Quantcast
Channel: FruBilledkunst
Viewing all 574 articles
Browse latest View live

Faglighed, kreativitet og god stemning

$
0
0

1000 tak til de skønne kvinder, der sidste torsdag var til inspirations-kursus her i Næstved. Vi havde en fantastisk dag – fyldt med faglighed, kreativitet og masser af god stemning.Her er et par glimt fra kursisternes kreationer.

Hvis du har lyst til at komme på et lignende kursus, bliver der snart mulighed for det i København K og i Herning.  Vi lavede også et blyantstegning-forløb, men det nåede jeg ikke at tage billeder af…


FruBilledkunstkursus – for første gang i København og Herning

$
0
0

Da mange har efterspurgt et kursus i Københavns-området, har jeg nu fået tilrettelagt et i slutningen af januar. En måneds tid senere tager vi til Herning, hvor jeg glæder mig til at dele masser af inspirations til din billedkunst-undervisning.

Kurset har samme indhold som det, vi for nyligt har været afholdt i Næstved. Det blev en stor succes. Her er et par udtalelser fra evalueringerne:

Topkarakter – alle mine forventninger blev indfriet!

 

Det var helt igennem topdollar
Indholdet var spændende og meget brugbart ifht den aldersgruppe jeg arbejder i, både i skole og SFO.
Det er helt ok, at tingene ikke blev færdige. Det vigtigste er jo, at få lært nogle teknikker som man kan bruge i sin daglige praksis.
Lækker og meget rigelig mad, tak for det.
Sidst, men ikke mindst : 
Tak for sjov, humoristisk og god stemning hele dagen.
Det har simpelthen været en superskøn dag.

 

Dagens program

Føler du dig usikker på ler, eller vil du gerne bare inspireres?

Vi skal arbejde med to forskellige teknikker, når vi skal lave lermonstre inspireret af James DeRossos værker. Du får 1 eller 2 små fine monstre med hjem, som enten kan brændes eller bare tørres.

 

Har du prøvet guidet tegning? 

Guidet tegning er en struktureret teknik, der kan få ALLE til at tegne gode vellignende billeder. På kurset vil jeg kort gennemgå teknikken, og derefter prøver vi et forløb, hvor vi tegner påfugle.

Hvis du ikke har prøvet guidet tegning før, vil du blive overrasket over de flotte resultater! … og samtidig lærer eleverne en grundig tegneundervisning, der giver dem mod på at give sig i kast med selv komplicerede motiver.

Vil du gerne dybere ind i blyanternes forunderlige muligheder?

Mange ved ikke hvilke fantastiske muligheder, der ligger gemt i blyanter.

På kurset vil du lære noget teori og vi starter på et blyantstegningsprojekt. 

PS – vidste du at tegningen her er lavet af et almindeligt skolebarn i 2.klasse? Nu kan du lære teknikken, så du kan lave lige så flotte billeder med dine elever.

Kunne du tænke dig at blive præsenteret for – og arbejde med et grydeklart arkitekturforløb?  

Arkitektur fylder rigtig meget i vejledningen – her bliver du præsenteret for et forløb, hvor eleverne hurtigt kommer i gang med en række centrale begreber. 

Du kan tage en ekskursion med dine elever … eller lave den digitalt hjemme på skolen ved at bruge Google Maps, hvis budgettet ikke rækker til de store armbevægelser.

På kurset lærer du nogle grundlæggende begreber og får idéer til at brede projektet ud til et længere forløb.

——————————————————————————————————–

Du tilmelder dig kurset ved at udfylde skemaet her.

Prisen for kurset er 1250 kr.ex. moms. – forplejning inkluderet.

Tilmeldingsfrist for kurset i København: onsdag den 23. januar 2019

Tilmeldingsfrist for kurset i Herning: fredag den 8. februar 2019

[contact-form]

Lær at tegne … i 1.klasse

$
0
0

1.klasse er i gang med mit tegnekursus, og i den forbindelse, har de lavet nogle fine små collager (inspireret af Karin Olesen).

Jeg har tidligere undervist børnene i overlapningsteknikken – altså hvordan man skaber dybde i sine billeder ved at tegne en figur foran en anden. 

For at børnene skal blive rigtig gode til det, tegner vi collagerne af. Det er en god og sjov øvelse.

Dette er blot et enkelt lille element i mit tegnekursus. Du kan læse mere om det på bloggen, og få fat i det her.

