Quantcast
Channel: FruBilledkunst
Viewing all 577 articles
Browse latest View live

Byhuse i linoleum

$
0
0

Linoleumssnit af byhuse - undervisning i billedkunst 5.klasse

Næste projekt i det store arkitekturemne 🙂

Først tegnede eleverne byhuse, og så lavede de deres huse om til rummelige collager. Nu er turen kommet til at omsætte tegningerne til linoleumssnit.

Vi brugte carbon-papir til at overføre tegningerne til pladerne, og efter instruktion i, hvordan man snitter i linoleum, gik børnene i gang. Undervejs har de taget en masse gnidetryk for at tjekke detaljerne. Da jeg gik rundt mellem eleverne sagde de skiftevis “Det er sjovt” og “det er svært” 🙂

Næste gang regner jeg med, at pladerne bliver færdige – jeg glæder mig!

 


Efterårsferie

$
0
0

Pastelmaler Tina KejlbergHvor er efterårsferie dog en god opfindelse! Tid til at lade op – og tid til at få nået noget af det, man gerne ville have nået inden 🙂

Hr.Billedkunst og jeg havde nogle dage i Sverige. Det var fantastisk! Vi fik gået nogle ture, læst det meste af en bog … og så fik jeg malet lidt! Åh, nogle gange trænger jeg bare sådan til at have tid til at sidde med mine skønne pasteller, og glemme alt omkring mig. Pastelmaler Tina KejlbergJeg brugte også et par dage på at skrive på arkitekturbogen – den er næsten færdig nu. Mens jeg sad og skrev – og omskrev – og satte billeder op, fik jeg en dejlig hilsen fra en af jer bloglæsere – 1000 tak Sidsel – det gav så meget ekstra energi!

Selvom ferier altid føles for korte, var det dejligt at komme tilbage til skolen i dag. Jeg har 6 billedkunsttimer om mandagen, så det er en skøn, men meget travl dag. 2.klasse er gået i gang med et nyt projekt, jeg glæder mig til at fortælle jer om, og 5.klasserne har trykt deres linoleumssnit. Det blev bare så flotte! Skal nok vise dem frem snart 🙂

Pastelmaler Tina Kejlberg

Hjælp til forberedelsen – arkitekturhæfte

$
0
0

arkitektur-byhuse-forsideSå er arkitekturhæftet blevet færdigt 🙂 Med det i hånden sparer du mange forberedelsestimer! Der er en indledende virtuel byvandring (som også kan bruges som eksemplarisk forløb, hvis I selv vil ud at gå), der er basis-skabeloner/målskabeloner, der hjælper børnene i gang med at tegne huse uden at skulle lave en masse forholdsregning, der er arbejdsark til at bruge målskabelonerne på en kreativ måde, Der er også tips og tricks til at strukturere forløbet.

Efter eleverne har lavet den første tegning, kan den (eller en kopi) arbejdes videre til en rummelig collage (eller en assemblage).

I hæftet finder du vejledning og eksempler afprøvet i almindelige folkeskoleklasser (3. og 5. klasse).

60 siders PDF-fil – lige til at printe ud eller se på din iPad/tablet/computer. Du køber den hos www.Saxo.com – Klik på den blå linje, så bliver du linket direkte til Saxos side.

Bybilleder – arkitektur og grafik i billedkunst

$
0
0

arkitektur og grafik på www.FruBilledkunst.dk5.klasse har arbjedet videre med deres arkitektur-emne. Først tegnede vi byhuse, så videreudviklede de dem til rummelige collager. Derefter har de omsat tegningerne til linoleumssnit.

linoleumssnit - billedkunst i 5.klasseDa eleverne havde færdiggjort deres snit, brugte vi en gang på at lave tryk af deres egne huse. De lærte en hel del om teknik – f.eks. om mængden af tryksværte. For lidt sværte giver meget lyse tryk, for meget gør, at nogle af de hvide linjer forsvinder…

bybilleder - linoleumssnit - billedkunst i 5.klasseVi har ikke en trykpresse i billedkunstlokalet, men laver vores tryk ved at gnide med en ske oven på papiret.

Vi lavede tryk på både imiteret japanpapir og på kopipapir. Der er fordele og ulemper ved begge typer. Japanpapir en halv-gennemsigtigt, så man kan se, om der er områder, der ikke er mørke nok. Nogle gange kan tryk reddes ved at gnide lidt hårdere. Desværre er japanpapiret ikke så stærkt, så man kan komme til at gnide hul i trykket.

