Quantcast
Channel: FruBilledkunst
Viewing all 577 articles
Browse latest View live

En ørn til at male ….

$
0
0

2.klasse har tegnet nogle fine ørnebilleder. De fik hjælp til optegningen af fuglen. Først havde jeg lavet et øveark, hvor de skulle prøve at tegne nogle af detaljerne (bl.a. øjet, næbbet og nogle baggrundselementer). Bagefter fik de en trin-for-trin-vejledning til optegningen af ørnen, og derefter skulle de lave en baggrund. På nettet havde jeg fundet nogle forskellige ørne-billeder jeg viste dem. Vi talte om hvordan man kunne tegne fjer-strukturen på fuglen, og hvordan de hvide fjer ikke er “papir-hvide”.Billederne, som var en blanding af fotos, akvareller og malerier, var også en skattekiste af idéer til baggrunde.
Undervejs talte vi om komposition – at “øjet ikke måtte kede sig” noget sted på papiret.

Vi har brugt Neocolor II og A4karton til malerierne.


Plakatforløb i billedkunst

$
0
0

To af mine billedkunstklasser er lige begyndt på et rigtig spændende forløb om plakatkunst. Jeg indledte timen med en brainstorm om plakaters funktioner. Derefter analyserede vi nogle af Per Arnoldis plakater – både 2. og 5.klasse var rigtig gode til at komme med deres bud. Arnoldi vælger ofte et enkelt element som symbol for en helhed – f.eks. det lille smil i Århus-plakaten, balletbenet i plakaten fra American Ballet Theater, saxofonen i jazzfestival-plakaten etc.

Derefter fik vi en god snak om de farver og former Arnoldi bruger (og ikke eller sjældent bruger). 

Efter det var det tid til det praktiske arbejde. Jeg havde bestemt, at vi skulle starte forløbet med en parafrase på Arnoldis hattebilleder. Rammerne var altså et antal bowlerhatte (i egen komposition) farvet i en “Arnoldi-farveskala”.

Vi brugte Neocolor II og karton til billederne. Jeg glæder mig rigtig meget til næste uge, hvor de (forhåbentlig) bliver færdige 🙂

Følg med på bloggen og se billederne. Måske når vi også at begynde på næste del af projektet – hvad det handler om, vil jeg endnu ikke afsløre …. 🙂

Hav en kreativ dag

Flotte Arnoldi-parafraser – plakatforløb 2.del

$
0
0

Måske har du læst mit første blogindlæg om et plakatprojekt inspireret af Per Arnoldi – ellers kan du klikke på linket og læse det 🙂

5.klasse er nu blevet færdige med deres Arnoldi-parafraser – hattebilleder i Arnoldis farveskala. Altså Arnoldis motiver og hans farveholdning…. Jeg har glædet mig til at vise dig nogle af de fine billeder, eleverne fik lavet 🙂

Billlederne er lavet på karton med Neocolor II.

Den næste lille opgave var at lave farveprøver for at finde alternative farveskalaer – stadig inden for Arnoldis motivverden. Det var dog ikke alle børnene, der nåede den opgave, men den kommer tilbage senere i forløbet.

Jeg glæder mig rigtig meget til næste gang, hvor vi skal videre med projektet – Følg med her på bloggen 🙂

PS Gå ikke glip af et indlæg fra FruBilledkunst – tilmeld dig nyhedsbrevet.

Fugl Fønix letter – billedkunst i 5.klasse

$
0
0

I Paradisets Have, under kundskabstræet, stod en rosenhæk; her, i den første rose, fødtes en fugl, dens flugt var som lysets, dejlig dens farve, herlig dens sang….

Sådan indleder H C Andersen sit eventyr om Fugl Fønix, men fabeldyret har rødder i mange kulturer, og er blevet brugt som symbol på ilden og genfødslen.Men de fleste af mine elever kender nu bedst fuglen fra den rolle, den spiller i Harry Potter.

Harry er på Dumbledores bibliotek, da fuglen pludselig går i brand og ender som en askebunke.

Harry bliver forskrækket og bedyrer sin uskyld, mens Dombledore stilfærdigt siger, at det var ved at være dens tid. Efter kort tid kommer en ny lille Fønix-unge til syne af asken – den er genopstået.

Her kan du se det lille klip fra filmen, som klassen så som den del af introduktionen til emnet.
Noget af det skønneste ved fabeldyr / fantasidyr er,  at man helt selv kan bestemme, hvordan de ser ud – hvilke former de har og hvilke farver.

Jeg havde egentlig ikke tænkt, at skulpturerne skulle have kulør, men eleverne ville det anderledes 🙂

Nogle brugte silkepapir og pergamyn, andre brugte colourtubs (en vandbaseret maling med halvfast konsistens).

Fuglene er primært bygget af sølvpapir og tape – med en smule avis i maven til at støtte formen. Vingerne er formet over karton, pap eller bølgepap.

