Quantcast
Channel: FruBilledkunst
Viewing all 574 articles
Browse latest View live

Billedkunstfaget er i fokus

$
0
0

Jeg blogger også på Folkeskolen. For kort tid siden fik jeg en kraftig kritik på et af mine indlæg, hvor 3.klasse havde tegnet katte. En læser hævdede, at det kun var aktiviteter uden mål – og på lang sigt ville forløb som mine ødelægge undervisningen.

Tilsvarende kritik så jeg for kort tid siden i en lille lukket facebook-gruppe. Fælles for kritikkerne er dog, at de ikke har sat sig særlig meget ind i mit materiale, for “dommen” falder på baggrund enkelte guidede tegneforløb.

Her er mit svar til dem og andre kritikere:

Kære kritikere af min blog

I bund og grund er vi nok slet ikke så uenige.

Billedkunstfaget er et af de vigtigste i folkeskolen, og vi skal undgå at det bliver udvandet af skabelon-formning uden nogen relevans. Det skal vi kæmpe og argumentere for.

For nylig så jeg en idé på pinterest, hvor en pige lagde en snor med maling ind i en bog, lukkede bogen og derefter trak snoren ud. Da hun igen åbnede bogen, var der et smukt mønster. Kunne jeg finde på at bruge sådan en idé i min undervisning eller på min blog? Nej, aldrig! Der er ikke noget fagligt mål med det.

Men for at kunne et sprog, må man øve sig. Det gælder også billedsproget. Når man bruger guidet tegning, så lærer man en teknik til at angribe et motiv. Hvordan gør jeg, når jeg skal tegne f.eks. en kat?

Alt for mange lærere giver børnene for lidt hjælp – de skal tegne katten, svømmehals-turen eller ferieminderne uden visuelle referencer og træning i at opdele et motiv i mindre dele, og det er ret svært for de fleste.

Hvis vi ikke hjælper dem på vej og giver dem konkrete redskaber til at tegne, så taber vi dem. Det er et faktum, at de fleste børn holder op med at tegne/male før de når 5.klasse.

Så lad os guide dem nok til, at de ikke mister troen på egne evner – også selvom det kan kræve træning i tegning – f.eks. af giraffer, vaskebjørne og pandaer (som jo ikke er mere fremmedartede end at de også lærer om dem f.eks. faglig læsning i 2.klasse på en del skoler).

Lad os give dem kulturhistorie (Som i mine forløb, hvor de arbejder med Picassos guitarcollager, Rosina Wachtmeisters katte, Lundstrøms opstillinger eller Arnoldis plakater – blot for at nævne nogle).

Lad os give dem træning i teknikker (som f.eks. i mit blyantstegnings-forløb, snemændene i pastel, tegning på iPad eller perspektiv-tegning).

Lad os give dem et sprog til at beskrive det de ser (som f.eks. i mit meget store arkitekturforløb eller plakatforløbet).

Lad os kæmpe billedkunstfaget – sammen 🙂

Til sidst vil jeg gerne jer kritikere af min blog en udfordring: Start selv en blog, hvor I måned for måned videregiver jeres forløb. Det er en af de bedste og mest effektive måder at få udbredt sit budskab.

Venlig hilsen

Tina Kejlberg / FruBilledkunst 

PS Her er nogle gode råd til oprettelse af en blog.

Guide – 1.del

Guide – 2.del


Sommerhilsen – et par pastelmalerier

$
0
0

Sommertid er maletid for mig – jeg elsker at have min lille pastelkuffert med på ferie, hvor der ikke er vasketøj, vinduespudsning og andet der trækker en væk fra de kreative sysler.

Hvad har du fået lavet i din ferie?

 

Ro i klassen og mere tid til at undervise

$
0
0

I foråret havde vi 4.årgangs-praktikanter i klassen, så vi sad en eftermiddag og talte om  arbejdet som lærer.

Jeg fortalte om noget af det jeg har lært gennem de sidste næsten 25 år som lærer – masser af praktiske – helt nede på jorden ting – som jeg ville ønske nogen havde fortalt mig, da jeg var helt ny ….. Eller efter nogle år, da jeg stod med en udfordrende klasse og manglede redskaber.

 “Du burde skrive en bog”, sagde de, “for det her er ikke noget, vi har lært på seminariet”.

Jeg afslog, men det “kogte” alligevel videre – og nu er den her! 

E-bogen på 50 sider, bygger på mine personlige erfaringer – på det jeg har lært fra dygtige kollegaer gennem tiden, på det jeg har læst og på det, jeg har været nødt til at opfinde, fordi jeg havde brug for det.

Illustrationer af procedurer

Desuden har jeg tilføjet nogle kopisider – bl.a. med illustrationer af de beskrevne procedurer.