Kopipapiret er stærkere og kan tåle en hårdere behandling med skeen, men til gengæld kan man ikke følge processen, og har man først løftet papiret væk fra trykpladen, kan det ikke genplaceres.linoleumssnit - billedkunst i 5.klasse“Sammen kan vi mere” hedder et fint slogan, så næste billedkunsttime blev brugt på at lave fællesbilleder. Alle lagde deres linoleumshus i en fælles “bank” man kunne låne af. Det kom der disse skønne billeder ud af 🙂

Jeg er stolt af jer 5.klasser!bybilleder i linoleum

Græsvase-parafraser – lervaser i 3.klasse

$
0
0

Måske kender du ikke Claydies, men du kender sikkert mindst én af deres succeser:Måske har du også set deres græsvaser i butikkerne?

Designduoen Claydies består af Karen Kjældgård-Larsen og Tine Broksø. De laver nogle skønne, skøre ting med masser af humor. Besøg deres hjemmeside: www.claydies.dk – min 3.klasse elskede den! Ovenstående billeder er bragt med tilladelse fra Claydies (foto Morganmorell) 🙂

Derefter fik vi en snak om copyrights. Der stod græsvaser på programmet, men det er jo ikke tilladt at lave kopiere andres vaser, så der skulle et personligt twist på. Børnene tegnede skitser i deres bøger. Udgangspunktet var ting, man kunne møde i grøftekanten – som jo er Claydies inspiration. Der blev tegnet løs. Jeg krævede, at børnene skulle tegne mindst 3 forskellige skitser, for at presse dem til at tænke ud af boksen. Undervejs talte vi lidt om, hvad der kan lade sig gøre i ler. Der var f.eks. nogle piger, der meget gerne ville lave store blomster på en tynd stængel – hvilket er umuligt meget svært.

Næste billedkunsttime gik vi i gang. Jeg havde delt børnene op i makkerpar og bestem, hvem der var times boss, og hvem der var hjælperen. Gangen efter byttede de roller.

Jeg bruger næsten altid hvidler, når jeg laver lerprojekter i billedkunst. Det skyldes først og fremmest en praktisk ting: det er hurtigere at rydde op efter hvidler (eller også ses skidtet bare ikke så meget 🙂 )

Jeg gav hver gruppe en skive ler skåret med lermaskinen. Den skulle sætte sammen til et rør. Lermaskinen har jeg tidligere skrevet om – hvis du ikke har set indlægget, kan du finde det her.lermaskine www.FruBilledkunst.dkJeg viste børnene, hvordan man laver en bund:

  1. Man skal bruge en ekstra klump ler (på størrelse med en stor mandarin)
  2. Man klapper klumpen flad, til den har nogenlunde samme tykkelse som vasen. Husk at vende pladen efter en 3-4 klap, så den ikke sidder fast i bordet
  3. Sæt lerrøret på pladen. Prøv at rokke/dreje den lidt, så den kommer til at sidde godt fast. Fordi leret endnu er helt frisk og fugtigt fra posen, behøver man ikke at smøre slikker på – men det skader ikke 🙂
  4. Skær pladen til, så den passer med lerrøret.
  5. Løft forsigtigt vasen og bunden og “ælt” dem sammen ved at “ae” fast med en finger på sammensætningen.

Nogle af børnene fik lavet bunden lidt større, da de skulle ælte delene sammen. Det gør ikke noget. For det første er Claydies stil ikke “det perfekte” – nærmere det charmerende skæve, for det andet bliver grundvasen jo skjult.

Man kan også sætte flere rør sammen, hvis man har lyst (og tid).

græsvaser tutorial www.FruBilledkunst.dkNu kom den kreative proces. Vaserne skulle “beklædes” med elementer. Her er det rigtig godt at have en hjælper, for der skal trilles mange pølser/kugler etc. til en vase! Tingene bliver sat fast med lidt slikker. HUSK at minde børnene om at “rokke” tingene på plads – lidt ligesom en rokketand.

En af drengene havde lavet en meget smuk vase, men da den var blevet tør, ville jeg løfte den for at ridse navn i bunden på den. Straks faldt ALLE tingene af – han havde ikke fået brugt slikker og havde helt glemt at “rokke”. 🙁 Heldigvis kunne han nå at lave ny vase gangen efter, og den holdt – lesson learned!

Nogle børn har MEGET varme fingre, og for dem er det svært at arbejde med leret uden at det sprækker hele tiden. Jeg går altid rundt med en fugtig klud. Hvis jeg kan se, at leret driller, beder jeg dem om at tørre fingrene i kluden, så de bliver lidt fugtige.

Til sidst lagde børnene en papirstrimmel med deres navne i vaserne. Jeg villle ikke risikere, at de fik prikket hul i bunden af vaserne, når de skrev deres navn, så det gjorde jeg senere, da leret var blevet mere tørt.