Eleverne måtte også helt selv bestemme størrelsen af deres skulptur. De fleste har et vingefang på 50-70 cm, men en enkelt gruppe valgte at gå “full in” – deres imponerende fugl har et vingefang på over 2 meter.

Efterhånden som eleverne blev færdige med deres fugle, skrev de en præsentation af værket til udstillingen.

De  smukke fugle hænger nu og pynter på vores lange skolegang, med undtagelse af et par “stående” skulpturer ….

Husk, at du kan være med til at inspirere andre ved at dele indlægget her på de sociale medier. Jeg har sat deleknapper til Facebook, Twitter og Pinterest ind ved billederne. Vil du hellere bruge Google+, eller simpelthen sende indlægget til en ven, er der nu deleknapper i venstre side af skærmen 🙂 

 

Udstilling på Kunstcenteret Silkeborg Bad

$
0
0

ANSIGT OG IDENTITET – EN FACE-KUNSTUDSTILLING
Patrick Tresset: Human Study 3RNP
Installation

I dag åbner udstillingen “Ansigt og identitet – en FACE-kunstudstilling”Kunstcenteret Silkeborg Bad. 

I forbindelse med udstillingen, er der udgivet et katalog, hvor jeg har skrevet et par sider om, hvordan kan kan tegne portrætter.

Jeg glæder mig til at se udstillingen – blandet med installationen fra billedet, hvor 3 robotter tegner portrætter i forskellig stil …. og så selvfølgelig til at se kataloget 😉

Jeg haaaader at lede efter ting ….

$
0
0

Jeg haaaader at lede efter ting.

Strømper, der mangler deres makker for eksempel ….

Eller det papir, jeg havde liggende på bordet for “et øjeblik siden”….

Kender du det?

Jeg talte på et tidspunkt med en fyr, der var ansat ved AVform. Han fortalte mig, at lærere er et specielt folkefærd … (tja, det vidste jeg selvfølgelig godt 😉 )

Jo, forklarede han …. Når de sender inspirationskataloger ud til børnehaver, så kommer bestillingerne de følgende dage. Lærerne kan godt gå flere måneder, halve eller hele år, før de bestiller materialer til et projekt, de har set i kataloget.

Afsløret! Totalt afsløret! Sådan er jeg også. Nogle gange går jeg med en idé i flere år, før jeg fører den ud i livet… Ræk hånden op, hvis du også kender det…. Ok, tag den bare ned igen 🙂

De sidste par uger har jeg ledt og ledt …. og ledt igen. Jeg skal lave et tegneprojekt med “skydere” – bl.a. inspireret af et blogindlæg jeg så for …. tja … 1-2 år siden. Det var fantastisk!

Problemet er bare, at jeg ikke kan finde det igen. Anyone been there, done that? Tag bare hånden ned igen 🙂

Det, jeg burde have gjort, var naturligvis at pinne det, dele det på Facebook eller tweete det. Så havde det været så meget lettere. For mig selv! Og måske for andre! Lesson learned – hopefully 😉

Jeg har nu gjort det lettere for dig at dele idéerne fra min blog, så du ikke skal bruge så lang tid på at genfinde dem. Når du holder musen et øjeblik på billederne, dukker der deleknapper op. Du kan også dele indlægget ved at bruge knapperne i venstre side. Der har du også mulighed for at sende en mail med indlægget til en ven/kollega

Hvis du klikker på kronen nederst, kommer der mange flere delingsmuligheder til syne – bl.a. Evernote og PrintFriendly (hvis du vil have indlægget på papir)

Så slipper du for at spilde tiden, når du får brug for en af idéerne.

 

Den sidste Fugl Fønix

$
0
0

Måske læste du med, da jeg skrev om 5.klasses fantastiske sølvpapirs-skulpturer af Fugl Fønix? – Ellers kan du gøre det her 🙂

Jeg skrev, at en gruppe havde valgt at lave deres skulptur rigtig stor, men jeg fik ikke vist billeder af den – og det er en skam, for de to piger, der har lavet den, har knoklet sig frem til det fantastiske resultat!

Pigerne fandt på at forme de enkelte fjer i sølvpapir, hvorefter de tapede dem på vinger og den lange hale.

Op af reden står flammer lavet af pergamyn-papir, der er lidt kraftigere end silkepapir, og derfor har lidt mere hold.

Flammerne der “slikker ned af reden” er lavet med colour tub farver. Reden er bygget udenpå en taburet – så har du en fornemmelse af størrelsen 🙂

Flot og imponerende arbejde!

Elefanter tegnet 2.klasse

$
0
0

2.klasse er startet på et fint lille billedkunstprojekt med elefanter som motiv.

Foreløbig har de tegnet billederne op efter guidet tegning. Derudover har de selv bestemt resten af billedet, og det er der kommet mange gode forskellige tegninger ud af.

Jeg har kopieret tegningerne, så vi kan arbejde med farvelære på kopierne. Det er lettere at være modig, når man kun maler på en kopi, og ikke originalen, som man er blevet glad for.

