmelig for at have delt nogle dage med dem.

Nu sidder jeg så – er nogle timer før flyet letter – og tænker tilbage på en skøn uge. 

Det har taget en del tid at forberede kurset her, så jeg er lidt bagud med at blogge om mine almindelige billedkunsthold – bl.a. har jeg haft en fantastisk opstart med valgholdet. Følg med her på bloggen – så kommer jeg snart med nyt!

Kreative hilsener

FruBilledkunst

Kreativ icebreaking

$
0
0

Indimellem kan det godt være svært at lære nye mennesker at kende – især hvis man skal turde være lidt sårbar overfor dem – og de fleste kan føle sig lidt sårbare og præstations-angste, når de er i en ny forsamling.

Mit linjeprofilhold er sammensat af elever fra en del forskellige klasser. Skolen er stor, så en del af eleverne kendte ikke hinanden,da vi mødtes første gang, besluttede jeg, at vi skulle begynde med en icebreaker – en kreativ icebreaker.

Jeg inddelte eleverne i hold på 3, gav dem et lynkursus i snirkelkrukker og satte dem igang. Opgaven var simpel: lav i fællesskab en snirkelkrukke.

Man kunne også have givet opgaven et twist af konkurrence:

  • Lav den højeste snirkelkrukke
  • Lav den højeste snirkelkrukke af en bestemt mængde ler
  • Inddrag så mange forskellige former som muligt 

Eleverne fik ca 45 minutter til opgaven. For nogles vedkommende, var det ret lang tid siden, at de havde arbejdet med ler, så det var også en god måde at lære/repetere hvordan man sammenføjer lerformer.

Opgaven kunne også være sjov at bruge i andre sammenhænge – måske på en lejrskole, til en venindeaften / polterarbend … you name it. Sjovt var det i alt fald, og eleverne kom til at lære hinanden bedre at kende.

De bedste hilsener

PS – har du andre sjove aktiviteter til kreativ icebreaking?

 

Så gik der tid med det ….

$
0
0

Saxo Publish har lavet en ny meget fin platform – skriver de selv. Samtidig har de revideret deres prispolitik, så det er blevet meget meget dyrere at udgive gennem dem…. 

Jeg ville derfor blive nødt til at sætte mine hæfter ret meget op, hvis jeg fortsat skulle bruge Saxos platform. Det ville jeg være meget ked af! Jeg kan godt li’ at kunne hjælpe mange, og det tror jeg bedst jeg kan, hvis prisen er lav.

For at holde prisen har jeg flyttet alle mine bøger over til BubbleMinds. Det kostede kun 3 travle arbejdsdage, 1 kg chokolade og adskillige liter te….

Det betyder, at du fremover skal finde nye og gamle hæfter der – Ellers er alt ved det gamle: samme billige priser og samme store udvalg.

Kærlig hilsen

PS Jeg er i dag blevet spurgt om hvornår FruBilledkunst træningshæfte 3 udkommer – Det er færdigt og lige på trapperne til at blive udgivet.

 

Der, hvor kunsten gør forskel

$
0
0

For et par dage siden var jeg på billedkunst-konference i Odense. Der var mange interessante oplæg, men det, der gjorde størst indtryk på mig, var nok Nadia Plesners. 

Du bør bestemt unde dig selv at få hele historien – f.eks. ved at læse hendes bog: “Simple living – Kamp og kunst fra en campingvogn”

Men her er beretningen – (alt for) kort fortalt ud fra min sketchnote.

Nadia flytter til Holland for at bo sammen med sin drømmefyr og studerer kunst. Hun bliver bedraget, slår op med kæresten og bliver i samme minut kørt ned med store skader til følge.

Mens hun er ved at komme sig ser hun en dag i avisen en mindre artikel om krigen i Darfur. På modsatte side er der en stor artikel om Paris Hilton, der skal i fængsel, fordi hun har for mange P-bøder.

Avisens vægtning af nyhederne slår hende, og som konsekvens tegner hun den underernærede dreng med Paris’ typiske rekvisitter: hunden i lyserødt og Louis Vuitton-tasken. 

Hun får lavet GoCards og T-shirts med tegningen på, og lader pengene gå til nødhjælp.

Kort tid efter får hun imidlertid problemer med Louis Vuitton, der mener, at hun tilsviner deres mærke og indikerer at de har noget med Darfur-folkedrabet at gøre. 

Her kom Nadia med en lang række spændende detaljer, men jeg vil springe til første del-afsnit: Hun bliver dømt og får dagbøder for hver dag, hun fortsat sælger sine T-shirts.

T-shirts er en mellemting mellem kunst og modedesign, forklarer hendes advokat. Havde hun bare malet på lærred, havde hendes sag været bedre ….

Nadia ser sig nødsaget til at trække T-shirten tilbage og tegner en ny, men en Darfur-pige iklædt tiara og et “Miss size 0” bånd.

Senere kommer hun til at tænke på advokatens ord, og beslutter sig for at male en parafrase til Picassos Guernica, som han malede i 1937 som reaktion på de tyske flys bombardement på den baskiske by Guernica under den spanske borgerkrig.

Hun kalder maleriet Darfurnica og beslutter sig for at hendes maleri skal have samme kæmpe størrelse – 776 x 349 cm. Hun maler det i Holland og får det derefter transporteret til Danmark for at udstille det.

Da hun kommer tilbage til Holland, ligger der en ny dom fra Louis Vuitton. De har rettens ord for at maleriet skal konfiskeres og hun skal betale dyre dagbøder.

Men Nadia Plesner er sej! Hun vil kæmpe for kunstneres ytringsfrihed!

Hun skynder sig at få maleriet gemt af vejen, og stævner Louis Vuitton. Hendes budget til at føre sagen er ikke eksisterende – faktisk har hun stadig den gamle gæld fra første dom og hendes indtægt består primært af SU.

Mod hende står Louis Vuittons hær af 20 skrappe topadvokater.

Men Nadia får pressen med sig. Flere andre tegnere bestemmer sig også for at støtte hende, ved at tegne den berømte/berygtede taske (se eksempler på Nadia Plesners hjemmeside).

Det hele ender med, at Nadia Plesner vinder sagen, og hendes tegning bruges som eksempel og illustration på FNs side om ytringsfrihed.

Undervejs har hendes lille nødhjælpsorganisation – Simple living – fået samlet ind til mange gode og vigtige projekter. 

Nadia Plesner bruger altså sin kunst som en aktiv og effektiv stemme ind i samtiden. Nadia fortalte så indlevende om sine oplevelser, at vi var flere, der var nødt til at tørre en tåre væk fra øjenkrogen, da hun var færdig….

 

 

 

Lerarbejde med valgholdet

$
0
0

Jeg har før skrevet om det allerførste icebreaker-projekt for mit nye valghold: snirkelkrukker lavet i hold.