 

 

 

PS Husk inspirationskursus i Herning og København i januar/februar

Tilbageblik 2018 – første del

$
0
0

Kære kreative net-venner.

Tak, tak, tak ….

1000 tak til alle jer, der følger min blog. Tak for jeres trofasthed, jeres likes og delinger. Tak for jeres dejlige hilsener og kommentarer. Det betyder så meget!

Ind imellem er jeg oven i købet så heldig at se glimt fra udstillinger, hvor lærere har brugt mine materialer, og ungerne har fået lavet nogle fantastiske billeder. Det gør mig begejstret! 

En særlig tak til jer, jeg (vi) har mødt på vores kurser på Sjælland og på Færøerne. Det er altid en fornøjelse at være sammen med jer, og have god tid til at snakke om billedkunst.

I løbet af året er der også kommet temmelig mange nye abonnenter til bloggen – et varm velkommen skal lyde til jer. Jeg er taknemmelig for, at I viser mig den tillid. Hvis du også gerne vil have inspiration fra bloggen direkte i din mailboks, kan du tilmelde dig listen. Du finder tilmeldingsfeltet i højre side (på computer og iPad) eller heeelt nede i bunden på telefonen

Min blog har her i julen fejret 6 års fødselsdag på denne adresse. (De første 7 måneder bloggede jeg på en gratis-side). Det har været en dejlig rejse, fra jeg oprindelig startede bloggen udelukkende som ekstra sikkerhed for at gemme mine fotos og erfaringer til det, den er blevet til i dag. 

Tilbageblik.

Nytåret også en tid, hvor jeg holder af at gøre status – og sætte nye mål. Måske kan det hurtige tilbageblik også give dig idéer til dine kommende billedkunst-projekter.

Indlægget er delt i to dele for ikke at blive for langt. Del 2 kommer i morgen.

Jeg startede året med at male smukke påfugle sammen med 2.klasse. Det er et maleforløb, hvor eleverne lærte hvordan man kan få struktur i maleprocessen…. udover smukke billeder, selvfølgelig.

4.klasse tegnede op art – en evergreen her på bloggen. Du kan finde tegnevejledning til adskillige op art projekter, ved at bruge søgefeltet.

Den sidste del af vinteren havde jeg fokus på Færøerne. 2.klasse tegnede nogle fine færøske fantasilandskaber, og 1. og 4. klasse malede flotte søpapegøjer

I slutningen af februar landede vi (HrBilledkunst og jeg) på Færøerne for at holde et 3-dages kursus. Det var nogle dejlige dage sammen med en flok skønne kreative færinger. Vi glæder os meget til uge 14, hvor vi vender tilbage med endnu et 3-dages kursus.

Da vi kom hjem, arbejdede jeg med 3.klasse med digitale billeder. Vi valgte at lave billeder med citater om billedkunst.

1.klasserne arbejdede med Rosina Wachtmeister katte – det er altid et godt projekt, der giver flotte fantasifulde billeder. 2.klasse malede Blue Dog. Hvis du ikke har prøvet forløbet før, vil jeg opfordre dig til at gøre det – det er altid festligt! 

3.klasse var i gang med et godt, men langt selvportrætsforløb. Vi arbejdede både med blyantsbilleder, portrætter i neocolor og til sidst pastel-portrætter. Det er altid spændende at se, hvordan børnenes viden øges gennem et længere forløb som dette. Derudover giver kunsthistorien altid perspektiv til en verden, hvor selfies er hverdag.

I forbindelse med et trafik-emne, tegnede jeg iagttagelsestegninger af cykler sammen med 2.klasse.

4. klasse malede rundetårn inspireret af Delaunay – flotte og farvestrålende, og 1.klasse malede farverige slotte. 

Jeg håber tilbageblikket har inspireret dig til nye billedkunstprojekter. Der er inspirationshæfter til en del af forløbene, hvis du gerne vil have mere hjælp til forløbene.

Jeg vil også meget gerne minde om vores inspirationskurser i København(31/1/19) og Herning (28/2/19). En hel skøn dag fyldt med forløb du kan gå lige hjem og bruge, baseret på grundig teori. Vi når at komme omkring 4 gode projekter på dagen, og derudover får du idéer til flere. 

Resten af tilbageblikket kommer i morgen. Tak fordi du læste med. 

Kreative hilsener

 

 

 

 

 

2018 (2.del) – tilbageblik, nye hæfter og et kig fremad

$
0
0

Hej igen kære kreative net-venner

I går skrev jeg første del af et tilbageblik som jeg håber kan inspirere dig til at lave nogle lignende projekter.