Følg med på bloggen, hvor jeg vil vise, hvordan børnene arbejder videre med deres billeder 🙂


Selvportrætter – på den moderne måde – 1.del

$
0
0

“I verdens centrum fødtes jeg

en lille stump – men det var MIG!

Og kort herefter bort jeg drog

men verdens centrum med jeg tog”

Er det ikke bare genialt skrevet? Digtet er skrevet af en københavnsk præst, og blev læst op af ham til et arrangement, jeg var til for 30 år siden.

Desværre kan jeg ikke huske hans navn, men jeg fik lov til at få hans håndskrevne seddel og lærte digtet udenad. Sedlen har jeg desværre ikke mere, så linjerne er skrevet efter hukommelsen. Hvis nogen af jer kender hans navn, må I meget gerne skrive det i en kommentar, så jeg kan give ham credits ….

Min 5.klasse har tidligere lavet selvportrætter (da de gik i 3.klasse) men denne gang skulle portrættet sige mere om dem end “bare” hvordan de så ud.

Vi startede timen med at se på forskellige portrætter – f.eks. selvportrættet af Krøyer, hvor han sidder med sin palet. Ved at tage den med på billedet, får han fortalt at han er maler.

Bagefter så vi selvportrætter af et par andre kendte malere: Anna Ancher, Claude Monet, Leonardo da Vinci og Picasso. Vi sluttede den lille introrunde af med billeder af Chagall, Warhol og Freddie.

Bagefter gik børnene i gang med at male baggrunde til deres selvportrætter. Undtagelsesvis har jeg købt andet end grundfarverne, så de havde 16 smukke nuancer at vælge imellem.

De fik lov til at vælge max. 4 farver. Om der skulle males, bruges stencils eller stempler, var helt op til dem selv. Det kom der en række fine – og meget forskellige – baggrunde ud af. Følg med her på bloggen, når klassen skal arbejde videre med dem.

Kursus i Odense og Vejle

$
0
0

IMG_1856

Tak for et dejligt kursus i Odense i dag 🙂

KUN TIL KURSUSDELTAGERNE FRA I DAG: jeg har lyttet til jeres feedback og lavet et bilag med ffm’ere og lidt noter til fotoprogrammerne. Hvis I sender mig jeres mailadresse (i en PB eller på Gmail) sender jeg bilaget til jer.

TIL KURSUSDELTAGERE I VEJLE PÅ ONSDAG
Jeg glæder mig meget til at møde jer.
Lige en praktisk ting:
Udover Brushes Redux og Snapseed, må I meget gerne downloade Frame Magic

Med venlig hilsen

fruBilledkunst

Billedkunstidéer til næste skoleår

$
0
0

Så er det ved at være sidste øjeblik …. Hvis du altså er færing…

Der er kun to dage tilbage før tilmeldingsfristen til hele tre skønne dage fyldt med praktisk og teoretisk billedkunstundervisning. Du får masser af forløb med hjem, du kan bruge direkte i den klasse.

Men husk …. der er kun få timer tilbage!

Kursus i Tórshavn 27. februar – 1. marts 2018

Jeg kan glæde nordjyderne med, at der også er et kursus på vej til jer. Det bliver i efteråret.

Kursus i Aalborg 11. september 2017

Der er også nye kurser på vej her til min egen region.

Kursus i Roskilde 11. oktober 2017

Kursus i Vordingborg 15. november 2017

 

Jeg håber vi ses.

Kreative hilsener fra

 

 

 

PS det er måske nu – midt i fagfordelingen – du skal ind til chefen og argumentere for at få et kreativt kursus i næste skoleår …..

Valørøvelser – farvelære i 2.klasse

$
0
0

Billedkunst er meget farveglæde og eksperimentering – krydret med teori ind imellem. Denne gang var teorien i forgrunden. 2.klasse skal lære noget om farvelære, og i dag er det valørfarver, der er på programmet.

Børnene har arbejdet i deres egne bøger.

Børnene skulle male 2-4 små billleder, hvor motivet var helt valgfrit – blot skulle hele billedet males med en valørskala, malet med sort, hvid og en  kulør.

Her er et glimt fra et par af børnenes bøger.Senere skal børnene bruge deres erfaringer til at male en tegning med en valørskala – følg med her på bloggen …

God malelyst

 

 

Billedkunst for friske drenge … og piger

$
0
0

Min mor elsker at fortælle om en episode fra min barndom … Det var op til jul, og legetøjsbutikkens vinduer strålede om kap med mine barneøjne. Der var dukkehus, dukker, spil, tusser … – alt hvad en lille pige kunne ønske sig.

Ved siden af stod min lillesøster, som vel har været 5-6 år på det tidspunkt. Hun var knapt så begejstret. Hun kunne overhovedet ikke finde noget “rigtigt” legetøj …. før hun til sidst fandt en lille pose grønne plastiksoldater i det ene hjørne…. DET var rigtigt legetøj!

Jeg er sikker på, at dette tegne-projekt ville have fanget hende.