Vi har 2 moduler i træk, og i anden halvdel, stillede jeg eleverne overfor et nyt projekt – denne gang som enkeltmandsarbejde.

De skulle designe en lerpung ved hjælp af plademetoden og derefter dekorere pungen ved at lave mønster i den.

Arbejdet skulle gøres færdigt inden for modulet.

De unge mennesker arbejdede rigtig godt, og der kom mange flotte arbejder ud af det.

Kreative hilsner

Lertasker – gode for øjnene!

$
0
0

Måske så du sidste indlæg, hvor jeg viste et par af valgholdets flotte lerpunge frem? – Ellers kan du finde det ved at klikke på linket …

Derudover fik eleverne en hjemmeopgave. Næste opgave var at designe sin egen lertaske. Frit valg på alle hylder, bortset fra, at den ikke skulle fylde mere end et A4-ark! 

Der skulle tegnes skitse af tasken og mønster til at skære delene ud fra. Flere af eleverne valgte at tage udgangspunkt i fotos af tasker de fandt på nettet, og det gav udgangspunkt for en spændende om copyrights – et emne, der er relevant som aldrig før. Vi blev dog enige om, at eftersom denne opgave kun er til privat brug, kunne de bruge alt de havde lyst til.

Vi har brugt hvidler til opgaven – dels fordi jeg ELSKER den neutrale farve – dels fordi det er noget lettere at rydde op efter end rødler.

Jeg har flest piger på holdet, og derfor er mange af taskerne og det ses på produkterne – f.eks. her:

Men drengene var også gode til at finde en indgangsvinkel til opgaven – f.eks. som her:

Til sidst et kort spørgsmål:

Har du også valghold? I så fald: hvilke lerprojekter har du lavet sammen med dem?

Kreative hilsner

 

 

Træn kontraster – softice og valør

$
0
0

Det kræver mange overvejelser at lave et godt billede. Det helt åbenlyse er selvfølgelig motivet og begrundelsen for det.

Dernæst er der komposition og farvevalg som de åbenlyse, men kontrasten spiller en større rolle end de fleste tænker på – altså om der er en tilstrækkelig forskel på lys og mørke (og mellemtonerne). Det vi i billedkunst-sprog kalder “valør”.

Det arbejder vi for tiden med på valgholdet. Vi startede helt enkelt med at lave en skala og derefter tegnede eleverne et lille kuglebillede.

Derefter gik vi videre til at tegne softice – der er så mange lækre valør-skift – både bløde (hvor nuancen langsomt bliver lysere) og hårde kanter (hvor lyst og mørkt mødes).

Jeg er meget stolt af “mine” unge mennesker og deres arbejde, så jeg har glædet mig til at vise dem frem. Billederne hænger allerede på skolens lange gang og bliver beundret af forbipasserende!

Billederne er malet med almindelig hvid farveblyant (Lyra super ferby og Lyra groove) på sort kopi-karton.

Det kan man da kalde “eye candy”! Og næsten for lækre til skolens stramme kostpolitik ….

Det skal dog indføjes, at vi har arbejdet efter fotos og ikke efter “the reel thing” …. (desværre)….

Jeg håber indlægget har kunne inspirere dig til at arbejde med valør (og softice!)

Kreative hilsener

 

 


Op Art – version 2019

$
0
0

4.klasse er gået i gang med et helt nyt spændende projekt, som jeg glæder mig til at vise frem …. men her er en forsmag.

Udgangspunktet var en op art tegning. Du kan finde en vejledning til at lave den i mit gamle blogindlæg her.

Denne gang har jeg dog  krævet  lidt  mere  præcision – felterne  skulle  være nøjagtig  1*1cm,  og kuglerne  skulle  følge  baggrunds-gitteret.  Det  giver  et  lidt  skarpere  udtryk!

Børnene lavede baggrunden på et ark for sig selv, og fremstillede derefter et antal kugler, ved at tegne efter diverse runde ting og tegne gitter på kuglerne. Derefter har de klippet kuglerne ud.

Her er et fotografi af et af billederne, hvor en lille kugle er lagt ovenpå baggrundsarket … og nedenunder følger et foto af en af de store kugler.

Det næste mål er at få sat de forskellige fotografier sammen til en lille gif – altså en mini-film, hvor boldene bevæger sig ….. du ved, lige som dem, man sætter ind i f.eks. Facebook. Det kan være  lille mand, der hopper op og ned i begejstring …Jeg har lavet overskriften som en gif-film.

Jeg glææææder mig så meget til at vise dig, hvordan det færdige resultat! 

 

På glædeligt gensyn

 

 

 

 

Et lille sidespring

$
0
0

Normalt blogger jeg jo kun om min billedkunstundervisning her på siden, men her er et lille sidespring ….

Mine to linjefag er billedkunst og matematik. Gennem tiden har jeg produceret en del matematik-spil, som jeg har været glad for at bruge sammen med eleverne. Jeg har derfor besluttet at udgive nogle af dem. Du kan finde en oversigt her (eller finde dem på BubbleMinds) – der kommer flere til i den kommende tid 🙂

De bedste hilsner

Tina

Lertasker – nu med glasur … og nogle overvejelser om min lerrejse

$
0
0

Udover at inspirere andre, tjener denne blog også et andet formål. Den viser min billedkunst-rejse – skridt for skridt. 

Mine lerforløb er et eksempel på denne rejse. Hvad kan man lave – med elever – der er smukt at se på, og som samtidig lærer dem nogle grundlæggende teknikker og/eller lader dem kommunikere om det de har på sinde. 

Samtidig synes jeg, at det er vigtigt at komme langt udenom traditionelle skåle, krus mm … for på en eller anden måde, vil vi alligevel altid “tabe”til det maskinfremstillede service man kan købe i butikkerne. Altså ønsker jeg at lave lerprojekter, der kan noget andet – noget mere.

På en eller anden måde var snirkelkrukkerne en ny begyndelse for mig. Friheden til at “lege” og finde ud af, hvor meget leret kan bære. Jeg ved, at mange af jer har haft den samme oplevelse. 

James DeRosso har også en legende tilgang til sine monsterkrukker, og det er en af grundene til, at jeg holder så meget af at arbejde med at lave parafraser af hans krukker.

Det sidste års tid har jeg eksperimenteret lidt mere med at bygge efter (hjemmelavede) mønstre med plademetoden. Det er der bl.a. kommet valgholdets flotte lertasker ud af. Nu har de fået glasur. Jeg undersøger for tiden forskellige glasurer. Til disse tasker har eleverne brugt Botz-glasur – noget af det endda med glimmer, som du måske kan ane på billedet herover.

Jeg synes  resultaterne er blevet flotte, men jeg har stadig brug for at blive klogere…  men her er jeg altså nu på min rejse. Tak fordi du følger mig.