Brikker til klassens skema

Jeg har også lavet brikker til at lave klassens skema. I mange år, skrev jeg skemaet meget smukt op i begyndelsen af året …. men sidste år blev skemaet lavet om en håndfuld gange, og der havde jeg ikke til til at lave fine kreationer hver gang.

I år har jeg lavet skemaet med illustrerede brikker. Hvis (når) der kommer en skemaændring, bytter jeg bare rundt på brikkerne.

Klassejobs

Der er også brikker til at lave klassejobs – det nogle kalder “duksearbejde”. Jeg foretrækker at kalde det lokale-chefer, for hvem gider være en “duksedreng”?

Prisen

I første omgang havde jeg sat bogen til knapt 100 kr., og det synes jeg bestemt den er værd. Imidlertid har jeg været glad for mit koncept om at udgive billige hæfter til jer, der køber hæfterne selv.

Jeg har derfor valgt at udgive bogen i to udgaver. Dels den billige, der nu koster 49 kr., dels en udgave, der kan deles af en afdeling til 249 kr. incl. momsog det synes jeg nu også er billigt. 

På den måde tror jeg, at der er flest, der kan få glæde af bogen, og det er nu dejligst, når man har brugt så mange timer på den …

Du kan læse mere om bogen her.

PS Normalt sætter jeg ikke prisen på mine hæfter ned, for jeg kan ikke lide, hvis nogle føler sig snydt –  Men jeg nåede at sælge 7 hæfter bøger inden jeg justerede prisen. Hvis du er en af dem, der har købt bogen til 95 kr, vil jeg gerne forære dig to valgfrie hæfter. Send et foto af kvitteringen på mail til mig, og fortæl hvilke to hæfter, du ønsker dig, så sender jeg dem til dig hurtigst muligt.

Lær at lave en lerrasler – trin for trin

$
0
0

Vil du lære dine elever noget om lerets egenskaber (og begrænsninger)?

Så er lerraslere et sjovt lille projekt. Du kan bruge den slags ler du har – men hvis der er for meget chamotte i, kan kuglerne ikke glittes.


Dyp fingerspidserne i lidt vand før toppen skal samles. Jeg plejer at sige til børnene, at de skal lave “samlebevægelsen” 100 gange … Det vigtige er, at de ikke kniber for hårdt fra starten, fordi de bliver utålmodige. Efterhånden vil der danne sig en lille ler-stilk øverst på kuglen.

Derefter kan man gøre kuglen så rund som muligt ved at gnide små revner og klumper væk. Vær forsigtig, så hulrummet ikke ødelægges. Prik et lille hul i kuglen, så det sidste fugt kan trænge ud. Du kan bruge et lille søm, hvis du ikke har en “tandlæge-dims”. 

Lad kuglerne hvile til de bliver læderhårde. Vi lod dem hvile et døgn uden plast-overdækning.

Husk også at ridse navn / initialer forsigtigt ind i kuglen, for de ligner hinanden! Brug f.eks. et lille søm.

Derefter er det meningen, at kuglerne skal brændes. I ovnen vil avispapiret om de små kugler brænde væk, så kuglen kan rasle, når du tager den ud.

Har du ikke en ovn, kan du alligevel overveje at lave projektet, for de glittede kugler er superflotte ubrændte også (men mere skrøbelige). Det er ikke sikkert, at du kan få dem til at rasle, men prøv at trille dem frem og tilbage – f.eks. på gulvet. Det kan nogle gange løsne kugler, der har sat sig fast.

Tidsforbrug: 1 modul til at lave kuglerne, og 1 til at efterbearbejde dem (men nogle af børnene kunne godt have tænkt sig lidt mere tid til det, for det er ret hyggeligt!)

Jeg gav ungerne lov til at lave så mange kugler de kunne nå på et modul. De fleste nåede 1, nogle 2, og en enkelt nåede at lave 5. Han gav dog 1 eller 2 væk, da vi skulle efterarbejde kuglerne, for så mange kan man ikke nå at få flotte.

God fornøjelse

 

PS er dit ler blevet tørt, fordi nogen har prikket i posen? – læs her hvordan du nemt kan redde det.

 

Min egen bog – et par gode spørgsmål

$
0
0

En ny billedkunstklasse betyder to ting for mig: 

Tegnekurset

I tegnekurset lærer børnene tegnealfabetet, de lærer at dele en figur op i mindre overskuelige dele, de lærer overlapnings-teknikken (at noget er foran noget andet) og meget mere. Det kan du læse meget mere om andre indlæg på bloggen – f.eks. her.

Min egen bog

Min egen bog er en logbog/ekstrabog – du kan læse meget mere om den her…. og det synes jeg, at du skulle gøre, hvis du ikke allerede kender konceptet.