Jeg havde for længe siden lovet en sød fyr fra 3.klasse, at jeg på et tidspunkt ville lave noget med “skydere” – og NU skulle det være.

Jeg havde forberedt et inspirationsark med billeder af skydere fundet på nettet og fortalte klassen om projektet ugen forinden. Jeg bad dem tage skydere med til timen, hvis de havde nogle.

En af drengene elsker at lege røver-lege, så han tog hele sin kasse med hjemmefra og gav de andre lov til at låne.

Skyderne skulle tegnes med blyant på kardus. Undervejs talte vi om, at man kunne farve nogle områder af skyderne for at få dem til at træde tydeligere frem.

Jeg havde printet baggrunde i A3 med træstruktur for at få lidt western-stemning til tegningerne. Tegningerne er klippet ud og limet på med limstift.

Nogle af børnene skulle have lidt hjælp med at klippe – især der, hvor fingerhullet er helt lukket.

Det blev en festlig time, og jeg kunne sagtens have strakt den over en gang mere, for der var fuld koncentration fra alle ungerne – både piger og drenge.

Har du nogle specielle billedkunstprojekter, hvor du har tænkt ekstra på drengene?

Kreative hilsner fra

 

 

 

PS Like eller del gerne mine indlæg på Facebook – på den måde kan du både hjælpe dine kollegaer og dig selv, for hvis du reagerer på mine opslag, er der større chance for at indlæggene fra FruBilledkunst ved med at dukke op i den nyhedsstrøm:-)

PPS Du kan naturligvis også gemme linket på Pinterest, Twitter eller lignende. Måske læste du det indlæg, jeg skrev i frustration, fordi jeg ikke kunne genfinde min inspiration til netop dette projekt …

Det er det, der er skønt ved at undervise

$
0
0

I går fik jeg en dejlig lille hilsen på Facebook. Janne har lavet tukaner med sin 1.klasse, og jeg har fået lov til at vise børnenes fine billeder frem 🙂

Det er den begejstring jeg elsker! Man kan mærke Jannes engagement og næsten se børnene stolthed for sig. Undervisningen i billedkunst  gør en forskel i børnene (som rækker langt ud over de 45-90 minutter der er på skemaet).

1000 tak Janne fordi jeg måtte dele din hilsen.

PS hvis du vil male tukaner med “dine” børn, kan du finde mit hæfte under “billige inspirationshæfter” (øverst på bloggen)

Det er dejligt at dele

$
0
0

Kollegial supervision og idéudveksling er guld værd. Da jeg oprindelig begyndte at udgive mine inspirationshæfter, var det tænkt som hjælp til den enkelte lærer. Jeg valgte at sælge hæfterne meget billigt, fordi det først og fremmest var tænkt som hjælp fra kollega til kollega. Derfor har jeg i hæfterne bedt jer om ikke at lave fildeling /kopiere til andre.

I februar fik jeg denne hilsen fra Helle Gunnersen, hvor hun rejser en vigtig problematik.: “Jeg er lærer og fagudvalgsformand på en folkeskole. Flere kolleger er glade for dine e-bøger, og flere af os, har også selv købt dine bøger. Jeg vil meget gerne høre, hvad du tænker om rettigheder mht. dine e-bøger, hvis det er skolen, der køber e-bøgerne. Jeg ved, du skriver, at vi ikke bare kopiere til andre, men hvis skolen er køber, kan alle på skolen så bruge dine e-bøger?”

Svaret er nej. Jeg synes ikke det er fair, for prisen er sat som “enkelt-bruger-licens”. Jeg har derfor nu lavet to udgaver af hvert hæfte – et til personligt brug, og et med “afdelingslicens”.

Hvad er afdelingslicens så…? Den skole jeg arbejder på har tre matrikler, og var indtil for få år siden tre forskellige skoler. Afdelingslicens = matrikel-licens, så min skole ville altså skulle købe 3 licenser, hvis alle afdelingerne ville have et hæfte.

Hvis man har købt et hæfte med afdelingslicens, må det ligge på skolens server, hvor det kun er tilgængeligt for afdelingens afsatte. De må også gerne downloade det til deres tablets/computer og printe det. Det skal dog slettes, hvis man flytter skole.

Og kan du så tjekke det Tina ….? Nej, selvfølgelig kan jeg ikke det, men jeg vil bede jer om at respektere retningslinjerne. Jeg er en ganske almindelig folkeskolelærer, der bruger utrolig meget tid på min blog og hæfterne, og betaler alt selv. Min blog er reklamefri, for jeg synes blinkende uvedkommende reklamer er trælse, så derfor er salget hæfter, der gør det økonomisk muligt at drive bloggen og give mig mulighed for at skrive flere hæfter…. Så “bevar originalerne”, som de siger….

Til sidst det allervigtigste: TAK til alle jer der skriver opmuntrende hilsner, “liker” på Facebok og støtter bloggen ved at købe hæfterne.