 

 

 

Sådan får du en lettere skolestart

$
0
0

Måske har du set min bog “Klasseledelse – helt praktisk” med undertitlen hvad jeg ville ønske, at jeg havde vidst noget før. 

En helt praktisk ting, jeg også ville ønske, at jeg havde vidst noget før, var “tricks” til at få en lettere skolestart …. for helt ærligt – de første skoleuger kan virkelig trække tænder ud! Nye elever – ny procedure-indlæring – måske nye fag eller samarbejdspartnere… Derfor er det godt at have nogle små praktiske idéer til at gøre skolestarten nemmere.

 

Projekter i hi

Et af de bedste billedkunst-kom-godt-fra-start-tricks er at have et uafsluttet projekt liggende i sommerferien.

På billedet ser du et barn nuværende 2.klasse, der er i gang med at færdiggøre en tegning, vi startede på i juni, da børnene gik i 1.klasse. Ved at have nogle uafsluttede projekter liggende, slipper jeg for at skulle starte nyt projekt op i alle mine 7 billedkunst-klasser på samme tid. 

Kendte projekter

Men nu er det jo ikke alle klasser, man viderefører. Næste trick er derfor at starte med noget, man har prøvet før. Når jeg får nye elever, starter jeg altid med tegnekurset. Udover at give eleverne et grundigt fundament for tegne-undervisningen, giver det mig ro, fordi jeg har prøvet forløbet mange gange før.

Inspirationshæfte

Det sidste trick er at begynde med et forløb fra andre – helst et der er beskrevet meget detaljeret (Ikke noget med Lad eleverne tegne noget fra deres sommerferie efter de i 4mands-grupper har talt om billedopbygning). 

Et forslag kunne være mine inspirationshæfter, hvor jeg trin-for-trin beskriver forløbene. Ofte – men ikke altid – indeholder de en guidet tegning, så alle eleverne får en god start og føler sig trygge ved projektet. Hvis du ikke kender mine hæfter, vil jeg gerne forære dig et gratis, så du kan se et eksempel på dem. Du finder det gratis inspirationshæfte Se giraffen her.

Men først skal du huske at holde en dejlig ferie, spise nogle is og lave noget du kan li’ og som gør dig glad.

Sommerhilsen fra

FruBilledkunst

 

PS  Hvis du ikke kender min bog om klasseledelse, kan du læse mere her. Det er langtfra et empirisk teoretisk opslagsværk, men praktiske erfaringer samlet fra en hverdag, der sandsynligvis ligner dig.

 

Fine fantasifulde slotte

$
0
0

 

1.klasse er i gang med at male de skønneste fantasifulde slotte, og jeg vil gerne give dig et glimt fra processen. 

Først har vi set på billeder af Visilji-katedralen. Selvom det er en kirke, ligner det på mange måder et eventyrslot. Vi talte om, hvad det egentlig er, der gør det eventyragtigt ….. Løgkupler, kulørte farver mm.

Derefter gik børnene i gang med optegningen. Vi talte om, hvordan man gør hele billedfladen spændende (komposition) og hvordan man tegnede et tårn bagved et andet (skabe dybde i billedet).

For at få harmoniske billeder, skulle børnene undersøge forskellige farveskalaer og lægge sig fast på en. Det er en stor udfordring, når man går i 1.klasse og liiiiige pludselig får lyst til et tilføje endnu en farve.

Til sidst – når billedet er malet færdigt – tilføjes detaljer med sølv/guld-farveblyanter.

Håber billederne har kunnet inspirere dig.

De bedste hilsner

PS Hvis du gerne vil lave projektet selv, kan du hente mere hjælp i mit inspirationshæfte, hvor der bl.a. er en tegneguide, som eleverne selv kan bruge. 

 

Årsplan til billedkunst – 1.klasse

$
0
0

Jeg vil her give forslag til en årsplan for 1.klasse. Her finder du en til 2. klasse. Følger du de to årsplaner, er alle FFM’ere dækket ind. Selvom FFmålene ikke er obligatoriske længere, har jeg medtaget dem, for at du kan se, at planerne når godt omkring det ungerne skal lære i de første to år.

Planerne er luftige – kun 5 projekter pr. år. For det første, fordi de løber over lidt længere tid – kvalitet tager tid. For det andet, fordi alle de kreative sjæle jeg kender, ALTID føler sig inspireret i årets løb til at tage nogle ekstra projekter ind. Det er der plads til i min årsplan.

Tegneforløb

Hver gang jeg får et nyt billedkunsthold, starter jeg altid med et struktureret tegnekursus. Det giver det bedste fundament.

I kurset lærer de vigtige teknikker – bl.a. at opdele et motiv i mindre dele (tegnealfabetet) og overlapningsteknikken. 

Her på bloggen kan du finde mit oprindelige tegnekursus ved at søge på “Hvordan lærer man at tegne”. Der er 5 indlæg …. men jeg vil råde dig til i stedet at købe mit hæfte med tegnekurset. Det er meget forbedret i forhold til kurset på bloggen, og desuden får du en håndfuld kopiark, der træner eleverne i teknikkerne.

Du kan læse om mit tegnekursus mange steder på bloggen – bl.a. her.

Hæftet med undervisningsmaterialet finder du her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan nævne elementerne i formalfabetet
  • Jeg kan opdele enkle motiver i formalfabetet
  • Jeg ved hvad overlapning er
  • Jeg kan tegne en ting foran en anden med overlapnings-teknikken

 

Tukaner

Jeg følger ofte tegnekurset op af et forløb, hvor børnene tegner tukaner – det er altid et hit at male tukaner! Skønne farvestrålende fugle med masser af personlighed.

Du kan læse om forløbet flere steder på min blog – bl.a. her.

Undervisningsmateriale kan du finde her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne en tukan efter guidet tegning
  • Jeg kan blande farver, så de bliver mere spændende at se på
  • Jeg kan udstille min tegning og præsentere den

 

Japanske kirsebærtræer malet på iPad

Børnene skal lære at fremstille digitale billeder. Hvis du har iPads til rådighed, er det fantastisk at fortsætte med et lille forløb med guidet tegning på dem.

Min skole har ikke iPads, men jeg har lånt nogle på CFU og suppleret med børnenes egne – så plejer jeg at kunne sammensætte et halvt klassesæt, så børnene kan arbejde i par.

I hæftet viser jeg trin for trin, hvordan man tegner et japansk kirsebærtræ i app’en Brushes Redux. Gennem forløbet lærer børnene hvordan man arbejder i lag, hvordan man ændrer penslen, hvordan man skifter farve og ændrer gennemskinnelighed (transparens). 

Du finder undervisningsmaterialet her.

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan kan tegne en digital tegning i flere lag
  • Jeg kan forklare, hvad lag er
  • Jeg kan ændre farve og penseltype i Brushes Redux

 

Fugle – sølvpapirsskulptur

Sølvpapir og tape er fantastiske materialer til at lave skulpturer. Første klasse kan lave nogle fine fugle.