Følg med her på bloggen – i morgen viser jeg børnenes resultater 🙂

 

Græsvase-parafraser – 3.klasses udgaver

Skønne små lermonstre – lerprojekt i 2.klasse

$
0
0

lermonstre - header - www.FruBilledkunst.dkKender du James DeRossos charmerende monstre. Du kan finde mange af dem på hans hjemmeside, og på youtube kan du også finde et par korte videoklip med ham – bare søg på hans navn….

2.klasse så først på nogle af hans værker. Vi talte om fællestræk og om, hvad monstre egentlig er – at de ikke findes, så man kan bruge sin fantasi uden grænser, når man skal lave dem.lermonster - stort billede 2 - www.FruBilledkunst.dk

Jeg stillede den betingelse, at monsteret skulle have en funktion. Vi lavede en brainstorm over funktioner: smykkeholder, tandbørsteholder, earplug-holder, telefonholder, blyantsholder etc. Børnene var rigtig gode til at finde på!

Derefter tegnede børnene en masse monster-skitser i deres bøger.

Gangen efter gik vi i gang med fremstillingen. Lige som med græsvaserne havde jeg delt børnene i makkerpar, hvor den ene var boss og den anden hjælper. (Børnene byttede roller den efterfølgende gang).

Vi har igen brugt hvidler fra cerama. Er er et lynoverblik over, hvordan vi arbejdede:lermonster - grundform - www.FruBilledkunst.dklermonstre - detaljer - www.FruBilledkunst.dkPå en af videoerne med James DeRosso viser han, hvordan man laver tænder. Han sætter dem fast på en løs “pølse” – så bliver det under- eller overbid efter hvordan man vender gebisset 🙂 Enkelte tænder er bare sat fast med lidt slikker – husk at “rokke” dem lidt, så de sidder fast!

lermonster - stort billede 3 - www.FruBilledkunst.dkJeg synes, de små væsner er blevet rigtig charmerende!

Da begge hold havde lavet et monster (sammen med hjælperen), fik de lov til at lave endnu et monster. Man kunne virkelig se, hvordan de havde lært noget af processen, for de var meget hurtigere og mere detaljerede denne gang.

For at gøre det lidt anderledes, fandt jeg også min kartoffelmos-presser fra ikea frem. Med den kan man presse små tynde pølser ud, der kan bruges til hår … eller øjenvipper 🙂
lermonster - stort billede 4 - www.FruBilledkunst.dkHer får du et galleri af børnenes skulpturer 🙂lermonstre 3 - www.FruBilledkunst.dklermonstre 4 - www.FruBilledkunst.dklermonstre 1- www.FruBilledkunst.dkFigurerne skal nu brændes og siden glaseres.

lermonstre 5 - www.FruBilledkunst.dklermonstre 2 - www.FruBilledkunst.dkDet er samme slags ler – billederne er bare taget på to forskellige tidspunkter, så lyset har været lidt forskelligt 😉

 

 

Lermonstre fra ovnen

$
0
0

FruBilledkunsts Lermonstre I dag tog jeg mine første lermonstre ud af ovnen – det er mine egne, hvor jeg har eksperimenteret lidt med glasur. Jeg glæder mig til at glasere sammen med børnene 🙂


Sølvfugle – en ny slags skulptur

$
0
0

Sølvfugle - skulpturprojekt i 5.klasse - www.FruBilledkunst.dkHvis du har fulgt min blog gennem en tid ved du, at jeg ikke er særlig begejstret for papmaché. Til gengæld er jeg altid nysgerrig efter at lære nye ting….

Da jeg holdt kursus på CFU i foråret, kom en af mine søde kursister hen og fortalte mig om skulpturer lavet af sølvpapir. Metoden var godt nok lidt anderledes end den vi har brugt til fuglene, men den ledte mig på sporet af at bruge sølvpapir til skulpturer.

Sølvfugle lavet af 5.klasse - www.FruBilledkunst.dk

Forløbet er brugt i en skøn 5.klasse.

Vi begyndte med at studere fugle. Vi tog 5 fugle ind i billedkunst og børnene tegnede efter dem. Jeg gav dem instruktion i, at se efter formerne – hvilken størrelse har hovedet i forhold til kroppen? Hvor sidder hovedet på kroppen? Hvor lang er halen egentlig? Hvor lange er benene og hvilken form har de?Sølvfugle lavet af 5.klasse - www.FruBilledkunst.dkDerefter gik børnene i gang med at bygge deres fugle op. Egentlig kunne vi nok have nøjes med sølvpapir og tape, men jeg valgte at give børnene et flamingoæg til at bygge formen op omkring. Benene er lavet af bonsaitråd.

