
Oversigt over ler-kurset
- Introduktion. Hvilken type ler skal du vælge?
- Hvilke projekter er bedst at bruge i skolen?
- Hvilke teknikker egner sig bedst til skolebrug?
- Sådan laver du snirkelkrukker.
- Nemme og gode dekorations-muligheder?
- Hvordan tørrer og brænder du leret?
- Lerrester og problemer med indtørret ler.
- Sikkerhed og relevante fagord
Snirkelkrukker
Snirkelkrukker er charmerende, fantasifulde og visuelt tiltrækkende! – og så er det er fantastisk lerforløb! Det er krukker, hvor de forskellige elementer er synlige og ikke gnedet sammen som på en traditionel krukke lavet med pølse-metoden.
Det er efterhånden en del år siden jeg begyndte at lave snirkelkrukker i skolen, og dengang var det umuligt at finde en dansk beskrivelse af hvordan man bygger dem. Faktisk havde de heller ikke et navn på det tidspunkt, men vi holdt en afstemning her på bloggen – og nu tror jeg faktisk at det er det alle kalder dem her i Danmark
Til bunden brugte vi en klump ler på størrelse med en bordtennisbold.
Først trilles den rund, og så banker man 4 gange med håndroden. Vend og bank 4 gange, vend og bank 4 gange … indtil bunden har en god størrelse og tykkelse – dvs omkring 1/2 til 1 cm tyk og i den størrelse du ønsker.
De fleste krukker mine børn har lavet, har en diameter på 8-12 cm.
Vi gjorde en underkop klar med en lille stump avis, så vi kunne bygge krukken på den. Underkopperne havde jeg stående i billedkunstlokalet – jeg har glemt hvor de kommer fra… De er ikke nødvendige, men gør det lidt lettere at flytte rundt på krukken.
Til gengæld kræver det noget mere plads, hvis krukkerne skal gemmes, så man kan arbejde videre på dem gange efter – altså det jeg bruger bedrollers til, som du kan læse om i 3.del af minikurset.
Når man hele tiden vender leret, sidder det ikke fast i bordpladen.
Vi smurte slikker på kanten og gik i gang med at bygge op.
Det er det sjoveste! Når man laver almindelige pølsekrukker, vil man jo helst have dem så lige og symmetriske som muligt – når man laver snirkelkrukker, er der helt frit slag. Den eneste regel er, at tingene skal “limes” på med et tyndt lag slikker – det kan du læse mere om i dette indlæg.
Det er dog en god tommelfinger-regel af begynde og slutte krukken på en lang pølse – det giver stabilitet.
Her er nogle af de ting vi har brugt til at bygge krukken op:
- Almindelige pølser cirka på tykkelse med en lillefinger.
- Snirkler: Tril en lang lerpølse, Smør slikker på den ene side og rul den op til snirkler. Lim snirklerne på med lidt slikker.
- Kugler: Tril små kugler og dyp dem i slikker. Når de skal sættes fast, skal der rokkes lidt – “lidt som en rokketand”, som ungerne sagde;-)
- Spiraler: Tril en lerpølse og bank den lidt flad med håndroden. Tvist pølsen ved at trille frem med den ene hånd og tilbage med den anden.
- Fletninger
- Små pinde skåret af en lang pølse. Limet sammen med slikker til en slags hegn.
- Slange-snirkler
Et par af børnene lavede også en figur, de satte ind i krukkens mønster.
Til sidst et par billeder fra processen:
Husk krukkerne må ikke få træk eller solskin mens de tørrer – men ellers er de ikke særlig krævende. De behøver ikke at blive afdækket med plast.
Kreative hilsner

The post Sådan laver du snirkelkrukker – mini-lerkursus del 4 first appeared on FruBilledkunst.