Kreative hilsner

FruBilledkunst / Tina

PS Du finder hæfterne ved at klikke på “INSPIRATIONSHÆFTER” i topmenuen. Når du klikker på et hæfte, kommer du til en side, hvor der står lidt mere om indholdet og desuden er der links til de to udgaver af hæftet (altså hhv. “enkelt-bruger-licens” og “afdelings-licens”). Du klikker på den ønskede knap og bliver sendt videre til Saxo.


Du kan være i gang om lidt …

$
0
0

Det er efterhånden lidt tid siden jeg lavede guitarcollager inspireret af Picasso og Braque. Dengang kunne man få en brun-blå papirpakke hos AVform, der passede perfekt til projektet. Pakken er imidlertid udgået, så da jeg for nylig skulle holde kurser, måtte jeg i gang med at lave noget selv.

Nogle af kursisterne spurgte til, hvor man kunne købe papiret …. Hvis man har masser af penge på budgettet kan det fås i fantastisk kvalitet i Panduro og lignende steder, men … det er nok de færreste.

Derfor satte jeg mig ned og skrev et hæfte til jer. Først og fremmest med MASSER af collageark – lige til at printe og bruge.

Dernæst med noter til gennemgangen og et historisk tilbageblik.

Så er der også en side med FFM og forslag til læringsmål, så det er nemt at lægge ind i årsplanen.

Undervejs er der naturligvis tips og tricks til gennemførelse af forløbet.

 

Hæftet er udgivet i 2 udgaver: “Kun til dig”-udgaven til dig, der bare gerne vil have dit eget hæfte, og en udgave med Afdelingslicens, til jer, der gerne vil dele.

 

Kreative hilsner fra FruBilledkunst

 

 

Årsplan i billedkunst for 1.klasse

$
0
0

Årsplan i billedkunst

Mangler du inspiration til din årsplan i billedkunst?

Jeg vil her give forslag til en årsplan for 1.klasse og en af de nærmeste dage, følger en for 2.klasse. Følger man de to årsplaner, er alle FFM’ere dækket ind.

Man kan ofte lægge flere mål ind, men det kræver noget mere tid, når man skal evaluere, hvis man er på en skole, hvor alt skal skrives ind i elevplanen.

Planerne er luftige – kun 5 projekter pr. år. For det første, fordi de løber over lidt længere tid – kvalitet tager tid. For det andet, fordi alle de kreative sjæle jeg kender, ALTID føler sig inspireret i årets løb til at tage nogle ekstra projekter ind. Det er der plads til i min årsplan.

Tegneforløb

Jeg starter altid mine billedkunstklasser med et tegneforløb. Jeg har ændret det lidt undervejs, men du kan læse hvordan jeg har gjort tidligere i disse indlæg:

 

 

Tukaner

Det er altid et hit at male tukaner med børnene! Skønne farvestrålende fugle med masser af personlighed.

Du kan læse om forløbet flere steder på min blog – bl.a. her.

Undervisningsmateriale kan du finde her.

 

Japanske kirsebærtræer malet på iPad

Et lille forløb med guidet tegning på iPads.

Du finder undervisningsmaterialet her.

 

 

Fugle – sølvpapirsskulptur

Sølvpapir og tape er fantastiske materialer til at lave skulpturer. Første klasse kan lave nogle fine fugle.

Jeg har skrevet om projektet her (dog gennemført af 5.klasse, som “forprojekt” til FuglFønix-skulpturer).

 

 

Eventyrlige slotte

Der er masser af fantasi og farveglæde i dette projekt. Det velstrukturerede forløb hjælper dem til at få succes med billederne.

Du kan læse om projektet her.

Undervisningsmaterialet finder du her.

Med disse 5 forløb og de 5 forløb jeg har planlagt til 2.klasse, når man som sagt alle FFMerne. Men man kunne også arbejde med:

Katte inspireret af Rosina Wachtmeister. Det er et forløb alle ungerne elsker.

 

 

 

 

 

 

Fuglereder tegnet med pastel eller Neocolor. Et dejligt projekt til sidst på året ….

 

 

 

 

 
Collagedyr inspireret af Karin Olesen

 

 

 

 

 

Lagkager – mmmm… det projekt er både lækkert og lærerigt!

 

 

 

 

 

Der er også flere skønne dessertprojekter eget til første klasse i Is, dessert og tyggegummimaskine … hvis du altså kan tåle så mange visuelle kalorier …

 

 

 

 

 

 

Håber det var til en hjælp ….

Kreative hilsner fra

Årsplan i billedkunst for 2.klasse

$
0
0

2.klasse er et skønt klassetrin! Du har sandsynligvis haft ungerne et år, og fået lært dem nogle grundlæggende teknikker – nu skal der bare følges op på festen.

Her er mit bud på en årsplan i billedkunst til 2.klasse. Som jeg skrev under indlægget med årsplanen til 1.klasse, bliver alle FFMere dækket ind, hvis man følger planerne.

Mine planer er meget løst pakkede, så du har mulighed for at fylde andre projekter ind – enten fordi du bliver inspireret undervejs, eller fordi du har dine egne gode forløb.