Sølvfugle lavet af 5.klasse - www.FruBilledkunst.dkDet er første gang jeg prøver teknikken, så jeg og min praktikant eksperimenterede for et par uger siden. Kender I det …. Man laver noget, og synes at det da er OK …. Men da jeg vendte tilbage til vores prøve-fugle, blev jeg overrasket over, hvor flotte de egentlig var – selv med skævheder og personligheder …. Tapen ovenpå staniolen er med til at give skulpturerne et helt andet udtryk.
Sølvfugle lavet af 5.klasse - close up - www.FruBilledkunst.dkJeg havde egentlig tænkt, at eleverne skulle sætte grenene ind i svæverammerne selv, men det var lidt sværere end jeg havde tænkt – især med det værktøj, vi havde i billedkunst. Heldigvis har vi en sød pedel, der tilbød at gøre det for os 🙂Sølvfugle lavet af 5.klasse - www.FruBilledkunst.dkImidlertid er fuglene “kun” oplægget til det næste projekt, som jeg glæder mig meget til … og heller ikke har prøvet før  😆

Følg med her på bloggen 🙂Sølvfugle lavet af 5.klasse - www.FruBilledkunst.dk

 

Smukke lerhuse – arkitektur i 5.klasse

$
0
0

Den ene af mine 5.klasser har nu fået glaseret deres lerhuse – og de er blevet rigtig flotte!

Hvis du ikke har læst om de forudgående projekter i arkitektur-forløbet, kan du finde dem her:

Lerhusene her er altså den store finale på projektet. De er lavet i hvidler. De smukke pastelnuancer er lerfarve, der er malet på efter første brænding. Eleverne havde også angang til forskellige nuancer af penselglasur.  Til sidst er de “overtrukket” med en blank glasur.

Da jeg så i Ceramas katalog, opdagede jeg, at der var noget, der hed farveblyanter til ler. De er lidt smådyre, men jeg købte et par stykker. Det er bl.a. dem, der er brugt til vinduesrammerne på nedenstående billede – de er noget lettere at styre end penselglasuren. Til gengæld egner de sig ikke til farvelægning af større områder.

 

Gaven til svigermor

$
0
0

I denne weekend har vi været på juletur hos min svigerfamilie i Jylland. Vi lavede en aftale om at åbne julegaver, så jeg afslører ikke noget ved at vise vores hjemmelavede gave til svigermor frem.

Min svigermor er en af dem, der altid husker at skrive et kort når hun giver en gave og at sende postkort fra ferien, så vi havde lavet en stak kort til hende. Jeg scannede nogle af vores malerier og printede selv kortene. Dem af jer, der har fulgt bloggen et stykke tid, vil kunne genkende nogle af motiverne ….. snemand malet af min søn for nogle år siden, efterårstræer i akvarel malet af min yngste datter, et doodlet kort tegnet af min ældste datter, pastelmalerier af både hr. og fru billedkunst (og af ungerne) …..

Hermed er idéen givet videre til andre 🙂

 

2016 … Tak

$
0
0

Kære kreative blog-venner

2016 har været et spændende år for min lille blog og mit hjerte er fyldt af taknemmelighed til alle jer, der har været med til at få det til at ske ♥

Det blev året, hvor jeg for første gang var ude for at holde billedkunstkurser – dejlige dage fyldt med farver og det givende samvær med nogle af jer. Når man sidder hjemme ved køkkenbordet og prøver at formidle sine forløb og tankerne bag det, sin begejstring og opdagelser …. så er det fantastisk at få noget respons tilbage uanset og det er en hilsen på et kursus, en kommentar her eller på facebook eller et “like” – tak for det 🙂

Jeg er også meget opmuntret over alle dem, der følger bloggen – omkring 1100 er det blevet til på facebook / bloglovin‘ / e-mail.

Skønne billedkunstprojekter er det selvfølgelig også blevet til i 2016. Jeg har samlet et hurtigt overblik her:

I starten af året blev et nyt hold tukaner udruget af 1.klasse – og nogle af dem var oven i købet så gode, at nogle af dem kom i “Ideer på tværs”.

Mine 1.klasser malede også nogle lækre lagkager inspireret af Wayne Thiebaud, og til sidst samlede vi tegningerne til et festligt fællesbillede. Da forsommeren kom, malede de nogle fine rede-malerier med pastelkridt. Det er også de klasser, der har arbejdet med Blue Dog og blomstermalerierne inspireret af Nolde.

2. og 4. klasse stod for et hold skønne kameler med masser af personlighed. Senere malede 2.klasse lupinerne, der gror tæt på vores skole,

Efteråret har været præget meget af lerarbejde. 2.klasse har lavet sjove fine monstre inspireret af DeRosso, og 3.klasse har modelleret spændende græsvase-parafraser med inspiration fra den danske designduo Claydies. Desværre blev jeg syg lige før jul, så de står endnu i ovnen efter glasurbrændingen – jeg er meget spændt på at se dem!