Spørgsmål til Min egen bog

Fornylig fik jeg en mail fra en sød læser, Anne Mette – hun havde et par spørgsmål til Min egen bog:

Jeg har set dit indlæg med Min egen bog og har et par spørgsmål:

  • Det er fristende at hente  gratis bøger i genbrugscontaineren, men  løber du ikke ind i, at formatet er for småt?

  • Hvis du bruger en bog købt i Tiger til hele forløbet 1-5 kl., så må det være en prioritering af, hvad der skal limes ind? Det bedste som portefolie?

Uanset om man bruger en gammel bog eller en ny, er der fordele og ulemper.

En gammel bog

En af de nærliggende fordele ved den gamle bog, er selvfølgelig prisen. Der er også noget visuelt spændende i at have teksten som baggrund – prøv bare at se hus-trykket og de japanske kirsebærtræer.

I en gammel bog kan man lime billeder ind – men som Anne Mette så rigtigt påpeger, så er der en begrænsning mht. størrelsen. Det har vi dog nogle gange løst ved at lime en tegning ind over to sider. (Det kan man se på det øverste billede, hvor huset er limet ind i en gammel Min egen bog).

Ofte nedkopiere jeg større billeder – f.eks. selvportrætterne – så de passer ind i bogen …. og her bestemmer jeg jo selv størrelsen. På det øverste foto kan du se de kopierede selvportrætter limet ind i en gammel bog. 

Det er helt klart en ulempe, at det er sværere at skrive direkte i bogen. Jeg kan godt lide, at eleverne skriver teorinoter ind i bogen (du kan se, hvordan vi har arbejdet med at blande grønne nuancer på fotoet). Nogle gange fortæller jeg om en kunstner og beder eleverne skrive ned undervejs – det er sværere i en gammel bog.

Når jeg laver teorisider, jeg gerne vil have, at eleverne skal sætte ind i bogen, er jeg nødt til at tænke på formatet. Jeg laver dem som oftest i A6-formatet (altså A4 delt ind i 4 dele). Nogle gange har jeg lavet en A4-plakat jeg nedkopierer (25%), andre gange laver eleverne selv noterne.

Til gengæld er det en fordel, at der er mange sider. Selvom vi river nogle sider ud, hvis der bliver limet meget ind, er der stadig m-a-s-s-e-r af tomme sider. På min skole bliver klasserne delt efter 6.klasse, og en af de sidste timer i billedkunst, beder jeg dem om at skrive hilsner til hinanden på nogle af de tomme sider …. tænk efterskole-mindebog 😉  

En ny bog

Jeg har de sidste par år brugt nye bøger til Min egen bog. Jeg foretrækker de kvadratiske fra Flying Tiger, fordi de har en god kraftig papirkvalitet, hvor tusser (normalt) ikke går gennem. (Og bare lige for at få det på det rene …. jeg får ikke en øre fra Tiger for at reklamere)…

Siderne er 20cm x 20cm, og det gør det langt lettere for eleverne at få lave overskuelige sider – f.eks. til tegnealfabetet. I en gammel bog deler jeg det ud over 4 sider – i en ny bog kan det hele være på én side, og være mere overskueligt.

Det er også en stor fordel, at børnene arbejder direkte i bogen, så man ikke skal have sakse og limstifter frem hver gang noget skal ind i bogen. 

Til gengæld er der færre sider, og når børnene får lov til at “tegne frit” er jeg nødt til at sætte en sidebegrænsning – som dog også har den fordel, at nogle af tegningerne bliver mere gennemarbejdede.

Der er altid en eller to i en klasse, der ikke helt følger begrænsningen og derfor får bogen fyldt “før tid”. Som oftest er der i de bøger en del sider, der er sjusket lavet/ikke færdige. På de sider kan barnet lime nye indlæg ind/tegne ovenpå. Alternativt kan man tape nye indlæg ind som “flapper” på eksisterende sider.

En anden løsning kan være, at du lader børnene “tegne frit” på kopipapir i stedet og kun lime de bedste tegninger ind – så bogen bliver en slags portefolie af de bedste arbejder.

Konklusion

Der er altså fordele og ulemper ved begge koncepter. Du må selv vurdere hvad du synes vægter højest, og jeg håber indlægget har gjort det lettere for dig at træffe et godt valg.

Endnu en gang tak til Anne Mette for det gode spørgsmål. Jeg elsker at have kontakt med mine læsere!

Venlig hilsen

 

 

Lerraslere – efter turen i ovnen

$
0
0

Har du nogensinde lavet lerraslere med dine elever … ellers er opfordringen her!

Gennem det lille miniprojekt lærer børnene meget om lerets muligheder og begrænsninger.

Når leret er læderhårdt, trimmes og glittes kuglerne. Du kan læse meget mere om det i mit første indlæg om lerraslere – klik på billedet nedenunder, så kommer du til det.

Efter glitningen tørres kuglerne helt færdig og brændes.