Jeg har skrevet om projektet her (dog gennemført af 5.klasse, som “forprojekt” til FuglFønix-skulpturer).

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan fremstille en sølvpapir/tape-skulptur
  • Jeg kan præsentere min skulptur 

 

Eventyrlige slotte

Der er masser af fantasi og farveglæde i dette projekt. Det velstrukturerede forløb hjælper dem til at få succes med billederne.

Du kan læse om projektet her.

Undervisningsmaterialet finder du her.

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne et eventyrslot ud fra min fantasi
  • Jeg kan bruge forskellige materialer i min tegning

Med disse 5 forløb og de 5 forløb jeg har planlagt til 2.klasse, når man som sagt alle FFMerne.

Men man kunne også arbejde med:

 

Glade katte inspireret af Rosina Wachtmeister

 

 Det er et forløb alle ungerne elsker. I  er der kopiark, hvor børnene kan øve sig i at tegne katte på Wachtmeister-måden.

Der er også ark, hvor de øver forskellige baggrunde inden de skal beslutte, hvilken baggrund, de selv vil male.

Du kan læse om forløbet flere steder på bloggen – bl.a. her.

Undervisningsmaterialet finder du her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan genkende Rosina Wachtmeisters kattebilleder
  • Jeg kan tegne og male et katte-billede i hendes stil

Fuglereder tegnet med pastel eller Neocolor

Børnene skal lære at tegne med mange forskellige slags redskaber. I dette projekt tager vi fat på de dejlige pasteller (soft pastels).

Børnene bliver guidet gennem optegningen af en koloristisk fuglerede. De lærer om forskellige teknikker – hvornår er det smart at bruge siden af pastellen, og hvornår skal man bruge spidsen?

Du finder inspirationshæftet med trin-for-trin-vejledning her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne en fuglerede
  • Jeg kan fortælle om pasteller og kan bruge dem på forskellige måder

 

Popart inspireret af Wayne Thiebaud

Mmmm… dette projekt er både lækkert og lærerigt! 

Børnene lærer at blande lækre lyse farvenuancer. 

Samtidig kan du benytte anledningen til at fortælle om popkunsten.

Børnene har først lavet hver deres billede. Bagefter har jeg kopieret malerierne og så har vi samlet dem til et stort lækkert fællesbillede.

Du kan læse om forløbet her.

Undervisningsmaterialet finder du her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan blande lyse farver
  • Jeg kan male et billede af en lagkage
  • Jeg kan give eksempler på et popart-kunst

Der er også flere skønne dessertprojekter egnet til første klasse i Is, dessert og tyggegummimaskine … hvis du altså kan tåle så mange visuelle kalorier …

 

 

 

 

Håber det var til en hjælp ….

Kreative hilsner fra

PS – Brug Min Egen Bog flittigt

Når jeg får en ny klasse, køber jeg også altid en “egen bog” til dem. Det kan være enten en gammel kasseret bog eller en ny med blanke (ikke for tynde) sider. 

Du kan læse mere om “Min egen Bog” her

Årsplan til billedkunst – 2.klasse

$
0
0

2.klasse er et skønt klassetrin! Du har sandsynligvis haft ungerne et år, og fået lært dem nogle grundlæggende teknikker – nu skal der bare følges op på festen.

Her er mit bud på en årsplan i billedkunst til 2.klasse. Som jeg skrev under indlægget med årsplanen til 1.klasse, bliver alle FFMere dækket ind, hvis man følger planerne – Selvom De ikke er obligatoriske mere, har jeg medtaget dem for at vise, at du kommer fint omkring alt det børnene skal lære i billedkunst i de første år.

Mine planer er meget løst pakkede, så du har mulighed for at fylde andre projekter ind – enten fordi du bliver inspireret undervejs, eller fordi du har dine egne gode forløb.

 Blue Dog – parafraser

Jeg elsker dette forløb, fordi børnene altid får så mange af deres egne gode idéer puttet ind. Selvom man giver det samme oplæg, bliver billederne bare SÅ forskellige.

Forløbet indledes med en billedanalyse af nogle af Georg Rodrigues billeder, og derefter skal børnene lave deres egne versioner.

Du kan læse om forløbet her, og finde undervisningsmaterialer her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan genkende et Blue Dog billede
  • Jeg kan fortælle om nogle af George Rodrigues Blue Dog billeder
  • Jeg kan tegne Blue Dog på min egen måde
  • Jeg kan fortælle om mit billede

Uhyggelige frottage-dyr

Et sjovt forløb som eleverne ELSKER!

Først fortæller du om hvordan frottage-teknikken opstod, og derefter er børnene på struktur-jagt.

Billederne af de uhyggelige dyr er lavet som frottage-collage.

Du finder beskrivelsen af forløbet her:

Forslag til læringsmål:

  • Jeg ved, hvordan man laver frottagetryk og kan forklare det
  • Jeg kan lave et dyr i collage-frottage
  • Jeg kan nævne nogle ting, der får billedet til at se uhyggeligt ud

 

Snemænd i pastel

Der er 3 forskellige forløb du kan vælge imellem i hæftet – afhængig af klassens niveau: en enkelt snemand, et vinterbillede eller et sjovt og skørt snemandsbillede, hvor snemændene leger.

Gennem forløbet lærer eleverne både om pastel som materiale og om billedopbygning i forgrund, mellemgrund og baggrund.

Du kan læse om projektet her og finde undervisningsmaterialer her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan male en snemand med pastelkridt
  • Jeg kan nævne nogle fordele og ulemper ved at male med pastelkridt i forhold til Neocolor
  • Jeg ved, hvad baggrund og forgrund er
  • Jeg kan fortælle om mit maleri
  • Jeg kan forklare, hvorfor jeg har brugt f.eks. lilla/blå i sneen

 

Monsterkrukker

Fine, skæve og skøre monsterkrukker inspireret af James DeRosso.

Børnene starter med at tegne en skitse af deres krukke – efter at have fået at vide, at man ikke kan “bestemme” alt over leret.

Krukkerne kan laves enten med pølse- eller plademetoden. Derefter skal den laves så “skør” som muligt.

Til sidst skal krukkerne fotograferes og billedet skal beskæres.

Læs om projektet her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan lave en monsterkrukke
  • Jeg ved, hvordan man sammenføjer lerformer
  • Jeg kan fortælle om min krukke
  • Jeg kan være med til at lave en fællesudstilling, hvor vi skriver om vores krukker
  • Jeg kan fotografere og beskære billeder digitalt

Blyantstegning

Alle ejer en blyant, så når vi underviser om blyantstegning, giver vi børnene noget, de kan bruge resten af livet.

I hæftet viser jeg også, hvordan man laver sin egen tegnestub – så godt som gratis.

Der er øvelser og derefter skal børnene tegne klovnefisk.