2016 blev også året, hvor jeg for alvor fik arbejdet med arkitektur med mine 3. og 5.klasser. De har både tegnet, lavet assemblager, snittet linoleumssnit og formet lerhuse. Det har været et super spændende forløb, og bestemt alle frustrationerne og al den meget forberedelsestid værd!

Alle klasserne har også arbejdet med digitale malerier malet på iPads, og fået lavet nogle fine billeder på trods af vores begrænsede mængde devices.

I slutningen af november begyndte min ene 5.klasse på et skulptur-forløb med sølvpapir og tape. De smukke fugle man kan se på fotocollagen er dog kun 1.trin – jeg glæder mig til næste step, men jeg vil ikke røbe for meget nu 🙂

Mit lille microforlag har udgivet 6 hæfter i år. Jeg bruger rigtig meget tid på at sammensætte dem, så derfor blev jeg så glad for den respons, jeg fik på kurserne – at hæfterne er nemme at gå til og gode at arbejde ud fra.

Tak til alle jer, der støtter bloggen her ved at købe mine hæfter.

Så tak for det gamle år ♥ I ønskes alle et velsignet nytår.

Kærlig hilsen FruBilledkunst / Tina

Kan man få billedkunst-budgettet til at strække længere?

$
0
0

Test af akvarelkridt på FruBilledkunst - headerFørst en indrømmelse: selv om jeg er sjællænder, har jeg et jydehjerte (og jydekrog på både min og mandens bil!) Jeg mener …. hvis man lige så godt kan købe et kopiprodukt og få samme kvalitet til færre penge …. Selvom man har været glad for mærkevaren i mange år …. Derfor satte jeg mig for at teste tre mærker af akvarelkridt man kan købe hos Creativ Compagny. Og bare for en god ordens skyld: dette indlæg er ikke sponsoreret af hverken Creativ Compagny, Caran d’Ache eller andre – det er bare nysgerrige mig, der står bag 🙂Test af akvarelkridt på FruBilledkunst

Lad os først se på det helt praktiske og målbare:

Mærke Gallery watercolor crayons – 12 stk Mungyo watercolor crayons – 24 stk Caran d’Ache Neocolor II – 15 stk
Diameter/længde 8 mm / 9,3 cm 8 mm / 9 cm 8 mm / 10 cm
Pris ex. moms* 76kr 148kr 156kr
Stykpris* 6,33kr/stk 6,17kr/stk 10,40kr/stk

*) Priserne er baseret på cchobbys onlinekatalog i dag – uden forbehold for evt. rabatter og handelsaftaler.

Ser man på økonomien, er der altså god idé i at undersøge alternativer til Neocolor, som jeg har brugt i over 20 år – derfor denne test.

Når man skal teste et farvekridt, skal man især se på:

  • afsmitningen /pigmenteringen – altså kan farven smitte ordenligt af. Giver den (mørke)blå en “ordenlig” blå, eller bliver det bare en flad lys farve? Kan man se den gule, eller bliver den så lys, at den helt forsvinder på papiret?
  • evnen til at blande pænt – lægger farverne sig som lag oven på hinanden eller kan de  blandes til nye smukke nuancer? Krummer farven, når der kommer flere lag oven på hinanden?
  • farveudvalg – Kan man købe enkeltfarver, eller er man nødt til at købe en ny æske, når den hvide er brugt op? Findes der et godt udvalg af farver i serien?

Gallery watercolor crayons

Test af gallery watercolor crayons på FruBilledkunstFørst testede jeg farverne fra Gallery.

Afsmitning

Farverne var meget specielle at bruge! Selvom de smitter nogenlunde af på papiret, er de meget hårde at farve med. De virker meget tørre og glider ikke hen over papiret som de fleste andre, jeg har prøvet. Jeg ville nødigt skulle male store billeder med dem, for så bliver man meget øm i fingrene.

Blandingsevne

Det er nemt at blande en orange af rød og gul. Jeg har også malet et lille testbillede for at lære farverne bedre at kende. Testbillede Gallery

Det var svært at blande en smuk himmel med farverne alene. Jeg har først malet et tyndt lag blåt, og derefter malet meget hvidt henover. Jeg kunne kun få de oprindelige blå streger opløst ved at bruge vand. I det hele taget var jeg flittig med penslen for at få farverne til at flyde sammen.

Farveudvalg

Hos cchobby kan man få æsker med hhv. 12 og 24 styk, men jeg har set æsker med 36 styk på nettet.

Man kan samme sted købe 21 af farverne som enkeltfarver (i æsker med 12 stk).

Mungyo watercolor crayons

Test af mungyo watercolor crayons på FruBilledkunstDernæst testede jeg Mungyos farvekridt.

Afsmitning

Tanken blev øjeblikkelig sendt mange år tilbage … til det man engang kaldte “fedtfarver”. Farverne lægger sig som et tykt lag af klar farve på papiret.