Hunde – Blue Dog

Jeg elsker dette forløb, fordi børnene altid får så mange af deres egne gode idéer puttet ind. Selvom man giver det samme oplæg, bliver billederne bare SÅ forskellige.

Forløbet indledes med en billedanalyse af nogle af Georg Rodrigues billeder, og derefter skal børnene lave deres egne versioner.

Du kan læse om forløbet her, og finde undervisningsmaterialer her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan genkende et Blue Dog billede
  • Jeg kan fortælle om nogle af George Rodrigues Blue Dog billeder
  • Jeg kan tegne Blue Dog på min egen måde
  • Jeg kan fortælle om mit billede

Uhyggelige frottage-dyr

Et sjovt forløb som eleverne ELSKER! Du finder beskrivelsen af forløbet her:

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg ved, hvordan man laver frottagetryk og kan forklare det
  • Jeg kan lave et dyr i collage-frottage
  • Jeg kan nævne nogle ting, der får billedet til at se uhyggeligt ud

Snemænd i pastel

JegDer er 3 forskellige forløb du kan vælge imellem i hæftet – afhængig af klassens niveau: en enkelt snemand, et vinterbillede eller et sjovt og skørt snemandsbillede, hvor snemændene leger.

Du kan læse om projektet her og finde undervisningsmaterialer her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan male en snemand med pastelkridt
  • Jeg kan nævne nogle fordele og ulemper ved at male med pastelkridt i forhold til Neocolor
  • Jeg ved, hvad baggrund og forgrund er
  • Jeg kan fortælle om mit maleri
  • Jeg kan forklare, hvorfor jeg har brugt f.eks. lilla/blå i sneen

Monsterkrukker

Fine, skæve og skøre monsterkrukker inspireret af James DeRosso.

Læs om projektet her.

 

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan lave en monsterkrukke
  • Jeg ved, hvordan man sammenføjer lerformer
  • Jeg kan fortælle om min krukke
  • Jeg kan være med til at lave en fællesudstilling, hvor vi skriver om vores krukker

Plakater inspireret af Per Arnoldi

Det her er faktisk et projekt, jeg ikke nåede at blive færdigt med i år, så jeg kan først vise jer de færdige værker til efteråret. Det er et forløb, der starter med analyse af nogle af Arnoldis plakater, går videre i en parafrase, kommer forbi en god billedfunktions-snak og ender med smukke iøjnefaldende plakater tør jeg godt love.

Der kommer også et hæfte med alle mine arbejdsark, så du nemt kan komme i gang med forløbet.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan fotografere min skitse eller tegne den digitalt
  • Jeg kan farvelægge min tegning digitalt
  • Jeg kan sætte tekst på min tegning
  • Jeg kan forklare, hvorfor jeg har brugt de farver jeg har
  • Jeg kan forklare hvorfor jeg har valg den skrift jeg har

Det var mit bud på årsplanen, men I når sikkert mere. Her er et par bud på andre projekter, man kan fylde ind i årsplanen. (Men du kan finde mange flere her på bloggen).

Giraf

Tegn skønne dyr, der stråler af personlighed.

Læs om projektet her

Du får hæftet med undervisningsmaterialet helt GRATIS her.

 

 

Blyantstegning

Alle ejer en blyant, så når vi underviser om blyantstegning, giver vi børnene noget, de kan bruge resten af livet. I hæftet viser jeg også, hvordan man laver sin egen tegnestub – så godt som gratis. Der er øvelser og derefter skal børnene tegne klovnefisk. Jeg bliver altid lidt overrasket, når jeg ser, hvor flotte billeder de små elever får lavet.

Fyrtårn

Mange er lidt i tvivl om, hvordan man skal strukturere et maleforløb i indskolingen. Her får du et eksemplarisk forløb – der gav malerier så smukke, at jeg næsten ikke kunne nænne at sende dem med børnene hjem.

Du kan bl.a. læse om forløbet her og finde inspirationshæftet her.

 

Birketræer

Et fint lille akvarelprojekt med birketræer i efterårs- og vinterfarver.

Du kan læse om forløbet her.

 

 

Se det summer

Et lille fint projekt til foråret eller forsommeren. Børnene bliver guidet i optegningen.

Du kan læse om projektet her og finde undervisningsmaterialet her.

 

Kamel-billeder

Tegn charmerende billeder af kameler. Der er flere forslag til baggrunde.

Du kan læse om projektet her.

Undervisningsmaterialet kan du få fat på her.

 

Snirkelkrukker

Et forløb, der er gået viralt på Pinterest. Lav skønne kreative krukker af ler.

Du kan læse om forløbet her.

 

 

Guitarcollager

Et spændende forløb inspireret af Picasso og Braques guitarcollager. Her får du både kunsthistorie, iagttagelsestegning og smukke collager.

Du kan læse om forløbet her og finde undervisningsmateriale her

 

Årsplan i billedkunst for 3.klasse

$
0
0

Her er mit forslag til en årsplan i billedkunst for 3.klasse. Jeg har kun sat 6 forløb ind, så du har mulighed for at supplere med andre idéer, hvis du har noget, du bare MÅ lave med eleverne.