Her kan du se, hvordan de blev:

Normalt er jeg mere glad for at bruge hvidler, men jeg havde lige en stang rødler liggende. Du kan også bruge lerrester, eller “genoplivet” ler. (Hvis du har noget ler liggende, der er tørret ind, kan du her læse, hvordan du opbløder det, så det igen bliver brugbart – uden at bruge mere end 5 minutter)

For at se forskellen lavede jeg efterfølgende en lille lerrasler af hvidler. Jeg glittede halvdelen og lod den anden halvdel stå mat (jeg har dog trillet den frem og tilbage på et bord, så den er blevet dejlig glat).

Den kom til at se sådan ud:

 

Måske er du lidt nysgerrig efter lyden af en lerrasler. Klangen afhænger af skærvens tykkelse og lerperlernes antal og størrelse … men her er et eksempel (videoen tager 4 sek og åbnes måske i YouTube)

God fornøjelse

Venlig hilsen

 

 

Tulipanmarker – maleri og min egen bog

$
0
0

Det sidste projekt 3.klasse lavede før ferien, var maleri af tulipanmarker. Det er altid et dejligt forløb, hvor eleverne lærer om perspektiv-tegning, forsvindingspunkter og farvelære (og forskellige strukturere i maleriet).

Som du kan se på paletterne, får eleverne kun grundfarverne, og ud fra det skal de blande en masse smukke nuancer.

Paletten er et islåg med et stykke madpapir ovenpå. Når vi skal rydde op, smider børnene papiret ud, og rengøringen bliver minimeret ….

Den flade palette er også langt mere hensigtsmæssig, når man vil blande nuancer end “æggebakkerne” vi brugte i min egen skoletid.

Jeg er meget glad for mine små bordstaffelier, der gør det lettere for børnene at træde et skridt tilbage fra maleriet og vurdere det undervejs. Det er også en god vane at lære!

Efter malerierne var færdige, tegnede eleverne et lille billede i deres egen bog. Denne gang valgte vi, at tegningen skulle brede sig over et helt opslag – det blev rigtig godt, synes jeg. 

Til billedet i deres bøger brugte vi Neocolor II…

… og fugtighedsklude (de er geniale i billedkunstlokalet!)

Kreative hilsner fra 

FruBilledkunst

PS vil du gerne male tulipanmarker med dine elever, kan du få meget mere hjælp i mit inspirationshæfte.

Færøske fantasihuse – 2.klasse

$
0
0

I dag får du mest en billedstrøm fra et skønt projekt i 2.klasse.

Måske har du tidligere set mit projekt inspireret af den jyske kunstner Hanne Bach. Dette projekt er en videre-udvikling – stærkt inspireret af mit besøg på Færøerne.

Noget af det, der fascinerer mig ved de færøske huse, er deres kulører og de smukke græstage. 

Billederne er malet på karton med farveblyanter (Lyra Super Ferby og Faber Castell).

Vi har talt meget om farveblandinger og lys/skygge på husene.

Håber billederne har kunnet inspirere dig.

Varme hilsner fra 

FruBilledkunst

 


TEST – kan du gætte følelsen?

$
0
0

De følgende 5 billeder er hver især malet ud fra en følelse – kan du gætte hvilken?

Jeg arbejder med det samme forløb i flere af mine klasser for tiden – et nyt stort forløb om ekspressionisme, og det er super spændende!

Først talte vi om, hvordan følelser og billeder hang sammen. Børnene malede nogle små skitsebilleder af forskellige følelser.

Efter hver følelse, sammenlignede vi billederne og konstaterede, at der var en del fællestræk. 

Mange havde f.eks. brugt udelukkende rød og sort til billedet af vrede. Nogle havde kraftige zigzag-formede streger, mens det for andre var en lille hård knude – nærmest som en arrig krussedulle. 

Ved hver følelse brugte jeg noget tid på at male følelsen frem med mine ord. Derefter bad jeg eleverne om at male følelsen. For at hjælpe dem i gang, stillede jeg spørgsmålene: 

  • Hvilke farver har f.eks. glæde? Er det lyse eller mørke?
  • Er det varme eller kolde farver?
  • Har glæde runde eller kantede/spidse former?

Næste opgave var at male et mere detaljeret billede af en valgfri følelse…. men følelsen skulle holdes hemmelig!

Vi brugte gammeldags farvelade (noget jeg sjældent bruger i min undervisning, men der stod en kasse med dem, da jeg overtog lokalet for 12 år siden).

Eleverne ELSKEDE den frie opgave at male en baggrund helt som man havde lyst, og der gik vist lidt leg i det for nogle …. men det skader vel heller ikke en gang imellem….

Ovenpå farveladen har børnene brugt neocolor for at forstærke indtrykket – og det gjorde en rigtig stor forskel. Billederne gik fra at se lidt tilfældige ud, til at se “færdige” ud.