Jeg bliver altid lidt overrasket, når jeg ser, hvor flotte billeder de små elever får lavet.

Du kan læse mere om forløbet her.

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg ved hvad en blyants hårdhed er, og jeg kan forklare det.
  • Jeg ved, hvornår jeg skal bruge f.eks. en 6B og en 2B blyant
  • Jeg kan få en blyant til at give forskellige nuancer

Det var mit bud på årsplanen, men I når sikkert mere.

Her er et par bud på andre projekter, man kan fylde ind i årsplanen. (Men du kan finde mange flere her på bloggen).

 

Giraf

Tegn skønne dyr, der stråler af personlighed.Optegningen er lidt sværere end f.eks. tukaner og pandaer, men en gennemsnitlig 2.klasse kan sagtens klare den.

Du guider optegningen af giraffen efter tegneguiden, og bagefter bestemmer børnene omgivelserne og farveholdningen….

I hæftet kan du se eksempler på giraffer malet med blyant, farveblyant og Neocolor. Der er både naturalistiske og koloristiske udgaver – så der er masser af inspiration til eleverne.

Læs om projektet her

Du får hæftet med undervisningsmaterialet helt GRATIS her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne en giraf efter guidet tegning
  • Jeg kan finde på en baggrund til billedet
  • Jeg kan udstille mit girafbillede og fortælle om det
  • Jeg kan blande farver i mit billede

 

Fyrtårn

Mange er lidt i tvivl om, hvordan man skal strukturere et maleforløb i indskolingen.

Her får du et eksemplarisk forløb, der gav malerier så smukke, at jeg næsten ikke kunne nænne at sende dem med børnene hjem.

Du kan bl.a. læse om forløbet her og finde inspirationshæftet her.

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan male et fyrtårn
  • Jeg ved, hvordan man blander sekundærfarver
  • Jeg kan blande farver både på paletten og på lærredet

Birketræer

Et fint lille akvarelprojekt med birketræer i efterårs- og vinterfarver.

Du kan læse om forløbet her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan male et landskabsbillede
  • Jeg kan blande akvarel-farver
  • Jeg kan udstille mit billede og fortælle om det

 

Se det summer

Et lille fint projekt til foråret eller forsommeren. Billederne bliver lavet som små collager.

Baggrunden er malet med pastel, og i hæftet er der nogle øvetegninger, der hjælper børnene med at få styr på teknikkerne.

Guldsmedene er malet for sig selv med Neocolor, klippet ud og derefter limet på.

Du kan læse om projektet her og finde undervisningsmaterialet her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kender til forskellige tegneredskabers udtryksmuligheder
  • Jeg kan nævne fordele og ulemper ved forskellige tegneredskaber
  • Jeg kan udstille mit billede og fortælle om det.

 

Kamel-billeder

Tegn charmerende billeder af kameler.

Igen et lidt sværere motiv, men der kommer altid en flok søde personlige dyr ud af det.

Efter optegningen bestemmer børnene baggrunden. I hæftet er der en lille håndfuld forslag, så alle eleverne kan føle sig trygge.

Du kan læse om projektet her.

Undervisningsmaterialet kan du få fat på her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne en kamel efter guidet tegning
  • Jeg kan finde på en baggrund til billedet
  • Jeg kan udstille mit billede og fortælle om det
  • Jeg kan blande farver i mit billede

Snirkelkrukker

Coil pots with glaze - www.FruBilledkunst.dkEt forløb, der er gået viralt på Pinterest.

Lav skønne kreative skulptur-krukker af ler.

Når jeg laver monsterkrukker med eleverne, tegner vi skitser først. Når vi laver snirkelkrukker, er det form-fabulering undervejs – en herlig kreativ proces.

Du kan læse om forløbet her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan lave en snirkelkrukke
  • Jeg kan skrive en forklaring til hvordan man laver en snirkelkrukke i Min egen Bog
  • Jeg kan sammenføje lerelementer
  • Jeg kan udstille min krukke og tage del i en fælles udstilling

 

Guitarcollager

Et spændende forløb inspireret af Picasso og Braques guitarcollager. Her får du både kunsthistorie, iagttagelsestegning og smukke collager.

Du kan læse om forløbet her og finde undervisningsmateriale her

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan nævne kubistiske træk i Picassos og Braques collager
  • Jeg kan fremstille en collage med kubistiske træk

Det var alt for denne gang.

 

Kreative hilsner 

 

 

PS – Brug Min Egen Bog flittigt

Når jeg får en ny klasse, køber jeg også altid en “egen bog” til dem. Det kan være enten en gammel kasseret bog eller en ny med blanke (ikke for tynde) sider. 

Du kan læse mere om “Min egen Bog” her


Årsplan til billedkunst – 3.klasse

$
0
0

Hvis du har haft børnene i de to første år, er det nu du kan nyde frugten af al dit grundlæggende arbejde. Børnene kan MEGET mere, når de kommer i 3.

Hvis du ikke har haft dem før, anbefaler jeg, at du laver en hurtig version af det strukturerede tegnekursus.

Her kommer min version af 3.klasses årsplan. Planen er luftig, så du kan tilføje flere emner – enten dem du tidligere har haft succes med eller nye projekter. Jeg kommer også med en håndfuld forslag, du kan plukke af.

Collager inspireret af Picasso og Braque

Det var de to herrer, der opfandt collagen, så hvad er mere relevant end at gå dertil, hvor det hele startede.

Børnene skal starte med at lave iagttagelses-tegninger af guitarer.

De skal også analysere nogle af de originale guitar-collager, og derefter skal de selv i gang.

Du kan læse om forløbet her og her, og finde undervisningsmaterialer her. I hæftet får du desuden masser af collageark i de rigtige farver – lige til at printe, så du ikke skal have besvær med at lede efter det.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan forklare, hvad en collage er
  • Jeg kan genkende kubistiske elementer i Picasso og Braques collager
  • Jeg kan lave en collage

 

Plakatforløb inspireret af Per Arnoldi

Dette forløb er jeg meget stolt af … hvis man må sige det…

Det kommer ind om flere meget relevante mål, som ikke bliver ramt så præcist i andre forløb.

Først ser klassen en del af Per Arnoldis plakater og taler om plakatens funktion – Hvordan får man kommunikeret klart og tydeligt?

Bagefter skal eleverne lave en parafrase på Arnoldis hattebilleder. Derigennem får de en fornemmelse for Arnoldis farveskala, før de skal eksperimentere med at finde deres egen.

Til slut laver børnene deres egen plakat-serie på to plakater. I mit hæfte har jeg beskrevet to metoder: malet og digitalt malet. Den sidste er langt den nemmeste og smukkeste, synes jeg.

Du kan læse om forløbet her og her.