Blandingsevne

Heldigvis blander farverne langt bedre end de gammeldags fedtfarver, selvom de har en snert af at lægge sig i lag. Den gule har lidt svært ved at hamle op med den underlæggende røde, da jeg vil blande en orange.Testbillede Mungyo

Det var meget svært at male testbilledet med mungyo-farverne, da de krummer rigtig meget og de kommer til kort, når jeg vil lægge flere lag af farve oven på hinanden. Jeg brugte også pensel denne gang, men synes ikke det havde den store virkning.img_0754

Farveudvalg

Cchobby har æsker med 12 og 24 styks. Jeg har ikke fundet andre æskestørrelser, men Mungyo producerer utrolig mange forskellige farver, så det kan godt være, at man kan finde større udvalg, hvis man er mere ihærdig.

Farverne sælges også kun i sæt.

Caran d’Ache Neocolor

Test af caran d'ache neocolor II på FruBilledkunst

Afsmitning

Super afsmitning. Man kan mærke, at man har kvalitet i hånden! Gode klare farver, der let glider over papiret.

Blandingsevne

Farverne blandes let og ubesværet – uden krummer. Da jeg skal male himlen, blandes den blå farve let med den hvide. Testbillede Neocolor

Farveudvalg

Neocolor II fås i 126 nuancer i hhv. æsker med 10, 15, 30, 40, 84 og 126 styk, selvom man kun kan få de 3 mindste sæt hos cchobby. Samme sted kan man få 32 af nuancerne som enkeltfarver (i æsker med 10 af samme nuance).

Skal man have større sæt eller andre enkeltfarver, kan man f.eks. købe dem hos www.viking1914.dk

Konklusion

Umiddelbart ville jeg sige, at farverne faktisk slet ikke kan sammenlignes, men min søde mand plejer at pointere, at en sammenligning består af forskelle og ligheder 🙂 snapseed

Alle mærkerne har tilstrækkeligt pigment til at give klare farver, og de er alle vandopløslige … men så holder lighederne altså op! Selvom man – i første omgang – kan spare en hel del, sætter man meget mere til. Først og fremmest på kvaliteten, men på længere sigt også på mængden, da de to første mærker kun kan købes i sæt, og de lyse farver plejer at blive brugt meget hurtigere end de mørke. Desuden er Neocolor jo faktisk også en smule længere end de andre, så man får lidt mere farve i hver stift.

Således lidt klogere (og lidt fattigere) vil jeg altså blive ved med at bruge mit budget på de gode Neocolor, der i øvrigt holder rigtig længe!

Håber I har glæde af testen 🙂

Kom gerne med kommentarer – det elsker jeg 🙂

På inspirationens vinger

$
0
0

Min ene 5.klasse er gået i gang med sølvfugle-projektet. Vi startede med at se på nogle udstoppede fugle og lave iagttagelses-tegninger. Undervejs blev et par af drengene lidt ukoncentrerede og tegnede “fjollede” fugle …. Men jeg kunne se, at det ville blive noget tid til overs, så jeg greb idéen. Der var nogle elementer i tegningerne, der fik mig til at tænke på Cobra-malernes billeder ….Den sidste halve time brugte vi på at tegne fugle – eller fugle-lignende væsner. Jeg fandt Carl-Henning Pedersens tuschtegning: Fuglen og den faldne, 1938, og satte den op på tavlen som inspiration. Samtidig viste jeg drengenes tegninger frem, og hele klassen gik straks igang, og var meget engagerede …. Hmmm, det er vist noget jeg må arbejde videre med 🙂Lokalet var fyldt af idéer og skæve indfald. Imens gik jeg rundt og guidede børnene i komposition (er der steder, hvor øjet “keder” sig? … Kan du fylde den flade med noget spændende struktur?) og blyantsbrug (Kan du få flere forskellige nuancer ud af blyanten?)

Hvad der videre skal ske med den uventede udstikker af fugle-skulpturprojekt ved jeg ikke helt …. endnu … men det er skønt bare at kunne lade sig rive med undervejs 🙂

Glaserede lermonstre lavet af 2.klasse

$
0
0

Jeg har ikke fået vist jer 2.klasses lermonstre, der nu har fået glasur …. så det må jeg hellere råde bod på 🙂Jeg har købt både lerfarver og penselglasur, og børnene kunne vælge helt frit.

Når man bruger lerfarverne, mættes med vand først. På bøtten står der, at den brændte  figur skal dyppes i vand, men vi nøjedes altså med at “male” med vand, før figuren blev malet 2 gange med lerfarven.

Alle pastelnuancerne er lerfarver – de kraftigere farver er penselglasur. Til sidst har de alle fået en blank overglasur – “top coat” kaldte jeg det, og så vidste alle neglelakspigerne, hvad jeg mente 😉 Det overraskede dem dog, at glasuren er hvid når den kommer på, og først bliver blank i ovnen.Børnene har selv fotograferet deres figurer, så der blev også en lille lektion om billedkomposition (hvilken forgrund og baggrund ser bedst ud til figurerne…).