Undervejs fik vi naturligvis en masse snak om komposition (at bruge hele fladen) og at arbejde med variationen (at øjet ikke må “kede sig”).

Næste gang skal vi evaluere billederne og føre forløbet over i kunsthistorien, Vi skal høre om ekspressionismen og arbejde med parafraser af Franz Marcs billeder – men mere om det senere! Følg med her på bloggen.

Kreative hilsner

 

 

PS De fire følelser er: 

  1. Vrede
  2. Glæde
  3. Fred
  4. Ensomhed (Du står bag en trist rude (Den blå ramme) og kigger ud på de andres fest (de kulørte farver))
  5. Nysgerrighed

Skøn pop-art fra 1.klasse

$
0
0

1.klasse har malet nogle skønne parafraser på pop-kunstneren Wayne Thiebauds billeder – og de er bare blevet så gode!

Jeg har guidet dem gennem optegningen af vaflerne og holderen – og så har de eksperimenteret løs med farveblandinger. Inden da, havde vi dog brugt en lektion på at øve os i at male “is-farver” med MASSER af hvid.

Når jeg skriver at billederne er malet af 1.klasse, er det måske lidt af en tilsnigelse. Vi startede på dem inden sommerferien, men vi havde kun 45 min om ugen, så vi nåede ikke helt i mål i juni. 

Men det er faktisk også rigtig rart for mig som lærer, at begynde året med et halvfærdigt projekt, så man ikke skal starte nye forløb op i alle klasser på samme tid.

Billederne er malet på karton med neocolor II. Mange af børnene var glæde for at opløse farven i baggrunden – “gøre neocolor til maling” – med en vådserviet. På den måde er det meget lettere at styre, og papiret går ikke så let i stykker.

t

Jeg ELSKER simpelthen det her projekt! Skønne legende billeder, farvelære og kunsthistorie på én gang – What’s not to like?

PS Hvis du gerne vil have hjælp til et lignende forløb, kan du finde tegneguide, ark til at træne farveblanding og tips og tricks i mit inspirationshæfte. Du får oven i købet hele 3 forløb inspireret af Wayne Thiebaud: Isvafler, tyggegummimaskiner og dessertglas.

 

Ekspressionisme-forløb …. Her er vi kommet til

$
0
0

I sidste uge viste jeg nogle abstrakte billeder, mine elever havde malet ud fra forskellige følelser, og udfordrede dig til at gætte følelsen. Hvor mange rigtige fik du?

Ugen efter gættede eleverne på følelserne bag billederne – præcis som jeg opfordrede dig til at gøre – og derefter kom jeg med et oplæg om ekspressionismen. 

Der er det selvfølgelig ikke til at komme uden om Munchs “Skriget”, men vi kiggede også på ekspressionisten Franz Marc, der malede kulørte dyr. 

I denne uge er vi begyndt på parafraser af Franz Marc’s malerier. Vi tegner på sort papir med pasteller – det er en sjov og spændende udfordring for børnene!

Jeg glæder mig meget til at vise de færdige malerier frem!

 

Taler du om kunst med dine elever?

$
0
0

Edvard Munch: “En aftenpassiar”, 1889, Statens Museum for Kunst

Hvis du har været med her på bloggen den sidste månedstid, vil du nok have opdaget, at jeg er i gang med et nyt stort ekspressionisme-forløb.

Da jeg havde 3.klasse sidst, begyndte vi med at tale om dette billede. Børnene har allerede og talt om “Skriget”, så de var hurtigt med på, at billedet handlede om følelser. 

  • Hvad forestiller det?
  • Hvem er personerne?
  • Hvordan har de det med hinanden?
  • Hvordan er personernes kropssprog?
  • Hvilke farver har Edvard Munch brugt?
  • Hvad er der ellers på billedet, og hvorfor har Edvard Munch taget det med?

Selvfølgelig er det en fordel at vide noget om tidsperioden – det moderne gennembrud og ekspressionismen, men lad det endelig ikke holde dig tilbage fra at tale med børnene om kunsten, for den har noget at sige til os alle. Munch var ikke direkte ekspressionist, men var en meget stærk inspirator for ekspressionisterne.

Bagefter lod jeg børnene gætte på, hvad manden sagde til kvinden, og hvad hun tænkte. Først talte vi om det i fællesskab, og bagefter fik børnene lov til at skrive deres bud ned på et papir.

Efter billledsnakken, gik børnene videre med deres Franz Marc-parafraser.

Hvordan får du inddraget kunsten i dine billedkunsttimer?

Kreative hilsner fra

 

PS Vidste du, at Statens museum for Kunst stiller en række værker til rådighed i virkelig god kvalitet? Du må bruge dem direkte eller lave parafraser/bearbejdninger af dem. Du finder dem her.

Næsten uundværlige maskiner til ler-projekter

$
0
0

2.klasse arbejder for tiden med lermonstre inspireret af James DeRosso. Først har vi tegnet skitser, og derefter arbejdet med leret.