Sidst på skoleåret, sluttede min ene 3.klasse af med at male kattebilleder med inspiration fra nettet.

Den anden 3.klasse lavede lækre glittede lerraslere. Du kan finde en grundig beskrivelse her på bloggen – det er en super introduktion til at arbejde seriøst med ler.

Desuden nåede klassen at male tulipanmarker (og at lære noget om forsvindingspunkter og perspektiv).

Efteråret har budt på et meget stort projekt om former, farver og følelser, der mundede ud i parafraser af Franz Marc ekspressionistiske hestebilleder. Det var et meget stort projekt, så jeg arbejdede med det med både 3.4. og 5.klasse.

Du kan læse om projektet flere steder her på bloggen – f.eks. her, her og her.

2.klasse malede isbilleder inspireret af Wayne Thiebaud og lærte undervejs en masse om at blande (lyse) farveblandinger.

Efter det lavede de nogle charmerende monsterkrukker i hvidler. De har også selv fotograferet dem i vores lille iPad ministudie.

Mine nye 1.klasser har selvfølgelig arbejdet med tegnekurset her i efteråret.

2019 bliver et spændende år. Jeg har overtaget valgholdet i billedkunst, da min søde kollega gik på pension. Jeg glæder mig til at fortælle om vores arbejde.

Jeg har også gang i et par gode lerprojekter, som endnu ikke er vist frem på bloggen. Det tegner til at blive rigtig godt!

Nye udgivelser

Der er kommet 4 nye inspiraitonshæfter i årets løb.

Først og fremmest er der tegnekurset, der er et revideret og udvidet kursus i forhold til det, jeg lagde på bloggen i for mange år siden. Det er også blevet en af mine mest populære udgivelser. 

Dernæst kom Påfugle-hæftet med tegneguide og trin-for-trin-vejledning til maleprocessen, efterfulgt af Søpapegøje-hæftet.

Sidst på året udkom hæftet, hvor jeg har samlet alle forberedelses-papirer, tegneguides, kopiark og overvejelser fra ekspressionisme-forløbet.

Desuden udgav jeg i august et lidt anderledes hæfte – nemlig mine erfaringer om klasseledelse. Helt praktisk og nede på gulvet. Egentlig skrevet, fordi jeg gerne ville samle mine noter og kopisider til min datter, der vil læse til lærer…. men hæftet er blevet rigtig godt taget imod af mange af jer – tak for det.

Kurser

I november afholdt vi vores første kursus, hvor vi stod for alting selv. Det blev en skøn dag i Næstved, og vi glæder os til at gentage kurset i København den 31/1/19 og Herning den 28/2/19.

Vi vil også gerne holde kurset i f.eks. Århus, men har endnu ikke fundet et egnet lokale.

Og så er der – som nævnt – kurset i Thórshavn – det bliver dejligt at komme tilbage til nye og gamle venner.

Kreative hilsener

 

 

 

Hvordan får du begyndt din lektion effektivt?

$
0
0

Du kender det.

Klokken ringer og børnene kommer ind efter frikvarter. Med røde kinder og hovedet fyldt af frikvarterets leg og småkonflikter. Nogle børn har let ved hurtigt at omstille sig til timens emne, men andre har brug for lidt hjælp.

Der er derfor mange af os  “opfinder” en rutine til de første minutter af lektionen. I mine matematiktimer, bruger børnene 5-10 minutter i starten på at regne stille for sig selv. Det giver dem roen til at samle tankerne.

I billedkunst har jeg gennem de sidste mange år brugt træningsark som “opvarmning” i billedkunst. Nogle af dem kan du finde i mit tegnekursus, hvor jeg skriver mere om fordelene ved at bruge dem – hvoraf en af dem er, at det giver en fantastisk begyndelse på en lektion.

Men jeg har kun brugt dem i perioder af den simple grund, at jeg ikke har haft så mange. Men det har jeg bestemt mig til at gøre noget ved!

Derfor har jeg nu lavet et træningshæfte, der kan hjælpe dig med at få en god start på timen (og mange andre fordele). Jeg har gennem hele efteråret afprøvet forskellige opgavetyper af i mine klasser, og blevet klogere på, hvad der fungerer, og hvad der er lidt sværere at få til at “glide”. Opgaverne skal være lette at forstå, tilpas udfordrende og afvekslende. 