Collager inspireret af Picasso og Braque

Det var de to herrer, der opfandt collagen, så hvad er mere relevant end at gå dertil, hvor det hele startede.

Børnene skal starte med at lave iagttagelses-tegninger af guitarer.

De skal også analysere nogle af de originale guitar-collager, og derefter skal de selv i gang.

Du kan læse om forløbet her og her, og finde undervisningsmaterialer her. I hæftet får du desuden masser af collageark i de rigtige farver – lige til at printe, så du ikke skal have besvær med at lede efter det.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan forklare, hvad en collage er
  • Jeg kan genkende kubistiske elementer i Picasso og Braques collager
  • Jeg kan lave en collage

Plakatforløb inspireret af Per Arnoldi

Dette forløb nævnte jeg også under 2.klasse, da jeg er i gang med det nu, men ikke får det færdigt til ferien. Jeg vil denne gang lave en drejning på det, så vi arbejder med det digitalt. Jeg skal nok skrive mere om det på bloggen, så du får noget mere at holde dig til, hvis du skriver det på din årsplan.

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan genkende Per Arnoldis plakater
  • Jeg kan fortælle om nogle fællestræk ved Arnoldis plakater
  • Jeg kan forklare forskellige formål med en plakat
  • Jeg kan fortælle om billedsymboler, og hvordan man udvikler dem.

Portrætforløb

Det er altid skønt at male portrætter med børn! Det er også en god anledning til at tale om det smukke, der er i ethvert menneske.

Jeg kan godt lide at kopiere børnenes tegninger, når de har fået tegnet portrætterne, og derefter lade dem male dem med forskellige materialer.

Du kan læse om forløbet flere steder har på bloggen, for det er et forløb, jeg elsker. Du finder det bl.a. her og du kan finde undervisningsmaterialet her (optegningen gjort enklere) og her (om at bruge forskellige materialer til farvelægningen.)

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan fortælle om ansigtets proportioner
  • Jeg kan tegne og male et selvportræt
  • Jeg kan nævne fordele og ulemper ved at bruge Neocolor i forhold til pastel

Snirkelkrukker

www.FruBilledkunst.dk - coil pots 5th gradeEt fantastisk forløb! Lad fantasien få frit løb, eller læg et tema ind over. Der er f.eks. mange gode havdyr-eksempler på nettet, hvis du søger på crazy coil pot.

Du finder en detaljeret vejledning her på min blog.

Jeg vil gerne være helt ærlig – det er svært at finde FFMer, der argumenterer for projektet. Ikke desto mindre synes jeg at froløbet er meget velegnet, for selve designprocessen er vigtig – både hvis man planlægger først med en tegnet skitse, og hvis man “leger” sig frem.

Hvis I tager fotos af krukkerne, kan I lave en digital udstilling – gerne med tekst eller speak til ….

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan lave en snirkelkrukke
  • Jeg ved, hvordan man sammenføjer lerelementer
  • Evt. Jeg kan lave en digital udstilling

Hollandske tulipanmarker

I dette forløb kommer I  både omkring perspektivtegning, maleri og lidt kunsthistorie … og får de skønneste malerier.

Du finder undervisningsmaterialet her.

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne et billede med et forsvindingspunkt
  • Jeg kan blande farver
  • Jeg kender forskellige maleteknikker (vådt i vådt, duppe …)

Land Art

Lav et oplæg om Land Art og hiv ungerne med udenfor. Et kort, men sjovt forløb om forgængelig kunst.

Husk at fotografere værkerne.

Du kan læse om vores forløb her.

 

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan nævne eksempler på forgængelig kunst
  • Jeg kan lave land art – kunst

Det var mit forslag til årsplanen. Neden for finder du et par idéer, du kan supplere med, hvis du har lyst. Der er mange flere idéer på bloggen.

Du kan øverst søge på klassetrinnet, men de fleste forløb kan sagtens laves på andre klassetrin end jeg har lavet dem på ….

Snemænd i pastel

Fint lille vinterforløb, hvor børnene maler med pastel.

Undervisningsmaterialet finder du her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan male en snemand i et landskab
  • Jeg kan lægge skygger på tegningen

Hunder i farver

Mal skønne kulørte hundebilleder inspireret af NewYork-kunstneren Linda Cheng.

Undervisningsmateriale til hunde i farver

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan genkende Linda Chengs malestil og fortælle om nogle karakteristika
  • Jeg kan male et kulørt hundebillede

Pingviner

Et meget populært projekt!

Mal pingvinbilleder med Neocolor.

Undervisningshæfte

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne et harmonisk pingvinbillede
  • Jeg kan lægge skygge på tegningen

 

Årsplan i billedkunst for 5.klasse

$
0
0

Når eleverne kommer i 5.klasse, kan man får alvor udfordre dem! Jeg har sammensat en årsplan, der kommer vidt omkring. Som altid er min plan “luftig”, så der er tid og plads til at du kan fylde ud med andre gode idéer.