Du finder undervisningsmaterialet her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan genkende Per Arnoldis plakater
  • Jeg kan fortælle om nogle fællestræk ved Arnoldis plakater
  • Jeg kan forklare forskellige formål med en plakat
  • Jeg kan fortælle om billedsymboler, og hvordan man udvikler dem.

 

Portrætforløb

Det er altid skønt at male portrætter med børn! Det er også en god anledning til at tale om det smukke, der er i ethvert menneske.

Jeg kan godt lide at kopiere børnenes tegninger, når de har fået tegnet portrætterne, og derefter lade dem male dem med forskellige materialer.

Du kan læse om forløbet flere steder har på bloggen, for det er et forløb, jeg elsker.

Du finder det bl.a. her og du kan finde undervisningsmaterialet her (optegningen gjort enklere) og her (om at bruge forskellige materialer til farvelægningen.)

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan fortælle om ansigtets proportioner
  • Jeg kan tegne og male et selvportræt
  • Jeg kan nævne fordele og ulemper ved at bruge Neocolor i forhold til pastel

 

Snirkelkrukker

Coil pots with glaze - www.FruBilledkunst.dkEt fantastisk forløb! Lad fantasien få frit løb, eller læg et tema ind over. Der er f.eks. mange gode havdyr-eksempler på nettet, hvis du søger på crazy coil pot.

Du finder en detaljeret vejledning her på min blog.

Du kan enten lade børnene tegne skitser først, eller bare lade dem fabulere mens de arbejder – jeg gør altid det sidste i dette projekt, fordi eleverne er gode til at inspirere hinanden undervejs.

Hvis I tager fotos af krukkerne, kan I lave en digital udstilling – gerne med tekst eller speak til ….

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan lave en snirkelkrukke
  • Jeg ved, hvordan man sammenføjer lerelementer
  • Evt. Jeg kan lave en digital udstilling

Hollandske tulipanmarker

I dette forløb kommer I  både omkring perspektivtegning, maleri og lidt kunsthistorie … og får de skønneste malerier.

Du finder undervisningsmaterialet her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne et billede med et forsvindingspunkt
  • Jeg kan blande farver
  • Jeg kender forskellige maleteknikker (vådt i vådt, duppe …)

Land Art

Lav et oplæg om Land Art og hiv ungerne med udenfor. Et kort, men sjovt forløb om forgængelig kunst.

Husk at fotografere værkerne.

Du kan læse om vores forløb her.

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan nævne eksempler på forgængelig kunst
  • Jeg kan lave land art – kunst
  • Jeg kan fotografere med telefon/tablet eller lign.

Det var mit forslag til årsplanen. Neden for finder du et par idéer, du kan supplere med, hvis du har lyst. Der er mange flere idéer på bloggen.

Du kan øverst søge på klassetrinnet, men de fleste forløb kan sagtens laves på andre klassetrin end jeg har lavet dem på ….

Snemænd i pastel

Fint lille vinterforløb, hvor børnene maler med pastel. Der er 2 versioner af forløbet, så hvis du har en udfordrende klasse, kan du vælge et af de nemmere.

Du kan også følge op med snemænd om natten – et herligt fantasisprudlende forløb.

Undervisningsmaterialet finder du her.

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan male en snemand i et landskab
  • Jeg kan lægge skygger på tegningen

Hunder i farver

Mal skønne kulørte hundebilleder inspireret af NewYork-kunstneren Linda Cheng.

En hel moderne tilgang til maleriet.

Undervisningsmateriale til hunde i farver

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan genkende Linda Chengs malestil og fortælle om nogle karakteristika
  • Jeg kan male et kulørt hundebillede

Pingviner

Et meget populært projekt!

Mal pingvinbilleder med Neocolor. I hæftet er der en guidet tegning af den første pingvin og mini-hæfter, der viser, hvordan man tegner flere pingviner. Man kommer også ind på den svære øvelse – at male hvidt med kulører.

Undervejs kan man også få rigtig mange gode samtaler om billedkompositionen – hvordan får man et billede i balance?

Undervisningshæfte

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne et velafbalanceret pingvinbillede
  • Jeg kan lægge skygge på tegningen

Her kan du finde mine andre planer:

Kreative hilsner 

 

 

PS jeg vil stadig meget gerne slå et slag for at du bruger “Min egen bog” til ekstra-arbejde, bundne opgaver og noter gennem årene.

Læs mere om Min egen bog.

Årsplan til billedkunst – 4.klasse

$
0
0

4.klasse er et specielt klassetrin – ungerne er nu på mellemtrinnet og måske har der været lærerskift – også i billedkunst.

Jeg begynder derfor årsplanen med et meget struktureret forløb, som gør det nemt at gå i gang, men du kunne også begynde med tegnekurset – det gør jeg næsten altid, hvis jeg får en ny klasse.

Derudover indeholder planen også et ret stort, men meget varieret arkitekturforløb, et iPad-forløb med maleri, et skønt tegneforløb og et lille maleforløb.

 

OP ART FORLØB

Op Art (Optical Art) er popartens lillesøster. Det er kunst, der leget med øjet.

Start med at se på billeder af “Op Arten moder”: Bridget Riley. Hun har brugt den klare grafiske sort-hvid kontrast i de fleste af sine billeder.

Tal om hvordan der er bevægelse i billederne.

I kan også se på billeder af Viktor Vaserely – også kaldet “Op Artens fader”, og tale om hans billeder. De er mere kulørte.

Derefter skal børnene selv i gang med at male op art. Her på bloggen har jeg en hel håndfuld små projekter, som du kan vælge mellem. Du skal nok ikke lave dem alle – det bliver for mange.

Her er en oversigt over alle de små projekter i forløbet.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan genkende op art billeder
  • Jeg kan forklare, hvordan man kan bruge lys og skygge til at forstærke “pop up” effekten
  • Jeg kan tegne et motiv med “pop up” – effekt

 

ARKITEKTUR PÅ MANGE MÅDER

Eleverne starter med at tale om bygninger ud fra en byvandring – enten lokalt eller virtuelt. Derefter skal de tegne byhuse, som senere udbygges til rummelige collager, linoleumstryk og til sidst omsættes til smukke lerrelieffer.

Du kan få rigtig meget hjælp til forløbet i mine to hæfter. I det første kommer jeg med forslag til en google-maps-byvandring i København. Jeg har skrevet forslag til de ting man kan tale om ved de enkelte bygninger. Der er et opgaveark, så du kan tjekke at eleverne har forstået begreberne.

Dernæst har jeg lavet nogle grundskabeloner til at tegne byhuse efter, så I slipper for al forholdsregningen. Desuden rummer tips til at udbygge tegningen til en collage.

I det andet hæfte forklarer jeg, hvordan man kan omsætte tegningen til et linoleumssnit, og hvordan man derefter kan lave smukke fællesbilleder.

Til sidst er der vejledning i at omsætte tegningen til et smukt relief.