Grundlæggende er der to metoder børnene bruger: 

  • jydepottemetoden, hvor du triller en kugle, stikker tommelfingeren ned og former “krukken” nedefra
  • plademetoden, hvor du triller en ensartet plade af ler, skærer kanterne til og “limer” den sammen med slikker …. eller vent – her får du en lettere metode….

Plader af ens tykkelse

I stedet for at trille leret ud (med en liste i hver side for at sikre den ens tykkelse), bruger jeg min fantastiske ler-skære-maskine.

Jeg bruger leret direkte fra pakken, skærer en klump på 10-12 cm og lægger den på maskinen. Så er det ostehøvls-princippet! Når jeg har skåret den første skive, vipper jeg de øverste lister til siden, og kan hurtigt skære endnu en ensartet skive.

Det er utrolig tidsbesparende, og børnene kommer hurtigt i gang med den kreative proces …. Så sådan en MÅ du have til dit billedkunstlokale! Den er desuden ret billig og nem at lave. Hvis du ikke selv har lyst til at gå i gang, kan du sikkert finde en pedel eller en handy(wo)man, der kan hjælpe. 

Du kan sagtens se princippet ud fra mine billeder, men vil du have en maskine i helt samme mål som min, kan du finde beskrivelsen i Marianne Schulz’ bog: Lav selv keramik.

Slikker

Til ethvert lerprojekt hører en god portion slikker. 

Du skal bruge noget ler af samme type, som det du skal bruge til projektet. Det kan enten være frisk ler eller ler, der er indtørret. Læg leret i en bøtte og hæld vand over. Lad det stå nogle dage, så leret bliver blødt og mudret.

Nu skal det røres til en ensartet masse med en tykkelse som yoghurt (uden frugt!). 

Før i tiden stod jeg selv for det før timen eller satte et par elever i gang med det … men det tog lang tid og var lidt hårdt.

Nu klares det på få minutter! Jeg har nemlig købt mig en blender til billedkunst.

 

Nogle gang blender jeg en mindre portion i blenderglasset (hvis der er større klumper af ler), andre gange blender jeg direkte i min slikker-bøtte (hvis er kun er små klumper).

I løbet af ganske kort tid har du “mudder af den fineste slags!”, som Klodshans ville have sagt.

Slikkeret gemmer jeg – som du kan se – i en madbøtte med låg. På den måde holder slikkeret sig frisk i meget lang tid.

Forny indtørret ler

Er noget af dit ler blevet tørt, kan du med en meget lille indsats genopfriske det. Jeg har skrevet et helt blogindlæg om det, som du finder ved at klikke på billedet.

God fornøjelse med lerarbejdet sammen med ungerne.

Kreative hilsener

FruBilledkunst

PS – jeg glæder mig til at vise børnenes lermonstre frem her på bloggen!

Ekspressionisme – Flotte malerier fra 3.-5.klasse

$
0
0

I dag og i morgen er der fernisering her på bloggen.

3.-4.-5.klasse har fået deres fineFranz Marc-parafraser færdige, og jeg har GLÆDET mig til at vise dem frem! … Bær over med min begejstring, men jeg synes altså, at de er blevet skønne!

Vi har været igennem et længere forløb om ekspressionisme, hvor vi startede med at “finde ud af” af følelser hænger sammen med farver og former.

Bagefter malede vi nogle følelsesmalerier, hvor tilskuerne skulle gætte følelsen.

Eleverne et oplæg om ekspressionisme, hvor vi satte det lidt på plads i forhold til kunsthistorien, og vi talte om ekspressionismens karakteristika, og til sidst har de malet parafraser på Franz Marcs berømte blå heste.

Jeg er i gang med at skrive et nyt hæfte, så du kan få mere hjælp, hvis du gerne vil lave et tilsvarende forløb.

Det udkommer forhåbentlig inden jul.

Se resten af udstillingen i morgen ….

Kreative hilsner fra

 

Fernisering – ekspressionistiske heste – 3.-5.klasse

$
0
0

I går viste jeg første halvdel af børnenes billeder frem – i dag følger nogle flere skønne malerier.

Noget af det, der også altid begejstrer mig er, hvor forskellige billederne bliver – på trods af, at eleverne får præcis samme oplæg. 

 

Normalt laver jeg ikke det samme projekt i 3 klasser på samme tid, men ekspressionisme-forløbet har været meget tidskrævende at planlægge, og så bliver man nødt til at tænke over, hvordan man får enderne til at nå sammen. 

Jeg prøver i øvrigt altid at planlægge min undervisning, så jeg kun udvikler et par nye projekt ad gangen. I de øvrige klasser bruger jeg gennemprøvede forløb, der ikke kræver lige så meget af min forberedelsestid. Det er også et råd, jeg giver til andre. 