Men det er naturligvis ikke det eneste formål. Ud over at hjælpe læreren til en god start på timen, træner hæfterne også iagttagelse, formopfattelse og øje-hånd-koordination. What’s not to like?

Men jeg synes, at du selv skal have lov til at prøve det af. Derfor har jeg lavet et lille gratis demo-hæfte til dig, så du kan prøve opgave-typerne af. I demo-hæftet er der 3 siders opgaver og en side lærervejledning. Købeudgaven indeholder 12 siders opgaver og 4 siders lærervejledning.  

Mange siger, at jeg sælger mine hæfter for billigt, men jeg vil hellere nå længere ud og gøre forskel, end at sælge færre dyrere hæfter. Derfor har jeg besluttet at sælge træningshæfterne for kun 20kr (enkeltbruger-licens). Vil I gerne kunne dele på skolen (afdelingen), har jeg lavet en afdelingslicens til 80kr. ex. moms.

Du kan læse mere om hæfterne her. Der er også links til Bubbleminds og Saxo, hvor du kan hente dit hæfte. 

Hvis du vil læse mere om licenstyperne og hvilke rettigheder de giver, kan du finde det her:

Jeg håber du vil blive lige så glad for at bruge dem, som jeg er. Det er planen, at der skal udkomme nye træningshæfter i februar og marts, så du (og jeg) ikke løber tør for opgaver.

Kreative hilsener

PS – har du et godt tip til at samle koncentrationen i begyndelsen af timerne? …. eller et godt træningstip? Så skriv gerne en kommentar.

PPS

Husk at du kan være med til en hel dag med fokus på billedkunst ved at tilmelde dig et af mine kurser, der holdes i København og Herning.

Læs mere ved at klikke på billedet.

 

Hvem er rig?

$
0
0

Jeg har også 2.klasse i kristendomskundskab, og for kort tid siden arbejdede vi med beretningen om den lille mand, Zakæus. Zakæus var måske nok rig i kraft af sit arbejde som skatteopkræver, men som mennesker var han fattig.

Vi har i klassen talt om, hvad det egentlig er, der gør et menneske rigt …. rigt som menneske. Det kom der en rigtig god snak ud af. 

Jeg besluttede, at børnene skulle lave små lermønter, hvor de viste noget af alt det, de er taknemmelige for – noget at det, der gør, at de kan føle sig som rige mennesker. At forløbet faldt midt i november – op til den amerikanske Thanksgiving, var bare et ekstra plus.

Først tegnede de skitser af mønterne, og gangen efter lavede vi dem i ler. Jeg er så spændt på at se dem, når de kommer ud af ovnen.

Følg med her på bloggen.

Kreative hilsener

PS

Husk at du kan få en hel dag fyldt med billedkunst-inspiration. 

Tilmeld dig kurset i København eller Herning.

Del gerne blogindlægget, hvis du kender en kollega, der kan have gavn af det.

 

Hvordan holder du dig i form?

$
0
0

Hvordan holder du dig i form?

Nej, jeg taler hverken om vægt eller fitness! Jeg taler om at holde dine kreative muskler og teknik i form. 

I mit forrige indlæg skrev jeg om, hvordan du kan træne eleverne i iagttagelse og øje-hånd-koordination. 

Men hvad med dig selv?

 

Hvordan kan du li’ at holde tegne/male/modellerings-formen? … Eller er det ikke noget du noget bruger tid på?

Jeg elsker at blive klogere og dygtigere til at lave billedkunst, så jeg er altid på udgift efter god undervisning. Det er dog sjældent, jeg har tid til at tage på kursus, men heldigvis er der så meget god undervisning på nettet.

Jeg har gennem tiden købt en del kurser om pastel (bl.a. af Karen Margulis, Marla Baggetta, Margaret Dyer, Christina Ivers m.fl). 

Mellem jul og nytår var jeg med til et tegnekursus på Facebook. Lærerens stil var meget anderledes end min, men det betyder ikke, at man ikke kan lære en masse.

Lige nu følger jeg et tegnekursus fra Matt Fussell. Det er super interessant at se, hvordan andre formidler, samtidig med at man selv holder sig i form.

Men nu til mit indledende spørgsmål:

Hvordan holder du dig i form?

Nogle gode anbefalinger?

De bedste hilsener

FruBilledkunst

PS Hvis du bor i nærheden af København eller Herning, har du chancen for at komme med til en inspirationsdag, hvor du får en hel håndfuld billedkunst-projekter – lige til at bruge i din undervisning.