Vaskebjørne i linoleumssnit

Vaskebjørne er skønne og charmerende og fantastiske motiver til linoleumstryk. Tegn dem gerne først, så eleverne har helt styr på formerne.

Læs om projektet her. … men kun den malede udgave.

Du kan finde undervisningsmaterialet her.  Der er vejledning i hvordan man tegner vaskebjørnene og idéer til farvelægningen. Linoleumssnittet er kort beskrevet.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan lave et linoleumssnit
  • Jeg ved, hvordan man laver et godt aftryk (tilpas mængde sværte)
  • Jeg har lavet mindst 3 gode tryk

 

Opstillinger med inspiration fra Wilhelm Lundstrøm

Mal parafraser af Wilhlem Lundstrøms kendte og ikoniske opstillinger.

Du kan se lidt fra vores forløb her.

I undervisningshæftet får du trin-for-trin vejledning til at guide børnene i optegningen af 3 forskellige opstillinger – lige til at gå til ….

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan genkende Vilhelm Lundstrøms opstillinger
  • Jeg kan fortælle, hvad der er specielt for hans opstillinger
  • Jeg kan male en opstilling inspireret af Vilhelm Lundstrøm

Fotoalfabetet

Et fint fotoprojekt, hvor børnene virkelig oplever, at det er en god idé at løfte i flok. Alfabetets bogstaver fordeles mellem børnene, der derefter skal ud for at finde bogstavet i deres nærmiljø. Eleverne skal til sidst danne ord ud af den fælles billedbank.

Læs om projektet her.

Du kan finde undervisningsmaterialet her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan beskære et foto
  • Jeg kan redigere et foto
  • Jeg kan oploade et foto til klassens billedbank (f.eks. i dropbox, google drev…)
  • Jeg kan downloade fra klassens billedbank

 

Tapeskulpturer

Tapeskulpturer er opsigtsvækkende og imponerende – uanset om du vælger “bare” at lave en lille håndskulptur eller en “full size” skulptur med diverse kreativt tilbehør.

Det er desuden overkommeligt i pris og sviner kun en lille procentdel af, hvad gips gør.

Se billeder af Jenkins vilde tapeskulpturer og bliv inspireret til at lave forrygende installationskunst.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan lave en tapeskulptur
  • Jeg kan forklare hvad en tapeskulptur er og hvordan den bliver fremstillet
  • Jeg kan deltage i kulturprojekter

Lær perspektivtegning

Mit perspektiv-forløb er delt op i 4 dele med stigende sværhedsgrad. Først en fotoudfordring, dernæst to øve-billeder og til sidst skal børnene tegne et værelse med et forsvindingspunkt.

Hvis du ikke føler dig tryg ved at skulle undervise i perspektivtegning, kan alle disse forløb faktisk klares med kopiarkene. Der er ganske lidt forberedelse tilbage til dig.

Du kan læse om projektet her.

Undervisningsmaterialet finder du her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan forklare, hvad et forsvindingspunkt er
  • Jeg kan bruge perspektivtegning til at få dybde ind i et billede

Til sidst en håndfuld idéer du kan supplere med, hvis du har tid og lyst:

Portrætter fra gamle dage

En alternativ måde at arbejde med portrætter på – at give dem et gammeldags look. I hæftet er der masser af kopiark, så eleverne kan lære at tegne “gammeldags” tøj og lave frisurer der passer til.

 

Du kan læse om forløbet her.

Undervisningshæftet med masser af kopisider finder du her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne et portræt
  • Jeg kan farvelægge med valørfarver
  • Jeg kan tegne forskellige frisurer og klædedragter

Rundetårn

Skønt farverigt billede af Rundetårn. Måske et samarbejde med historie om Christian IV?

Billederne er inspireret af den spændende franske maler Robert Delaunay. Han malede adskillige malerier af Eiffeltårnet (Det har jeg også lavet et hæfte om), men dette projekt er en dansk pendant.

Du kan læse lidt om projektet her, og her kan du finde undervisningsmateriale med trin-for-trin vejledning til optegningen.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne Rundetårn
  • Jeg kan male det i fauvistiske stil (med meget kulørte farver)

Antiloper

Umiddelbart ser det måske svært ud at tegne antiloper, men med de udførlige trin-for-trin-beskrivelser, er det lige til at gå til. Samtidig er det er super flot forløb, der kan drejes i enten en naturalistisk eller en koloristisk retning – en perfekt udfordring for en 5.klasse (men kan også bruges i en 4.klasse).

Læs om forløbet her og se flere flotte billeder. Hæftet kan du læse om her.

Forslag til læringsmål:

  • Jeg kan tegne en antilope
  • Jeg kan få hornene til at se snoede ud ved at lave lys og skygge
  • Jeg kan argumentere for mit farvevalg

 

God arbejdslyst.

Venlig hilsen

Viewing all 577 articles
Browse latest View live