Et “gennemprøvet forløb” kan også være et forløb fra en kollega – eller et af mine hæfter – hvor alle detaljer er grundigt beskrevet, så man ikke skal ud og opfinde undervejs.

Der vil – forhåbentlig inden jul – komme et hæfte med detaljeret beskrivelse af hele forløbet, så du sparer noget af din forberedelse, hvis du vil lave et tilsvarende forløb.

Kreative hilsner fra

 


NYHED – inspirationskursus i Næstved

$
0
0

Inspirationskursus med FruBilledkunst torsdag den 22. november 2018 kl.9.00-15.00

Efter at fået en del opfordringer til at afholde et kursus på Sjælland, har jeg arrangeret et.

Det bliver denne gang i SjølundhusetPræstøvej 10 A, 4700 Næstved – gode parkeringsforhold lige foran bygningen!

Dagens program

Føler du dig usikker på ler, eller vil du gerne bare inspireres?

Vi skal arbejde med to forskellige teknikker, når vi skal lave lermonstre inspireret af James DeRossos værker. Du får 1 eller 2 små fine monstre med hjem, som enten kan brændes eller bare tørres.

 

Har du prøvet guidet tegning? 

Guidet tegning er en struktureret teknik, der kan få ALLE til at tegne gode vellignende billeder. På kurset vil jeg kort gennemgå teknikken, og derefter prøver vi et forløb, hvor vi tegner påfugle.

Hvis du ikke har prøvet guidet tegning før, vil du blive overrasket over de flotte resultater! … og samtidig lærer eleverne en grundig tegneundervisning, der giver dem mod på at give sig i kast med selv komplicerede motiver.

Vil du gerne dybere ind i blyanternes forunderlige muligheder?

Mange ved ikke hvilke fantastiske muligheder, der ligger gemt i blyanter.

På kurset vil du lære noget teori og vi starter på et blyantstegningsprojekt. 

PS – vidste du at tegningen her er lavet af et almindeligt skolebarn i 2.klasse? Nu kan du lære teknikken, så du kan lave lige så flotte billeder med dine elever.

Kunne du tænke dig at blive præsenteret for – og arbejde med et grydeklart arkitekturforløb?  

Arkitektur fylder rigtig meget i vejledningen – her bliver du præsenteret for et forløb, hvor eleverne hurtigt kommer i gang med en række centrale begreber. 

Du kan tage en ekskursion med dine elever … eller lave den digitalt hjemme på skolen ved at bruge Google Maps, hvis budgettet ikke rækker til de store armbevægelser.

På kurset lærer du nogle grundlæggende begreber og får idéer til at brede projektet ud til et længere forløb.

——————————————————————————————————–

Du tilmelder dig kurset ved at udfylde skemaet her.

Når der er tilmeldinger nok sendes en faktura til skolen.

Prisen for kurset er 1250 kr.ex. moms. – forplejning inkluderet.

Tilmeldingsfrist fredag den 16. november 2018

[contact-form]

Søde og charmerende uhyggelige!

$
0
0

2.klasses lermonstre er kommet ud af ovnen – vældig søde og charmerende uhyggelige.

Inden da har vi talt om James DeRossos krukker og tegnet vores egne monstre. 

Det som er udfordringen (og en læring) når man arbejder med ler er, at man ikke altid kan “bestemme” over leret. Nogle ting kan være rigtig svære at få til at blive helt som man har ønsker sig. Nogle ting knækker af, når krukken bliver brændt (hvis de ikke har fået samlet dem grundigt nok) ….

Den anden vigtige ting børnene lærer undervejs er, at skulpturer kan udvikle sig efterhånden, når man får nye gode idéer.

Så måske bliver det ikke helt som man havde tænkt, men det bliver godt alligevel – måske bedre på nogle områder.

Vi har brugt 1 modul på at se på James DeRossos krukker og tegne skitser og derefter 2 på at forme krukkerne ( – de fik lov til at lave en krukke hvert modul, så de nu har to hver).

Krukkerne er lavet med plade- og jydepottemetoden.

Dernæst har vi talt om hvordan vi skulle fotografere dem. Vi har brugt en iPad, og lavet  et “ministudie” af en stump træbjælke og omslaget fra en tapetbog. Vi har talt om at figurerne skulle fylde det meste af billedet. Jeg har hjulpet med opstilling, og derefter har børnene selv taget billederne.

Bor du i nærheden af Næstved, har du lige nu chancen for at prøve forløbet af sammen med mig.

Det bliver torsdag den 22.november kl 9-15. Læs mere på linket her.

 

Julegaver i billedkunst?

$
0
0

Hvert år ved denne tid kommer debatten om julegaver i billedkunst op på de sociale medier.

Det starter som regel med en lærer, der skriver: Jeg vil gerne lave nogle julegaver med min 4.klasse – nogle idéer?