Du kan bl.a. læse om forløbet her og her.

Du finder hæfte 1 (med optegning og collage-del) her, og hæfte 2 (med linoleumstryk og lerrelief) her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kender nogle arkitektoniske udtryk og kan forklare, hvad de betyder
  • Jeg kan tegne et byhus med flere etager
  • Jeg kan udvide min tegning til en rummelig collage
  • Jeg ved, hvordan man laver et godt linoleumstryk, og har lavet mindst 3 gode tryk
  • Jeg kan fremstille et lerrelief med arkitektur-elementer

 

ANTILOPER

Antiloperne er en fin tegneudfording for 4.klasse, uden at blive for svær. Samtidig giver de snoede horn masser af mulighed til at tale om hvordan man kan bruge lys og skygge i sine tegninger/malerier til at skabe en effekt.

I mit hæfte er der trin-for-trin vejledning til optegningen og forslag til at arbejde med farvelære, når det smukke motiv skal farvelægges – enten i naturalistiske eller koloristiske farver.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne en antilope
  • Jeg kan begrunde mit farvevalg
  • Jeg kan bruge lys og skygge til at forstærke min tegning

 

IPAD-MALERI – HOCKNEY-PARAFRASER

Hvis du har iPads til rådighed, er det oplagt at inddrage dem i undervisningen – ellers må du (ligesom jeg) klare dig med at låne dig frem. 

Mit hæfte indeholder 3 forløb, og i 4.klasse vil jeg foreslå det, der handler om at lave parafraser ud fra David Hockneys blomsterbilleder.

Jeg strukturerer det sådan, at eleverne først laver deres egen udgave af et af Hockneys værker, dernæst kan de bruge det de har lært til at arbejde videre og lave deres eget billede. Mine elever arbejder i par, da jeg ikke har mulighed for at låne så mange iPads.

….. og jo, du kan godt undervise i iPad-maleri, selvom du ikke selv er nogen “haj” til teknik. Jeg har lavet en del af undervisningen som selvstudium for børnene, så du kan kopiere arbejdshæfterne direkte fra mit undervisning-hæfte, og lade dem hjælpe hinanden 🙂

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan forklare fordelene ved at arbejde med flere lag i et billede
  • Jeg kan arbejde med flere lag i et billede
  • Jeg kan vælge en velegnet pensel i Brushes Redux
  • Jeg kan male et digitalt maleri

 

RUNDETÅRN

Et skønt og festligt forløb 🙂

Eleverne skal først se på Robert Delaunays billeder af Eiffeltårnet, og tale om hvordan han har valgt farver, der er langt fra de naturlige.

Bagefter skal de selv male et koloristisk billede af vores eget Rundetårn. De guides gennem optegningen, og derefter slippes de løs. Vi har brugt akvarel, pastel og en smule farveblyant til billederne.

Du kan bl.a. læse om forløbet her og her.

Undervisningsmaterialet finder du her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne Rundetårn
  • Jeg kan male et koloristisk billede inspireret af Robert Delaunay

 

Her slutter min årsplan for 4.klasse … men du kunne også tilføje nogle af disse forløb.

 

Memes / citater om billedkunst

Et kort forløb der udover en reflektion af billedkunst-faget, rummer digital fotografering, billedbehandling og fremstilling af en digital collage i flere lag.

Du kan læse om forløbet her.

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan redigere et digitalt billede
  • Jeg har en viden om balance i et billede
  • Jeg kan lave et billedkunst-meme/ visuelt citat

 

Plakater

Hvis du ikke tidligere har arbejdet med plakater (også nævnt i planen for 3.klasse) synes jeg du bør overveje det. 

Det er et grundigt forløb med fokus på billedlæsning, billedkommunikation og farveholdninger og selvfølgelig – fremstilling af plakater. Enten “i hånden” eller på iPads.

Du kan læse om forløbet her og her.

Du finder undervisningsmaterialet her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan genkende Per Arnoldis plakater
  • Jeg kan fortælle om nogle fællestræk ved Arnoldis plakater
  • Jeg kan forklare forskellige formål med en plakat
  • Jeg kan fortælle om billedsymboler, og hvordan man udvikler dem.

Fugl Fønix

Lav skulpturer i sølvpapir og tape. 

Du kan læse om forløbet her og her. Eleverne har i grupper lavet skulpturer af Fugl Fønix.

Jeg har ikke lavet noget inspirationshæfte om teknikken (endnu), men du kan eksperimentere dig frem sammen med eleverne.

Skulpturarbejdet er ikke formuleret i de små (vejledende) delmål, men i beskrivelsen for området (obligatorisk område) står:

Eleverne skal arbejde med at skabe en skulptur, en tredimensionel genstand, der har betydning for mennesker uden at have en praktisk funktion. 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan samarbejde om at fremstille en sølvpapirs-skulptur
  • Jeg kan fortælle om Fugl Fønix og derudfra beskrive gruppens skulpturvalg

——-

Det var alt for denne gang. Jeg håber, du har fundet inspiration til din egen plan. Del gerne indlægget med kollegaer, der kunne have glæde af det.

Her kan du finde mine andre planer:

Kreative hilsner 

 

 

Årsplan til billedkunst – 5. klasse

$
0
0

Tak for den søde respons jeg har fået fra nogle af jer på Facebook – det varmer!

Når eleverne kommer i 5.klasse, kan man får alvor udfordre dem! Jeg har sammensat en årsplan, der kommer vidt omkring. Som altid er min plan “luftig”, så der er tid og plads til at du kan fylde ud med andre gode idéer.

Vaskebjørne i linoleumssnit

Vaskebjørne er skønne og charmerende og fantastiske motiver til linoleumstryk. Tegn dem gerne først, så eleverne har helt styr på formerne.

Læs om projektet her. … dog kun den malede udgave.

Du kan finde undervisningsmaterialet her.  Der er vejledning i hvordan man tegner vaskebjørnene og idéer til farvelægningen. Linoleumssnittet er kort beskrevet.

Bagefter kan du overveje et linoleumssnit mere med et selvvalgt motiv / tema.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan lave et linoleumssnit
  • Jeg ved, hvordan man laver et godt aftryk (tilpas mængde sværte)
  • Jeg har lavet mindst 3 gode tryk

 

Opstillinger med inspiration fra Wilhelm Lundstrøm

Mal parafraser af Wilhlem Lundstrøms kendte og ikoniske opstillinger.

Du kan se lidt fra vores forløb her.

I undervisningshæftet får du trin-for-trin vejledning til at guide børnene i optegningen af 3 forskellige opstillinger – lige til at gå til ….

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan genkende Vilhelm Lundstrøms opstillinger
  • Jeg kan fortælle, hvad der er specielt for hans opstillinger
  • Jeg kan male en opstilling inspireret af Vilhelm Lundstrøm

 

 

Fotoalfabetet

Et fint fotoprojekt, hvor børnene virkelig oplever, at det er en god idé at løfte i flok.