Jeg vil senere skrive et indlæg om hvordan vi gjorde.
Skulpturerne er i øvrigt inspireret af James De Rosso.Vi har nu lavet en lille udstilling på biblioteket med de kære små væsner.Hvis du ikke har læst om hvordan vi har lavet skulpturerne, kan du finde indlægget her 🙂


Fugl Fønix – undervejs – billedkunstforløb i 5.klasse

$
0
0

Som jeg luftede tidligere, var fuglene i sølvpapir kun del 1 i et skulptur-forløb. Nogle gange, når jeg giver sådan en teaser, er det fordi jeg ikke helt selv ved, hvordan det ender.

Jeg har tænkt nogle tanker – og jeg kan lide at give mig selv udfordringer – men jeg når ikke altid at afprøve projekterne fuldt ud …. Det er imidlertid ikke kun skidt, for det fremmer innovationen i billedkunstlokalet! Jeg fortæller børnene om mine overvejelser, men siger samtidig, at det nemt kan være, at de kan finde på bedre idéer.

Her er nogle små glimt fra timerne. Jeg glæder mig allerede til fortsættelsen 🙂

Fotografering af skulpturer

$
0
0

Ofte har jeg fotograferet børnenes skulpturer efter timerne uden at børnene har været med. Denne gang valgte jeg imidlertid at inddrage et par FFM’ere mere, ved at lade børnene fotografere selv.Her er nogle tips til det rent praktiske:

Underlag

Jeg havde et gammelt stykke træ, jeg har malet med lidt fortyndet oliemaling. På den ene side i blå/grønne nuancer. Den anden side er delt i en rødlig ende og en brunlig ende. (Det er den side, der kan ses på collagen øverst på siden). Andre gange har jeg brugt scrapbook-papir eller et tørklæde.

Baggrund

Jeg har nogle gamle tapetbøger liggende, og de er perfekte til baggrunde. De er lette at stille op og har en god størrelse. Man kan bruge meget andet – bare sørg for, at det står godt fast.

                            Eksempel på elevernes foto-arbejde

Overvejelser

Jeg “uddannede” en af eleverne til at være foto-hjælper (men var selv ofte forbi foto-stedet). Han hjalp med at fortælle om hvilke muligheder der var, og den enkelte elev valgte selv. Det blev til mange gode snakke om, hvilke farver, der fremhævede netop det enkelte barns skulptur bedst, for der var ikke en “one size for all” løsning.

Fotografering

Vi brugte en enkelt iPad til at fotografere. Bagefter rettede eleverne op på horisontlinjen, hvis den var skæv. Billederne blev ligeledes beskåret, hvis der var uheldige kanter eller figuren fyldte meget lidt på fotografiet. Altså en meget simpel billedbehandling, der blev foretaget i app’en Snapseed (gratis). Eleverne fandt lynhurtigt ud af principperne, og har stået for næsten alt redigeringen selv.

PS. Hvis du ikke har læst om vores monsterkrukker inspireret af James De Rosso, kan du gøre det her. Her kan du se, hvordan børnenes fotos kom til at se ud.

Fine fisk fra 2.klasse

$
0
0

Min ene 2.klasse har været i gang med et blyantsforløb. Først lærte de om blyantens historie, derefter om forskellige blyanters hårdhed.Så malede børnene et lille abstrakt øvebillede, før de gik i gang med deres fiskebilleder. Jeg lagde tegnehæfterne fra mit hæfte frem, og børnene gik i gang med at tegne. Undervejs gik jeg rundt og vejledte dem – især i at få variation i valøren – altså både noget helt mørkt, noget mellemgråt og noget helt lyst gråt.

Til sidst talte vi om at få papiret godt fyldt, så øjet ikke kedede sig noget sted. Det er søanemonerne gode til, men børnene havde også mange andre gode forslag. Vi fik snakket meget om forgrund/baggrund, og hvordan man kunne skabe dybde i tegningen ved at lade noget være foran fiskene og noget bagved.På dette hold var flere af drengene meget interesserede i hajer, og ville gerne have dem med på billedet. Vi var derfor nødt til at finde billedreferencer på nettet. Det brugte de deres tablets/telefoner til. Nogle tegnede meget af hajen, andre kun lidt – se f.eks. nedenstående tegning, hvor man ser klovnefisken svømme inden i hajens gab.

Enkelte af tegningerne er beskåret til sidst for at styrke fokuspunktet – bl.a. hajen ovenover.  Tegningen var kedelig i siderne, så derfor besluttede barnet og jeg i fællesskab at skære lidt af.