Læs mere på dette link, hvis du er interesseret.

 

 


Du har smukke øjne

$
0
0

Jeg elsker – ELSKER – at male selvportrætter med børn. 

3.klasse er lige startet på et selvportrætsforløb, og som indledning, maler vi små øjenbilleder.

Børnene bliver først guidet gennem optegninger af øjnene. Det i sig selv er altid spændende, for selvom de har set sig selv i spejlet gennem mange år, er der alligevel detaljer de først opdager, når de skal til at tegne dem.

Dernæst er der alle farverne. Øjne er smukke, og ingen har bare “blå” eller “brune øjne”. Øjnene er fyldt med fantastiske nuancer, der kun kan komme frem, når vi blander farverne og lægger dem i lag – gerne mange lag! Ofte sidder børnene med 7-8 Neocolor-farver for at blande sig til den rigtige farve, de har iagttaget i spejlet.

Det “hvide” er slet ikke papirhvidt. Også her skal vi blande flotte lyse nuancer.

Og så er der den vigtige “lysklat”, der får øjet til at se levende ud. Nogle gange får man dækket det område, der er afsat til lys, men så findes der heldigvis råd for det! Lyset kan genskabes med en lille klat maling eller en fed oliepastel.

Jeg glææææder mig til at vise fremskridtene, efterhånden  som projektet skrider fremad.

De bedste hilsener

PS – hvis du gerne vil have lidt hjælp til dit selvportrætforløb har jeg udgivet 2 hæfter. Hvis du har lyst, kan du læse mere om dem her

  • Lær at tegne et portræt
  • Sjov med portrætter

PPS husk mine inspirationskurser i København 31/1/19 og Herning 28/2/19, hvis du bor i nærheden

 

 

 

Reprise – BlueDog

$
0
0

Nogle forløb er så gode, at man må bruge dem gang på gang. BlueDog er et perfekt eksempel på det.

Som altid startede vi med at se på George Rodridgues værker. Nogle er “just for fun”, nogle er kommentarer til andre kunstnere (f.eks. Matisse – med billedet “My Tea Is Ready”), mens andre billeder åbner for rigtig gode snakke – som f.eks. billedet af 3 udklædte hunde. Først tænker man, at det er rent sjov, men titlen giver billedet en ny dybde: “I Just Don’t Wanna Be Me”

Først taler vi om billedkomposition – hvilken vej er det klogest at vende papiret i forhold til det motiv det enkelte barn vil male.

Dernæst har jeg guidet børnene i optegningen af BlueDog. Han ser altid ens ud på billederne. Bagefter tegner børnene resten af billedet op.Her en modvillig og trist cirkus-BlueDog – badet i projektørlys. BlueDog foran Eiffeltårnet … inspireret af en rejse. Og BlueDog mange andre steder!

Som sagt – forløbet er skønt. Det kombinerer billedlæsning, fabulering og farveglæde.

Billederne er malet med farveblyanter og akvarel.

Kreative hilsener

FruBilledkunst

PS Hvis du selv vil lave BlueDog billeder med din klasse, kan du få yderligere hjælp i mit inspirationshæfte.

Next stop: Herning

$
0
0

Torsdag morgen stod vi tidligt op for at tage til København for at holde inspirationskursus for en flok skønne lærere. 

Vi havde en dejlig dag og kom igennem en masse emner: lerteknikker, tegnekursus, guidet tegning, blyantstegning, arkitektur mm.

I slutningen af dagen bad vi deltagerne om at udfylde evalueringer. Det var dejlig læsning (og et par konstruktive råd).

Læs med her….

“Det har været SÅ fedt at lære og fordybe sig! Tak for en skøn dag, og jeg ville ønske jeg kunne komme afsted igen i morgen. Glæder mig til at skulle hjem og undervise” – Mie

 

“Super dejligt og inspirerende kursus! Meget konkret , som man kan gå direkte “hjem” og bruge i undervisningen”

 

“Tusind tak for masser af inspiration. Det har været en sand fornøjelse at møde dig og høre om dine mange gode idéer og inputs”

 

“Rent wellness for sjælen – tusind tusind tak”

 

“Tak for en dejlig dag. Ja, det hele har været i top”

Om en lille måned er vi afsted igen. Denne gang gælder der Herning! Bor du i nærheden, vil jeg blive glad for at møde dig på kurset.

Du kan læse mere om kursets indhold på dette link.