Derefter følger en række links til easy-made projekter på pinterest eller lignende, hvorefter der kommer et indlæg imod gavefremstilling….. same procedure as every year …

Derfor har jeg bestemt mig for at dele mine tanker om det.

For

På den ene side kan jeg godt forstå lærere, der gerne vil hjælpe deres elever med at få lavet nogle fine gaver. Det betyder rigtig meget for børn at få lavet en god gave til alle dem de har kær, og hvis man oven i købet er nået ud over SFOalderen, har børnene ikke så mange muligheder for at fremstille noget. 

Imod

På den anden side synes jeg overhovedet ikke, at jeg vil prioritere min sparsomme billedkunsttid til projekter uden fagligt belæg. Det skal være velfunderet og med tydelige mål. Ingen “glitter og rulleøjne” til mig og mine elever – (de hurtige gaver tager som oftest også en god del af budgettet, for glitterlim og tykt guldkarton koster)….

Derfor har jeg en anden løsning

Når børnene har lavet et projekt, udstiller jeg deres billeder. Når udstillingen har været fremme en passende tid – læs indtil jeg har brug for pladsen til en ny udstilling – samler jeg billederne/ skulpturerne sammen, og gemmer dem.

I starten af december har jeg derfor ofte et par billeder til hver elev, de får med hjem, og kan bruge til gaver. Nogle gange opfordrer jeg forældrene til at købe en ramme som barnet kan få til værket. Måske kan far hjælpe med at indramme billedet til mor eller bedste….

På den måde får børnene kvalitetsgaver, som forældrene rent faktisk gider gemme. Os der er forældre, kender jo også godt følelsen, når et barn stolt kommer hjem med en rædsel (læs: noget halvfabrikata a la “lav en julegave på kun 20 minutter”).

På den ene side er man glad for barnets kærlighedsgave, men på den anden side overvejer man hvor man kan stille den, så den gør mindst skade….

Så derfor er min opfordring: Lad os holde fagligheden i top, gemme produkterne fra efteråret og bruge dem til julegaver.

Venlig hilsen

FruBilledkunst

Hvad nu hvis ….

$
0
0

Jeg talte for nyligt med en kollega, og spurgte om hun ville med på et kursus.

Egentlig synes hun, at emnerne var spændende.

Og relevante.

Og hun kunne godt bruge ny inspiration…..

men…..

Hun ville ikke med, fordi hun var bange for ikke at være dygtig nok. I alt fald ikke lige så dygtig som de andre kursister.

Hun er ikke den eneste. Faktisk har jeg mange gange haft kursister på mine kurser, som siger, at de kun har turde tilmelde sig, fordi jeg skriver, at man ikke behøver kunne tegne mere end en tændstiksmand.

Og nogle timer senere sidder de med virkelig gode produkter foran sig, for når de får den rigtige undervisning, åbnes en ny verden.

Jeg har set det ske. Mange gange.

Om et par uger holder jeg kursus i Næstved. Det er tætpakket med inspiration – lige til at bruge i undervisningen. Hvis du har overvejet at komme, men været usikker på, om det var for svært, så har jeg skrevet dette indlæg til dig. Kom bare! Jeg lover dig, at du vil blive glad for kurset.

Kreative hilsener

FruBilledkunst 

 

Vil du lave udtryksfulde malerier med dine elever?

$
0
0

Gennem den sidste tid har jeg arbejdet rigtig meget med ekspressionisme i flere af mine klasser. Det er der kommet rigtig mange skønne billeder ud af!

Det blev et forløb med 3-4 underforløb, hvor vi fik arbejdet grundigt med at sætte farver og former på følelser. Desuden kom vi omkring lidt kunsthistorie.

Sidste del var parafraser af Franz Marcs malerier af blå heste. Jeg guidede eleverne gennem optegningen af hestene, og derefter var der frit spil m.h.t. baggrund og farvevalg.

Forløbet er er ikke det letteste jeg har lavet, men absolut meget spændende og givende for eleverne.

Hvis du er interesseret i at få alle mine forberedelses-papirer, tegneguides og overvejelser om materialer, har jeg samlet dem i et nyt inspirationshæfte på 88 sider – lige til at downloade og printe – til sædvanlig billig pris.

Jeg har udgivet hæftet både hos Bubbleminds og hos Saxo, så du kan vælge, hvor du helst vil købe dem: Du kan finde dem her (klik på logoet)

Klik på knappen og kom til BubbleMinds side, hvor du kan få fat i bogenPersonlig licens 29kr 

Klik på knappen og kom til BubbleMinds side, hvor du kan få fat i bogenAfdelingslicens     148,75kr         (119kr ex. moms)

Personlig licens 29kr

Afdelingslicens 148,75kr         (119kr ex. moms)

 

 

 

Viewing all 574 articles
Browse latest View live