Andre gange har nogle børn fået tegnet en bølgekant øverst på siden og fortrudt den. Det er svært umuligt at viske papiret helt rent, så man må enten “digte” det om til noget andet, eller skære det væk, og det er ofte den bedste idé.Jeg synes, at der er kommet nogle rigtig fine billeder ud af det, og børnene har helt sikkert lært en masse. Det kan man bl.a. se, når man kommer ind i klassen nu – flere af ungerne vil gerne lige fortælle hvilken hårdhedsgrad deres blyant har, og det kan jo kun begejstre billedkunstlæreren 🙂Hvis du også gerne vil arbejde med blyantstegning, kan du få mere hjælp i det billige hæfte jeg har udgivet. Det er en E-bog, som du nemt kan købe gennem Saxo. Når du har betalt, kan du et øjeblik efter læse bogen på din computer/tablet og/eller printe den.

Der er noter om blyantens historie, øvelser og små tegnehæfter lige til at kopiere.

 

 

 

Til slut lige et par FFMere vi har været inden om i projektet (kompetencemål efter 2.klasse)

Sparring ønskes

$
0
0

Kære kreative netven

Jeg fik for nylig et rigtig godt spørgsmål fra Helle Gunnersen, som jeg håber, du vil hjælpe mig med at finde et svar på.

Hun skriver: “Jeg er lærer og fagudvalgsformand på en folkeskole. Flere kolleger er glade for dine e-bøger, og flere af os, har også selv købt dine bøger. Jeg vil meget gerne høre, hvad du tænker om rettigheder mht. dine e-bøger, hvis det er skolen, der køber e-bøgerne. Jeg ved, du skriver, at vi ikke bare kopiere til andre, men hvis skolen er køber, kan alle på skolen så bruge dine e-bøger?”

Når jeg skriver, at jeg beder dig om ikke at fildele/kopiere hæftet, er det fordi jeg har sat prisen på hæftet efter det – altså som en slags enkeltbruger-licens. Rigtig mange lærere køber jo ind imellem noget for at gøre deres undervisning bedre eller lettere. På den anden side er det jo rigtigt, som Helle Gunnersen senere skriver, at vi ikke bør have privatudgifter i forbindelse med vores job …. Det efterlader mig bare med et dilemma, for hvis mine hæfter ligger på skoleservere, kan det jo nemt printes ud til rigtig mange på tværs af afdelinger og gennem tiden … og det synes jeg ikke er helt fair.

Så hvad gør jeg? Det er her, jeg rigtig gerne vil bede om din respons! Jeg har tænkt på en løsning: Hvad nu, hvis jeg udgav alle hæfterne i to udgaver. En til 29 kr  til “enkelt-licens” og en til “afdelingslicens” til f.eks. 149 kr. Det svarer til cirka fem hæfter – og det kan man vel nemt forestille sig, at der bliver brugt …. Eller bliver det for dyrt til at billedkunstbudgetterne kan bære det? Skal jeg hellere tage 99 kr for “afdelingslicensen” – jeg vil jo hellere have, at mine bøger kan gøre en forskel ude på skolerne, end blive fravalgt p.g.a. prisen ….

Eller hvad tænker du? Har du et alternativt forslag?

Nu er det jo ikke fordi jeg skal leve fedt af mine bøger, men jeg bruger rigtig meget tid på at skrive dem og er gået ned i tid på skolen – bl.a. af den grund, så det skal jo også gerne hænge lidt sammen … Hmm.. hvad skal jeg gøre? Skriv meget gerne din kommentar her, eller send en mail til mig 🙂

Tak for din hjælp 🙂

Kærlig hilsen FruBilledkunst/Tina

Nyt hæfte om arkitektur

$
0
0

Måske har du fulgt med i de sidste dele af arkitekturforløbet, hvor 5.klasserne har lavet smukke linoleumssnit og derefter fine relieffer af deres huse. Dette hæfte har jeg beskrevet alle projekterne grundigt, så de er lette at gå til. Desuden har jeg proppet hæftet med praktiske tips – bl.a. om at skære linoleumspladerne til, “avistricket”, og om hvordan man hurtigt kommer i gang med at lave reliefferne mm.

Hæftet er en efterfølger til “Arkitektur – Byhuse”. I det gennemgår jeg, hvordan man smertefrit kan komme igennem optegningen af husere uden at skulle lave en masse forholdsregning. Man kan dog godt bruge “Byhuse i grafik og ler” uden forgængeren, selvom det er en fordel at bruge dem sammen. Jeg giver i hæftet fif til en alternativ optegning.

Du kan købe hæftet som PDF-fil gennem Saxo, og efter et øjeblik se det på din tablet/iPad/computer og/eller printe det. 🙂

Viewing all 577 articles
Browse latest View live