Mit lille firma har jo et meget begrænset PR-budget, så jeg er meget taknemmelig for anbefalinger, delinger, likes og “tags”, så vi kan inspirere så mange som muligt.

Kreative hilsener

FruBillledkunst / Tina

—————————————————————-

Du tilmelder dig kurset ved at udfylde skemaet her.

Prisen for kurset er 1250 kr.ex. moms. – incl.forplejning.

Tilmeldingsfrist fredag den 26. februar 2019 

[contact-form]

Ler i 2.klasse –“Rig som menneske”

$
0
0

For en tid siden skrev jeg om første del af et lerprojekt, jeg arbejder med i 2.klasse. Vi har først talt om, hvad der gør en rig og lykkelig. Vi blev hurtigt enige om at penge ikke kunne kunne gøre det. Derefter havde vi en rigtig fin snak og brainstorm over livets virkelige værdier.

Senere lavede børnene små lermønter, hvor de viste nogle af disse værdier.

Næste skridt var at lave smukke punge af ler til mønterne. De er nu tørret og brændt og jeg har glædet mig til at vise dem frem til jer. De er lavet i hvidler, dekoreret og brændt. 

Jeg har desværre kun ca. 60 effektive minutter om ugen med klassen, så rent praktisk havde jeg delt børnene i hold på ca. 3 elever, hvor den ene var direktør og de to andre hjælpere. De lavede så en pung til direktøren. Gangen efter byttede de roller indtil alle havde fået en pung.

Noget af det, der er dejligt ved at arbejde med ler flere gange i træk er, at man kan se udviklingen. Fra usikre elever, der gerne ofte vil tjekke, at de gør det korrekt, til elever der sikkert anvender lerslikker, sætter dele sammen og former leret som de har lyst.

Undervejs fik vi uddannet et par “lermestre”, som de andre elever vidste, at de kunne spørge, hvis de var i tvivl.

Som sagt glæder jeg mig meget til at få pungene glaseret, så vi kan udstille dem – også for jer,her på bloggen.

Kreative hilsener

PS husk inspirationskurset i Herning, hvis du bor i midt- eller vestjylland.

Nyt træningshæfte på gaden

$
0
0

Har du prøvet at bruge træningsopgaver som en god start på din billedkunsttime? Ellers kan jeg meget anbefale det!

Når børnene kommer ind efter frikvarter, sidder de 5-10 minutter med hæftet (eller mere, hvis det passer bedre i din plan). Det giver dem en rolig start på timen, samtidig med at de træner vigtige færdigheder (opdele komplicerede motiver i mindre dele, øje/hånd koordination, træner kreativiteten mm.)

Mine inspirationshæfter indeholder 5 typer opgaver – det er nok til at opgavetyperne er genkendelige, men afvekslende.

For en måneds tid siden udgav jeg det førte hæfte – her kommer nummer 2 i rækken. Det er planen, at det næste skal komme i begyndelsen af marts.

Egentlig ville jeg gerne lade dig bladre igennem hæftet, men det kan desværre ikke lade sig gøre med et digitalt hæfte …. derfor har jeg lavet et demohæfte, du kan prøve.

Håber du bliver lige så glad for træningshæfterne, som jeg er.

Kreative hilsener fra

PS – en af mine kursister anbefalede at bruge hæftet som kvalificeret vikar-arbejde ved planlagt fravær…

Glimt fra valgholdet

$
0
0

Som jeg tidligere har skrevet om, har jeg overtaget valgholdet på skolen, da min kollega   gik på pension. Vores valghold går fra midt i 7.klasse til midt i 9.klasse med skift hvert halve år – altså var der kun ganske få gange tilbage med det “gamle hold”.

Jeg har rigtig mange billedkunstklasser på skolen, men lige netop de 2 årgange har jeg ikke haft som små, så derfor planlagde jeg et velafprøvet forløb: Op Art. Denne gang har det dog fået et par krøller – ud fra elevernes inspiration.

Vi har bl.a. set på Riley og Vaserelys op art billeder og sat dem i relation til den nulevende unge brasilianske kunstner med kunstnernavnet J.Desenhos.

Vi har teknikker til at få ting til at “poppe op”. Til at begynde med, skulle alle lave deres hånd “bag” linjerne, men bagefter var der frit slag.

8.klasse har lige haft projektopgave, og en af pigerne fra holdet ville gerne have lidt vejledning i forhold til sit kreative projekt. Hun skrev om selvskade – og værket blev opsigtsvækkende – se selv:

Hånden er lavet som en tapeskulptur, kniven er printet og limet på og alt er sat ind i en sortmalet kasse for at give et rum om skulpturen.