Alfabetets bogstaver fordeles mellem børnene, der derefter skal ud for at finde bogstavet i deres nærmiljø. Eleverne skal til sidst danne ord ud af den fælles billedbank.

Læs om projektet her.

Du kan finde undervisningsmaterialet her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan beskære et foto
  • Jeg kan redigere et foto
  • Jeg kan oploade et foto til klassens billedbank (f.eks. i dropbox, google drev…)
  • Jeg kan downloade fra klassens billedbank

 

Tapeskulpturer

Tapeskulpturer er opsigtsvækkende og imponerende – uanset om du vælger “bare” at lave en lille håndskulptur eller en “full size” skulptur med diverse kreativt tilbehør.

Det er desuden overkommeligt i pris og sviner kun en lille procentdel af, hvad gips gør.

Se billeder af Jenkins vilde tapeskulpturer og bliv inspireret til at lave forrygende installationskunst.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan lave en tapeskulptur
  • Jeg kan forklare hvad en tapeskulptur er og hvordan den bliver fremstillet
  • Jeg kan deltage i kulturprojekter

Lær perspektivtegning

Mit perspektiv-forløb er delt op i 4 dele med stigende sværhedsgrad. Først en fotoudfordring, dernæst to øve-billeder og til sidst skal børnene tegne et værelse med et forsvindingspunkt.

Hvis du ikke føler dig tryg ved at skulle undervise i perspektivtegning, kan alle disse forløb faktisk klares med kopiarkene. Der er ganske lidt forberedelse tilbage til dig.

Du kan læse om projektet her.

Undervisningsmaterialet finder du her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan forklare, hvad et forsvindingspunkt er
  • Jeg kan bruge perspektivtegning til at få dybde ind i et billede

Til sidst en håndfuld idéer du kan supplere med, hvis du har tid og lyst:

Portrætter fra gamle dage

En alternativ måde at arbejde med portrætter på – at give dem et gammeldags look. I hæftet er der masser af kopiark, så eleverne kan lære at tegne “gammeldags” tøj og lave frisurer der passer til.

 

Du kan læse om forløbet her.

Undervisningshæftet med masser af kopisider finder du her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne et portræt
  • Jeg kan farvelægge med valørfarver
  • Jeg kan tegne forskellige frisurer og klædedragter

Rundetårn

Skønt farverigt billede af Rundetårn. Måske et samarbejde med historie om Christian IV?

Billederne er inspireret af den spændende franske maler Robert Delaunay. Han malede adskillige malerier af Eiffeltårnet (Det har jeg også lavet et hæfte om), men dette projekt er en dansk pendant.

Du kan læse lidt om projektet her, og her kan du finde undervisningsmateriale med trin-for-trin vejledning til optegningen.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne Rundetårn
  • Jeg kan male det i fauvistiske stil (med meget kulørte farver)

Antiloper

Umiddelbart ser det måske svært ud at tegne antiloper, men med de udførlige trin-for-trin-beskrivelser, er det lige til at gå til. Samtidig er det er super flot forløb, der kan drejes i enten en naturalistisk eller en koloristisk retning – en perfekt udfordring for en 5.klasse (men kan også bruges i en 4.klasse).

Læs om forløbet her og se flere flotte billeder. Hæftet kan du læse om her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne en antilope
  • Jeg kan få hornene til at se snoede ud ved at lave lys og skygge
  • Jeg kan argumentere for mit farvevalg

Lerraslere

Et kort forløb (2 gange) hvor eleverne lærer at forme en lerkugle med små lerperler indeni, kuglen rasler, når den er brændt.

I forløbet lærer eleverne flere teknikker – bl.a. jydepotte-metoden, trimning og glitning. Forløbet er super som indledning til et lerprojekt, da eleverne lærer noget om lerets muligheder (og begrænsninger) … men kan også bruges som en lille lækkerbidsken – f.eks. til årets sidste timer.

Ingen FFM’ere desværre – forløbet er mest hygge og teknik-indlæring.

Læringsmål: 

  • Jeg kan forklare og demonstrere, hvad jydepottemetoden er
  • Jeg kan forklare og demonstrere hvordan man trimmer og glitter en lerfigur

Efter 5.klasse får mine elever deres egen bog med hjem. Brug gerne årets sidste time til at evaluere, hvad I har lavet i løbet af årene. Det er altid sjovt at for dem at mindes gamle projekter og se deres fremskridt. 

Her kan du finde mine andre planer:

God arbejdslyst.

Venlig hilsen

 

En lille personlig opdatering

$
0
0

Kære kreative net-venner

Bloggen har været meget stille den sidste måneds tid – som du måske har bemærket.

Normalt plejer jeg at skrive et par gange – også i løbet af sommerferien, fordi jeg altid har gang i nogle kreative projekter. Det har jeg også haft i denne ferie – men dog af en lidt anden slags ….

Min ældste datter blev nemlig gift midt i juli

Et par uger efter det havde jeg rund fødselsdag – 50 år. Jeg fejrede det relativ roligt sammen med familien, mens vi ladede op til næste bryllup! 

I lørdags holdt vi så bryllup igen – denne gang for min yngste datter … endnu en smuk brud, synes den stolte mor.

I dag startede det nye skoleår så på vores skole – med møder, kurser og planlægning.

Jeg har lige fået printet det nye faghæfte for valgfaget og fået den læst igennem for første gang. Jeg glæder mig så meget til det forløb, og glæder mig allerede til eksamen om to år. Det bliver godt!

Varme hilsner fra

FruBilledkunst/Tina

Det her har jeg glædet mig til! – 1.del af et fint galleri

$
0
0

Her er et indlæg, jeg skrev kort før ferien, men ikke fik nået at udgive … Men du skal ikke snydes, for det her er virkelig et fantastisk projekt!

—–

Jeg er bare så stolt af mine valgfagselever, og jeg har glædet mig til at vise de super-flotte tegninger frem, som de har lavet. 

De har arbejdet ud fra fotos og kun brugt hvid og sort farveblyant …. Jeg viser dig lige et par billeder mere, før jeg skriver lidt om processen.

Inden dette projekt, har vi arbejdet med tegneteknikker og iagttagelse. Måske har du set de flotte softice, som de har arbejdet med?

Dyrene er tegnet op ved hjælp af kvadrerings-metoden – dog måtte jeg finde på et trick for at undgå at tegne nettet op på de endelige billeder. Ved at bruge metoden, sikrer man sig, at proportionerne holder – noget, der ellers kan være svært …

Jeg har en del flere billeder, jeg meget gerne vil vise dig, men for ikke at gøre indlægget for lagt, har jeg delt det i to.

Glæd dig til resten af de smukke billeder!

De bedste hilsner

Viewing all 574 articles
Browse latest View live