Om kort tid starter et nyt hold – sandsynligvis med en flok af “mine” gamle billedkunstbørn – Det bliver fantastisk!

De bedste hilsener

PS 

I næste uge (28/2) holder vi det sidste inspirationskursus i dette skoleår på dansk grund – Så bor du omkring Herning, og vil du gerne fyldes af inspiration, er det NU du skal tilmelde dig!

Skagensmalerne – parafraser i 3.klasse

$
0
0

3.klasse har i dansk arbejdet med Skagensmalerne i dansk og billedkunst. I dansk har de læse “Spejlsøster”, hvor de får rigtig meget information om skagensmalerne.

I billedkunst har vi arbejdet med “Sommeraften på Skagen Sønderstrand”. Billedet forestiller Anna Ancher og Marie Krøyer, der spadserer en tur ved stranden efter et middagsselskab.

Billedet er malet af Krøyer, men inden sit endelige maleri, malede han flere skitser. Den ene af dem stod hos Michael Ancher, og en vinterdag fik han lyst til at kopiere billedet. Først langt senere indrømmede han det over for Krøyer.

Vi gik i Anchers fodspor og kopierede Krøyer, og det er der kommet disse herlige billeder ud af.

Baggrunden er malet med temperamaling, og ovenpå har vi brugt Neocolor.

For nylig så klassen et klip fra det afsnit af “Danmarks bedste portrætmaler”, der blev optaget på Skagen museum, og stor var begejstringen, da de så “deres” maleri på væggen.

Kreative hilsener

 


Portrætforløb i 3.klasse

$
0
0

Har du fulgt med i Danmarks bedste portrætmaler på DR? Det er der i alt fald rigtig mange, der har! Og det var en super motivation for 3.klasse, der er gået i gang med male portrætter.

Jeg har tidligere vist vores øvebilleder af øjne – du kan læse om dem her.

Jeg kan godt lide at lave øvebilleder af øjne og mund inden vi går i gang med selve portrættet, for det gør optegningen så meget lettere.

Denne gang er det altså munden, vi har sat fokus på.

Det er en overraskelse for de fleste børn og begyndere, at munden faktisk er så bred som den er – prøv at sætte en finger i hver mundvig og kør lige op …. og der vil du støde på pupillen. 

Det overrasker også, at læberne faktisk ikke har samme farve, fordi der er langt mere lys på underlæben.

I det hele taget er det også lidt svært med farven på læberne. Mange tænker dem som røde, men der er stor forskel på den røde farve i farveæsken og den farve læberne har – så her skal der for alvor blandes farver!

Vi arbejder os videre frem – næste projekt er at tegne hele portrættet op med blyant. Det er altid udfordrende (og spændende!) 

Jeg vender tilbage med mere fra forløbet.

Kreative hilsener

PS – hvis du gerne vil have hjælp til forberedelsen af et forløb med selvportrætter, har jeg lavet 2 hæfter fyldt med noter, guidet tegning, øveark og et galleri af børneportrætter – klik på billederne, så kommer du til en side, hvor du kan læse mere.

 

 

 

Skræmmende nyt undervejs ;-)

$
0
0

2.klasse er gået i gang med en af mine klassikere – frottagemonstre.

Denne gang bliver viser jeg blot nogle glimt fra processen, men jeg skal nok beskrive den nærmere, når billederne er færdige.

Monstrene er lavet som en collage ud af mønsterark børnene selv har lavet – du kan skimte dem i baggrunden på nogle af billederne. Det er fordi det er langt lettere at bygge sig monster op af små dele, end at skulle have det tænkt helt færdigt fra starten.

Efter selve monstret er lavet, har vi arbejdet med baggrunden – og det er bølgepap genialt til! Det giver en god ensartet uhyggelig struktur. Nogle børn har arbejdet med at lave kanterne lidt mørkere for at få mere fokus på hovedmotivet.

Jeg vender snart tilbage med de færdige billeder. Hvis du vil være sikker på ikke at miste god inspiration her fra bloggen, kan du skrive dig op til nyhedsbrevet – så kommer alle blogindlæg automatisk ned i din mailbox. Du finder tilmeldings-feltet i højre side, (på computere) og helt for neden, hvis du læser på en telefon.

På gensyn

 

Bli’r du ikke lidt bange?

$
0
0

Det er altid spændende at arbejde med frottage i indskolingen. Jeg elsker, når ungerne bliver begejstret over at have fundet en spændende struktur!  – og når de kommer ind i en fantastisk kreativ proces, for ingen har jo set et monster – så der er frit slag.

Forløbet startede med at jeg fortalte om Max Ernsts regnvejrs-eftermiddag i 1925, hvor han sad på et hotelværelse og så ned på de slidte gulvplanker. Her fik han idéen til at lægge et stykke papir ovenpå og gnide ovenpå med en farve. Snart søgte han efter strukturer mange andre steder og fik lavet nogle fine billeder af fanasidyr – og en ny kunstteknik var opfundet – frottage!

Jeg mindes, da vi i min barndom lavede mønter på den måde, når vi skulle lege købmand … det fortæller jeg også børnene om, selvom det kan være svært at forestille sig i en verden, hvor pungen ofte kun indeholder kreditkort…

Så blev børnene sendt ud for at indsamle forskellige strukturer – så mange som muligt på 10 minutter.

Næste opgave var at fremstille 3 klippeark med frottage, hvor mønstrene gik ind over hinanden – igen med en relativt kort tidsfrist.

Efter det lavede vi en brainstorm over, hvad der gør et dyr uhyggeligt.

Nogle børn har lettest ved at komme i gang ved at tage udgangspunkt i et dyr, de er lidt bange for/utryg ved, og fantasere videre ud fra det. Andre har lettere ved at starte med at klippe en stor form ud af frottage-klippearket, og bygge videre ud fra det.

Alt i alt et skønt forløb med nogle flotte uhyggelige billeder som produkt…. og oplagt til at arbejde videre med i dansk, hvor børnene kan skrive om dyrene…

Kreative hilsener

Fint lille billedkunstprojekt i 1.klasse

$
0
0

Når man kun har 45 minutter med en førsteklasse, kræver det god planlægning. Jeg vælger som regel at blive i klassen, og sætter alle mine materialer på en rullevogn og kører dem ind i klassen.  

Hver gang starter jeg med en ganske kort introduktion til dagens arbejde. I første omgang var det en snak om hvad der egentlig gør en bygning “eventyrlig”. Vi så på den berømte Kazan katedral i Moskva – egentlig en kirke, men for mig ligner den mest et slot – direkte klippet ud af barndommens eventyr.

Bagefter har børnene tegnet deres egne eventyrlige bygninger. Undervejs har vi talt om billedopbygning, hvordan man tegner noget foran noget andet, komposition og meget andet.

For at billederne ikke skal blive alt for “cirkus-kulørte”, beder jeg børnene om at fastlægge deres egen farveskala. 4 farver må de vælge (evt. + en “himmelfarve”).

Nogle børn har brug for undervejs at blive mindet om, at de kun må bruge de 4 farver, de har besluttet sig for, men det betaler sig, for billederne bliver langt mere harmoniske på den måde.

Børnene har farvelagt slottene med akvarel. Her er det vigtigt at vælge pensler af god kvalitet, og undervise ungerne i ordentlig pensel-brug. På den måde kan en god kvalitetspensel holde i årevis, og det er langt lettere at arbejde med ordenligt værktøj – også når man kan tælle sin alder på lidt mere end én hånd….Hvis du selv har lyst til at tegne fine slotte med dine elever, kan du få hjælp i mit inspirationshæfte. 

Der er også en tegneguide du kan kopiere og bruge direkte din undervisning.

En dejlig dag

$
0
0

 

Hvor ville jeg dog ønske at jeg kunne tage dig med herop på Færøerne. Her er så smukt og færingerne er fantastiske!

HrBilledkunst og jeg landede i fredags, og har brugt lidt tid på sightseeing og hygge med venner vi lærte at kende sidste år.

I dag var så første kursusdag. Vi har fået lov til at være sammen med en flok søde kursister. I formiddags arbejdede vi med ler – det projekt, jeg også har lavet med min ene 2.klasse. Udover at lave en lerpung, skulle kursisterne lave mønter med de ting, de var taknemmelige for. De blev superflotte!

Eftermiddagen er gået med introduktion til tegnekurset og derefter har vi tegnet en vædder – den skal vi bruge til et projekt i morgen. Jeg glæder mig rigtig meget til at vise dig dem – følg med her på bloggen.

De bedste hilsner her nordfra

 

Viewing all 574 articles
Browse latest View live